Laikraščiui „Kommersant“ pavyko išsiaiškinti, kad kai kuriose Afrikos šalyse – tose, kuriose netrukus turėtų įvykti prezidento arba parlamento rinkimai – darbas jau pradėtas.

Specialistai laikosi nuomonės, kad politiniai technologai galbūt gali užsidirbti iš rusiškų politinių technologijų eksporto, bet vargu ar turi tikslą pakreipti balsavimą Rusijai palankia linkme ir padaryti įtaką rinkimų rezultatams.

„Kommersant“ nurodo, kad didžiausią Afrikoje dirbančių technologų dalį sudaro specialistai iš Sankt Peterburgo. Šaltinių teigimu, darbą finansuoja J. Prigožinas.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, šis asmuo yra susijęs su Sankt Peterburgo Olgino rajone veikiančiu, trolių fabriku pramintu slaptu biuru, taip pat su privačia karine kompanija „Vagner“, siunčiančia savo samdinius dalyvauti kariniuose veiksmuose Sirijoje.

Afrikoje vykdomą specialistų iš Rusijos veiklą, anot laikraščio pašnekovų, koordinuoja politinis technologas Jaroslavas Ignatovskis.

Remiantis leidinio „Kommersant“ gauta informacija, ypač aktyviai stebėsena bus vykdoma Madagaskare, Pietų Afrikos Respublikoje ir Kenijoje.

Madagaskare prezidento ir parlamento rinkimai įvyks dar šiemet. Kitais metais balsavimas bus organizuojamas Pietų Afrikos Respublikoje ir dar penkiose Afrikos žemyno šalyse, įskaitant Nigeriją. Kenijoje rinkimai įvyko pernai, tačiau, kaip aiškino informaciją perdavę šaltiniai, projektas turėtų užsitęsti dvejus metus, o galimybės, kad kurioje nors Afrikos šalyje rinkimai įvyks pirma laiko, atmesti tikrai negalima.

Dirbti Afrikoje renkami tik vyrai. Jie nebūtinai turės ten išbūti iki projekto pabaigos. Vienas iš reikalavimų – mokėti užsienio kalbas. Projekto dalyviams nurodyta susilaikyti nuo komentarų žiniasklaidai, be to, stengtis neafišuoti savo darbo.

Kiek anksčiau socialinės ir politinės situacijos monitoringą J. Prigožinas suorganizavo Rusijos šiaurės vakarų federalinėje apygardoje. Šį darbą jis atliko kartu su prezidento padėjėju savivaldos klausimais Nikolajumi Cukanovu, tada ėjusiu įgaliotojo prezidento atstovo pareigas.

Pasak „Kommersant“ pašnekovo, darbą ir tada kuravo J. Ignatovskis. „Tyrimas Afrikoje vyksta labai panašiai“, – informavo leidinį vienas iš politinių technologų.

Rusijos mokslų akademijos Afrikos studijų centro vyr. mokslo darbuotojas Nikolajus Ščerbakovas mano, kad rimtai užsiimti Afrikos reikalais Rusija neturi jokių galimybių. Daugelyje Afrikos šalių nėra nei Rusijos ambasadų, nei komercinių atstovybių. Ekspertas daro išvadą, kad J. Prigožinas tikisi užsidirbti iš politinių technologijų eksporto ir technologų iš Rusijos darbo, o Europoje šios srities specialistų paslaugo nepaklausios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)