Politikas tvirtina, kad interpeliacija Premjerui nėra neįmanoma.

„Tai yra Sauliaus Skvernelio atsakomybė, ir jis turi ją prisiimti. Dabar jam labai patogu slėptis už ministro, apkaltinti Prezidentę, apkaltinti dar ką nors. Visi kiti kalti, bet jo atsakomybės nėra. Jeigu Premjeras prisiima atsakomybę už ministrą, vadinasi, jis tampa atsakingas ir už dėmę, kurią ministras užneša visai Vyriausybei. Todėl mes ir pradėsime diskutuoti ne tik apie žemės ūkio ministro atsakomybę, bet ir apie paties Premjero“, - naujienų agentūrai ELTA aiškino G. Landsbergis.

Konservatorių lyderis kalbėjo, kad interpeliacija S. Skverneliui ne tik morališkai teisinga, bet įvertinus tai, kad valdantieji, tarp kurių nemažai yra nepritariančių R. Karbauskio ir S. Skvernelio nuomonei, neturi realios daugumos Seime, yra įmanoma.

„Valdantieji neturi daugumos. Tai reiškia, kad lemiamas balsas interpeliacijose priklauso nuo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos. Taigi mes kviesimės visus diskutuoti. Ir jei matysime, kad balsai renkasi, tai tada eisime pirmyn. Bet tai yra ir politinės atsakomybės klausimas. Kitu atveju susitepęs ministras, kuris akivaizdžiai pažeidė įstatymus, kuris melavo viešumoje, jis lieka kaip dėmė šitai Vyriausybei“, - samprotavo G. Landsbergis.

Politikas pabrėžė, kad ne tik opozicinės partijos nepritaria „valstiečių“ lyderio R. Karbauskio bei Premjero nenorui greitai išspręsti situaciją dėl į skandalą įsivėlusio žemės ūkio ministro. G. Landsbergio teigimu, tarp valdančiųjų yra nemažai politikų , kurie oponuoja Ramūno Karbauskio ir Sauliaus Skvernelio nuomonei.

„Kai kurie žmonės su mumis palaiko ryšius ir kalbasi, ir derinasi, ir jiems yra gėda dėl tos situacijos, kurioje jie kaip frakcija atsidūrė. Įsivaizduoju, kad tas spaudimas tikrai bus didelis. Ir Skvernelis, ir Karbauskis turi suprasti, kad jie, užsistodami susitepusį ministrą Seime, turi atsiskaityti savo rinkėjams. Jie turi prisiimti atsakomybę“, - apibendrino G. Landsbergis.

Konservatorius nesiryžo prognozuoti, ar Premjeras įsiklausys į opozicijos ir Prezidentės raginimus atstatydinti B. Markauską.

ELTA primena, kad anksčiau naujienų portalas 15min.lt pranešė, jog B. Markausko šeima, ūkininkaudama Klaipėdos rajone, kai kurių sklypų šeimininkams nemoka nuomos mokesčio.

Paaiškėjo, kad faktiškai B. Markausko motina Sofija Markauskienė apie 5 metus naudojosi sklypais be leidimo, o Nacionalinė mokėjimo agentūra S. Markauskienei mokėjo Europos Sąjungos išmokas už keturis sklypus, kuriuos ji dirba be nuomos sutarčių.

Prezidentė praėjusią savaitę sakė, kad ministras B. Markauskas nebeturi nei politinės, nei moralinės teisės toliau likti poste.

Ministras Pirmininkas teigė, kad ministrui po šalies vadovės pareikštos pozicijos būtų sunku, bet įmanoma toliau dirbti.

B. Markauskas, antradienį Seime atsakinėdamas į parlamentarų klausimus, pabrėžė, kad nesuprastų, jeigu netektų „valstiečių“ frakcijos pasitikėjimo. Partijos lyderis R. Karbauskis taip pat teigė, kad ministras turi frakcijos palaikymą.