Jerevaną jau septintą dieną krečia didžiulio masto protestai prieš buvusio valstybės vadovo Seržo Sargsiano paskyrimą ministru pirmininku.

Šimtai protestuotojų, vadovaujami opozicijai priklausančio parlamentaro Nikolo Pašiniano, pamėgino užtverti įėjimą į vyriausybės rūmus sostinės centre. Tada riaušių policija ėmėsi veiksmų prieš protestuotojus ir sulaikė dešimtis žmonių. Jie buvo išvežti į vietos policijos nuovadą, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Žmonės išėjo į gatves pasmerkti S. Sargsiano pastangų išsaugoti valdžią užėmus premjero postą, į kurį kelią jam atvėrė 2015 metais priimtos prieštaringai vertinamos Konstitucijos pataisos, numatančios, kad Armėnija tampa parlamentine respublika su plačius įgaliojimus turinčiu ministru pirmininku.

Prorusiškų pažiūrų politikos veteranas S. Sargsianas, 2007–2008 metais jau stovėjęs prie vyriausybės vairo, neseniai užbaigė savo antrą kadenciją prezidento poste. Siekti naujos kadencijos jis nebegalėjo. Valstybės vadovo postą jis paliko balandžio 9 dieną, kai buvo prisaikdintas naujasis prezidentas Armenas Sargsianas.

Nors A. Sargsiano ir S. Sargsiano pavardės vienodos, jie nėra giminės.

Trečiadienį vakare daugiau nei 16 tūkst. protestuotojų susirinko Jerevano centrinėje Respublikos aikštėje. Jie žadėjo visoje šalyje pradėti „pilietinio nepaklusnumo“ kampaniją, nukreiptą prieš S. Sargsianą, kurį parlamentas antradienį paskyrė premjeru.

N. Pašinianas, anksčiau paskelbęs apie taikios „aksominės revoliucijos“ pradžią, trečiadienį antivyriausybiniame mitinge sakė, kad protestų judėjimo tikslas yra „pakeisti valdžią“ Armėnijoje. Pasak jo, tai bus bandoma padaryti visoje šalyje rengiant „pilietinio nepaklusnumo“ akcijas ir vykdant nuolatinį sėdimąjį protestą vyriausybės rūmuose.

Trečiadienį protestuoti prieš S. Sargsianą susirinko gerokai mažiau žmonių palyginti su antradienio mitingu, kuriame dalyvavo apie 40 tūkst. protestuotojų. Tai buvo didžiausias mitingas Armėnijoje per daugelį metų.

Protestai prasidėjo penktadienį Jerevane ir vėliau išplito į antrąjį ir trečiąją pagal dydį šalies miestus Giumri bei Vanadzorą.

Pirmadienį Jerevane policija panaudojo kurtinamąsias granatas prieš protestuotojus, bandžiusius prasiveržti pro spygliuotos vielos užtvarą ir pasiekti parlamento pastatą.

Pareigūnai pranešė, kad pagalbos į medikus kreipėsi 46 žmonės, tarp jų šeši policininkai ir opozicijos lyderis N. Pašinianas.

Buvęs karininkas 63 metų S. Sargsianas 2,6 mln. gyventojų turinčiai Armėnijai, neturinčiai priėjimo prie jūros, vadovavo nuo 2008 metų. Po jo pergalės tuose rinkimuose kilo kruvini policijos ir nesėkmę patyrusio kandidato šalininkų susirėmimai, kuriuose žuvo 10 žmonių.

2013 metais S. Sargsianas buvo išrinktas prezidentu antrai kadencijai.