Šaukimas liudyti dar labiau išryškina dramatišką R. Mugabe politinį nuopolį po 37 metus trukusio jo autokratinio ir brutalaus valdymo.

94 metų R. Mugabe Zimbabvei vadovavo nuo 1980-ųjų iki praėjusių metų, kai valdančiosios partijos ZANU-PF įstatymų leidėjai sukilo prieš prezidentą ir jis buvo nušalintas trumpam valdžią perėmusių kariškių.

„Jis iškviestas duoti parodymų gegužės 9 dieną“, – valstybiniam laikraščiui „Herald“ sakė parlamento Kasybos ir energetikos komiteto pirmininkas Temba Mliswa.

„Šiandien (ketvirtadienį) susirinkęs komitetas nusprendė pakviesti buvusį prezidentą poną Mugabe atvykti į komitetą paaiškinti 15 mlrd. JAV dolerių vertės deimantų dingimo“, – sakė nepriklausomas įstatymų leidėjas T. Mliswa.

Parlamentarai ketina užduoti R. Mugabe klausimų dėl jo 2016 metų pareiškimo, kad šalis prarado 15 mlrd. JAV dolerių dėl korupcijos ir užsienio bendrovių įsigalėjimo deimantų kasybos sektoriuje.

Kol kas neaišku, ar silpnos sveikatos R. Mugabe sutiks liudyti komitete, ar visgi imsis veiksmų, kad išvengtų apklausos.