Maždaug 6,6 tūkst. policininkų dabar ieško daugiau kaip prieš savaitę pabėgusio 27 metų Tatsumos Hirao, kuris kalėjo už vagystes.

T. Hirao iš vieno Ehimės prefektūroje esančio negriežto režimo kalėjimo pabėgo balandžio 8 dieną. Šioje „atviroje“ institucijoje, kurioje kaliniai gali laisvai vaikštinėti, jis atliko savo penkerių su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

Šis atvejis Japonijoje yra viena svarbiausių naujienų, šalies televizijos apie bėglio gaudynes praneša itin detaliai.

Pabėgus vagiui, policija gavo keletą pranešimų apie vagystes, o pareigūnai ten aptiko T. Hirao pirštų atspaudų. Jie taip pat vienoje saloje rado automobilį, kuriuo galimai paspruko nusikaltėlis.

Tarp pavogtų daiktų yra kojinių, mobilusis telefonas, piniginė, sandalų pora ir mašinos raktelis, kurio savininkas rado mandagų raštelį: „Pasiskolinu jūsų mašiną, bet tikrai jos nesugadinsiu.“

Šalies teisingumo ministrė Yoko Kawakami jautė pareigą atsiprašyti už sunkumus gaudant nusikaltėlį: „Girdžiu, kad incidentas privertė nerimauti vietos gyventojus, ypač todėl, kad yra daug senyvo amžiaus žmonių, kurie gyvena vieni ... Tikrai labai atsiprašau.“

Y. Kawakami pridūrė, kad 96 kalėjimo pareigūnai buvo paskirti visą parą saugoti mokyklų Mukaišimos saloje Japonijos pietvakariuose, kur, kaip manoma, slapstosi nusikaltėlis.

Paiešką lėtina tai, kad saloje yra apie 1 tūkst. tuščių namų, bet policijai norint juos patikrinti kaskart reikia savininkų leidimo, pranešė laikraštis „Mainichi Shimbun“.

Dėl kalvoto reljefo pareigūnams sunku net iš sraigtasparnio pamatyti bėglį, rašė laikraštis.

Sala yra maždaug 22 kv. km ploto, joje gyvena apie 22 tūkst. žmonių.

„Siaubas ir nerimas ramioje saloje“ – taip surengtą diskusiją apie šį atvejį pristatė televizija „Fuji TV“.

Policija išplatino T. Hirao nuotrauką ir paprašė pagalbos jo ieškant, tačiau pareigūnai taip pat paragino gyventojus būti atsargius ir užrakinti savo namus bei automobilius. Per paiešką taip pat buvo panaudotos bepilotės skraidyklės ir dresiruoti policijos šunys.

Tęsiantis gaudynėms, vis daugiau gyventojų ėmė nerimauti, o tėvai turėjo lydėti savo vaikus į mokyklą, sakė vienas vietos valdžios atstovas.

Kaip pranešė vietos žiniasklaida, T. Hirao, apiplėšęs keletą kirpyklų Fukuokoje ir kituose pietinės Kiūšiū salos miestuose, buvo sulaikytas 2013 metais. Kodėl jis pasirinko būtent kirpyklas, nėra aišku.

Japonija pasižymi palyginti mažu nusikaltimų skaičiumi, o pabėgimas iš kalėjimų ten – itin retas reiškinys. Tačiau palyginti daug nusikaltėlių nusikalsta pakartotinai.

Nuo 1961 metų, kai buvo atidarytas minimas kalėjimas, iš jo yra pabėgęs 21 kalinys.

Šalyje nuolat mažėja gyventojų, o jų vidutinis amžius sparčiai auga.