Seimo vadovas taip pat teigia, kad valdantieji kol kas nesikalbėjo su neformaliai koaliciją palaikančia Lietuvos lenkų rinkimų akcija, tad, kaip jie vertins Broniaus Markausko situaciją, nežino.

„Mes jau turėjome pavyzdį su sveikatos apsaugos ministru dėl interpeliacijos, o dėl šio atvejo tai yra svarstymo dalykas, ir ministras turėtų atsakyti į daugiau klausimų, negu dabar atsakė, o tas procesas yra teisėtas ir įmanomas. O svarstymas Seime turėtų toks vykti, iš anksto neturėtume nieko nuspręsti“, - „Žinių radijui“ trečiadienį sakė V. Pranckietis.

Paklaustas, ar žinoma, kaip balsuotų Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija, Seimo Pirmininkas teigė, kad su jais apie tai dar nekalbėta.

„Ne, su jais apie tai tikrai nediskutavome“, - tikino parlamento vadovas.

Seimo vadovo teigimu, tai, kad „valstiečių“ frakcijos narys Povilas Urbšys ragina B. Markauską trauktis, yra jo teisė, o tai, kad frakcijoje nuomonės nevienodos, „yra gerai“.

Tuo pačiu Seimo Pirmininkas įsitikinęs, kad frakcijai negresia skilimas dėl B. Markausko, bei kartoja, kad Premjeras turi spręsti dėl žemės ūkio ministro.

V. Pranckietis taip pat neįžvelgia, kad B. Markauskas ūkininkaudamas būtų pažeidęs Konstituciją, nes, anot Seimo Pirmininko, pagalba mamai nėra pažeidimas.

„Aš manau, kad rūpintis mama tikrai ne konstitucinis pažeidimas, aš irgi turiu labai garbaus amžiaus mamą ir džiaugiuosi, kad tie rūpesčiai galimi ir tokiame amžiuje. Tik turbūt rūpestį mama galime palikti nuošalyje, o ūkininkavimas yra draustinas ir nepageidaujamas. (...) Aš suprantu, kad jis kalbėjo apie rūpestį mama, o ne jos ūkiu, o kur ten ta riba... Sakykime, kad ūkininkauti neturi, o su mama santykyje turi būti“, - teigė V. Pranckietis.

Antradienį Premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad B. Markauskas kol kas lieka poste, o dėl jo galutinai bus apsispręsta, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir prokuratūra baigs tirti žemės nuomos aplinkybes.

Pats ministras tikino lauksiąs Ministro Pirmininko sprendimo, nes yra „komandos narys“ ir apie atsistatydinimą savo noru nekalbėjo. Anot jo, jis žemės neužgrobė ir turi du liudytojus, galinčius patvirtinti, kad dėl žemės nuomos buvo žodinis susitarimas.

ELTA primena, kad anksčiau naujienų portalas 15min.lt pranešė, jog B. Markausko šeima, ūkininkaudama Klaipėdos rajone, kai kurių sklypų šeimininkams nemoka nuomos mokesčio.

Paaiškėjo, kad faktiškai B. Markausko motina Sofija Markauskienė apie 5 metus naudojosi sklypais be leidimo, o Nacionalinė mokėjimo agentūra S. Markauskienei mokėjo Europos Sąjungos išmokas už keturis sklypus, kuriuos ji dirba be nuomos sutarčių.

Prezidentė praėjusią savaitę sakė, kad ministras B. Markauskas nebeturi nei politinės, nei moralinės teisės toliau likti poste.