Atsako kosmetologė Eglė Žuromskienė:

Nematant realios situacijos bei išsamiau neaptarus esamos situacijos plačiai komentuoti sudėtinga.

Bėrimui po skutimosi įtaką galintys daryti faktoriai:

1. Amžius – 17 metų, paauglystės periodo pikas. Dėl hormonų disbalanso organizme gali intensyvėti riebalinių liaukų aktyvumas, kadangi fiziologiškai liaukų latakas atsiveria į plauko maišelį, tai gali būti viena iš priežasčių.

2. Skutimosi būdas ir plauko nupjovimo kryptis. Vienkartiniai ar daugkartiniai peiliukai kartu su plauku pašalina ir dalį negyvos raginės odos, pažeidžiamas apsauginis odos sluoksnis, patekusios bakterijos gali sukelti uždegiminius procesus. Taip pat gali būti ir netinkama skutimosi kryptis – konkrečiau einant prieš plauką, didesnė tikimybė, kad plaukas bus linkęs įaugti bei sukelti bėrimą. Gali netikti ir dažnas skutiklio braukimas per tą patį odos plotą (subraižomas odos paviršius), taip pat atšipęs skutiklis.

Skutimosi mašinėlių naudojimas plaukų šalinimui mažiau sąlygoja uždegimių darinių formavimąsi, dėl to, kad nėra nukaišiamas odos apsauginis sluoksnis, kaip būna su skutimosi peiliukais, norint plauką nukirsti palei pat odos paviršių.

3. Priemonių naudojimas po skutimosi. Jei pasirinka priemonė turi didelį kiekį alkoholio, tai smarkiai sausina odos paviršių bei žeidžia odos apsauginį barjerą, dėl to susidaro palanki terpė infekcijos židiniams, nors alkoholis turi stiprių antiseptinių savybių. Taip pat įtakos gali turėti tai, kad šiuo metu naudojami išoriniai medikamentai (spuogų gydymui).

Bendros rekomendacijos:

1. Jei pasirenkami skutimosi peiliukai – juos keisti dažniau bei odą tinkamai paruošti prieš skutimąsi (odą bei plauką minkštinančiomis putomis ar kitomis skutimosi priemonėmis).

2. Neliesti susiformavusių darinių – geriau atrasti priemonę, kuri stipriai veiktų priešuždegimiškai, tačiau per daug nesausintų odos paviršiaus.

3. Geras odos drėkinimas – tai palaiko odos vientisumą bei suformuoja apsaugą nuo išorinių veiksnių.

4. Jei spuogų nemažėja, keisti skutimosi metodą, taip pat galite kreiptis į specialistą dėl tinkamų odos priežiūros priemonių pritaikymo bei parinkimo.