„Renkuosi nedalyvauti, nes nenoriu atrodyti pritarianti Benjaminui Netanyahu, kuris turėjo sakyti kalbą per ceremoniją“, – sakoma N. Portman pareiškime, kuris vėlai penktadienį buvo paskelbtas socialiniame tinkle „Instagram“.

Holivudo aktorė taip pat paneigė Izraelio kultūros ministrės Miri Regev penktadienį pareikštus kaltinimus, kad N. Portman ėmė laikytis tarptautinio antiizraelietiško judėjimo „Boycott, Divestment and Sanctions“ (BDS) ideologijos.

„Nepriklausau BDS judėjimui ir jam nepritariu“, – sakė Jeruzalėje gimusi „Oskaro“ laureatė.

„Kaip daugelis izraeliečių ir žydų visame pasaulyje galiu kritiškai vertinti Izraelio vadovybę nenorėdama boikotuoti visos šalies“, – sakė ji.

Penktadienį Būties premijos (angl. Genesis Prize) fondas paskelbė, kad N. Portman atšaukė savo dalyvavimą birželio pabaigoje įvyksiančioje ceremonijoje, kurioje jai turėjo būti įteikta 2 mln. dolerių (1,6 mln. eurų) premija.

Fondas nurodė, kad N. Portman atstovas informavo, jog ji yra itin sukrėsta pastarųjų įvykių šalyje ir „nesijaustų gerai dalyvaudama kokiuose nors viešuose renginiuose Izraelyje“.

Fondas nesakė, kokie konkrečiai įvykiai paskatino N. Portman priimti šį sprendimą.

Penktadienį aktorė nurodė, kad jos sprendimas buvo „neteisingai apibūdintas“ ir kad ji norėjusi paaiškinti.

„Izraelis buvo įkurtas lygiai prieš 70 metų kaip priebėga Holokausto pabėgėliams. Bet blogas elgesys su tais, kurie kenčia šiandienos žiaurumą, paprasčiausiai nesuderinamas su mano žydiškomis vertybėmis“, – sakė ji.

„Man rūpi Izraelis, todėl privalau stoti prieš smurtą, korupciją, nelygybę ir piktnaudžiavimą valdžia“, – pridūrė aktorė.

36 metų N. Portman, kuri savo „Oskarą“ laimėjo už darbą filme „Juodoji gulbė“ (Black Swan), į detales nesileido, bet pastaruoju metu kilo nemažai kontroversijų dėl B. Netanyahu ir jo vyriausybės.

Izraelį užgriuvo kritikos banga dėl jo veiksmų reaguojant į didžiulio masto protestus palei Gazos Ruožo sieną, kur nuo kovo 30 dienos buvo nukauti 38 palestiniečiai, o šimtai buvo sužeisti. Izraelis tvirtina ginantis savo sieną ir kaltina Gazos Ruožą valdantį palestiniečių islamistų judėjimą „Hamas“, kad jo kovotojai, prisidengdami protestais, vykdo atakas.

Per protestus Gazos Ruože nuo izraeliečių ugnies penktadienį žuvo keturi palestiniečiai, tarp jų 15 metų paauglys, o dar daugiau kaip 150 žmonių buvo sužeisti, pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Izraeliečių kariai iš už sieną žyminčios tvoros šaudė keliems tūkstančiams žmonių blokuojamame Gazos Ruože surengus jau ketvirtą savaitinį protestą prie sienos su Izraeliu.

B. Netanyahu taip pat neseniai atšaukė prieštaringai vertinamą susitarimą su Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra, kuriuo buvo siekiama išvengti tūkstančių migrantų iš Afrikos prievartinio deportavimo.

Be to, Izraelio premjero atžvilgiu vyksta keli korupcijos tyrimai. Policija vasario mėnesį rekomendavo apkaltinti jį dviejose bylose.

Būties premija buvo įsteigta 2013 metais. Ji teikiama asmenims, kurie sulaukė tarptautinio pripažinimo už pasiekimus savo profesinėje srityje ir įkvepia kitus žmones savo atsidavimu žydų bendruomenei ir žydų vertybėms.

Laureatai pasirenka, kam skirti premijos pinigus; N. Portman yra sakiusi, kad ketina juos skirti moterų lygybės programoms.

Anksčiau šį apdovanojimą yra pelnę Niujorko meras Michaelas Bloombergas, aktorius Michaelas Douglasas, smuikininkas Itzhakas Perlmanas ir skulptorius Anishas Kapooras.

Kai pernai buvo paskelbta, kad 2018 metų apdovanojimas atitenka N. Portman, aktorė savo pareiškime, kurį išplatino Fondas, nurodė, jog „didžiuojasi savo žydiškomis šaknimis ir žydų paveldu“.