TS-LKD Vykdomojo rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas išplatino pranešimą, pavadintą „Kaip sąžiningas žurnalistas tampa uoliu valdžios propagandistu“. Jame politikas negaili kritikos premjero patarėjui, anksčiau žurnalistu dirbusiam S. Malinauskui, kurį konservatorius tvirtina žinojęs kaip sąžiningą žurnalistą, kuris, idealizmo vedinas, nuėjo dirbti premjero patarėju.

„Bet šiandien jis atsiskleidžia kitu amplua – uolaus valdžios propagandisto vaidmenyje, kuris savo tekste supina tikrus faktus, melą, nuogirdas, nutylėjimus ir visa tai pateikia, kaip geriausios sovietinės propagandos vadovėlio pavyzdžiu supintą rašinį“, – teigia A. Vyšniauskas.

Taip jis reagavo į pirmadienį DELFI paskelbtą premjero patarėjo S. Malinausko komentarą, kuriame šis rašė, kad „visiems turi būti taikomi vienodi standartai“, taip pat teiravosi, ar vieningas prezidentės siūlomas skaidrumo standartas. Taip patarėjas vertino situaciją, prezidentei Daliai Grybauskaitei praėjusią savaitę išsakius abejones dėl žemės ūkio ministro Broniaus Markausko, įklimpusio svetimos žemės naudojimo skandale, galimybių toliau eiti pareigas.

Kaip žinia, ministrą parėmė tiek valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis, tiek šios partijos deleguotas premjeras S. Skvernelis. Valdančiųjų lyderiai tvirtino, esą prezidentės pareiškimas yra skirtas „pridengti“ jai neva priimtinesniems konservatoriams. Kai kurių šios partijos narių liudijimai įtarimų sulaukusio koncerno „MG Baltic“ byloje buvo pradėti skelbti viešai, nelaukiant teismo. Jokie įtarimai TS-LKD atstovams nėra pareikšti.

Pats S. Malinauskas DELFI teigė, kad atsistatydinti jam „jokių problemų nėra“.

Klausė: ar patarėjas turės drąsos?

Kaip atsakyme premjero patarėjui rašo A. Vyšniauskas, S. Malinausko komentaro siekis esąs paprastas: pridengti „savo premjerą“ ir „savo „valstiečius“, kurie turi labai didelių problemų.

„Ministras B. Markauskas paskendo elementaraus sukčiavimo schemoje, kurią bandė pridengti melu, bet buvo pagautas už uodegos net nespėjęs jos tinkamai pasukti. R. Karbauskis jau penktas mėnuo kankinasi skandalų dėl jo interesų, žemių, namų, trąšų ir kitų neskaidrumų sūkuryje.

Premjeras S. Skvernelis niekaip negeba susidoroti su jo Vyriausybės skandalais, dažniausiai pasirenka bailią tylą, o ne sąžiningą bėdų pripažinimą. Premjeras iki šiol nedrįsta įvertinti R. Karbauskio reikalų, o pastaruoju metu jo ir R. Karbauskio viešos šnektos sutampa taip, kad darosi visiškai akivaizdu, jog priešrinkiminio nepriklausomumo ir skaidrumo pas premjerą jau seniai nebelikę“, – tvirtino konservatorius.

Jis neigė S. Malinausko komentare išsakytus teiginius, esą TS-LKD lyderis G. Landsbergis „dalykinius klausimus sprendė R. Kurlianskio namuose, gavo dovanas, konservatorių partijos narių organizacijas „MG Baltic“ rėmė finansiškai“.

„Čia reikia pastebėti, kad S. Malinauskas šį teiginį ir jo šaltinius keitė net tris kartus: pirminėje teksto versijoje buvo tiesiog teiginys. Antroje versijoje – teiginys pasipildė žodžiais „kaip buvo viešai skelbta“ (nors viešai skelbta niekur nebuvo). Galiausiai, jau kitame komentare jis pasakė, jog nors konkrečių įrodymų neturi, bet jo šaltinis yra „konservatorių partijoje“. Sutiksite, keistas patarėjo blaškymasis“, – stebėjosi A. Vyšniauskas.

Pasak jo, G. Landsbergis aiškiai atsakė, kad jokių susitikimų su „MG Baltic“ vadovais namuose nebuvo, jokių dovanų, kurios būtų išskirtinės, taip pat nebuvo.

„Ką tai reiškia? O gi tai, jog patarėjas tiesiog apsimelavo. Bandė sutirštinti faktus, bet išėjo elementari kliurka. Daug patarėjų po tokių kliurkų ir melo didžiausios opozicinės frakcijos lyderio atžvilgiu tiesiog garbingai pasitrauktų. Juo labiau, kai esi patarėjas „ryšių su parlamentu klausimais“. Ar Skirmantas turės drąsos?“, – kėlė klausimą konservatorius.

Jis stebėjosi ir S. Malinausko svarstymais, esą G. Landsbergis kritiškai vertina ministrą B. Markauską todėl, kad šis nusprendė iš darbo atleisti konservatorių lyderio uošvį Evaldą Zigmą Čijauską, dirbantį Žemės ūkio informacijos ir kaimo centro vadovo Sigito Puodžiuko patarėju. Skundo, esą atsikratyti E. Z. Čijausko ir dar kelių kitų ministrų paliktų patarėjų yra sunku, S. Malinauskas esą sulaukė iš paties S. Puodžiuko.

„Štai šis „faktas“ yra labai įdomus būtent propagandos atžvilgiu. Yra toks puikus amerikietiškas „whataboutism’o“ terminas. Jį buvo labai pamėgę sovietai ir dabar taip pat aktyviai naudoja Kremlius. Sovietmečiu, kai SSRS būdavo amerikiečių sukritikuojama dėl žmogaus teisių pažeidimų, sovietai visados atsakydavo: „O pas jus juodaodžius muša“.

Taip ir čia. Visuomenė, prezidentė, žurnalistai ir opozicija sako: ministras B. Markauskas akivaizdžiai prisidirbo ir turi trauktis. Premjero patarėjas kovos su korupcija, ryšių su parlamentu ir strateginės komunikacijos klausimais mums atrėžia: o Landsbergio uošvis dirba valstybinėje įstaigoje, prieš tai vadovavo kitai įstaigai ir jo alga yra didelė, bet dabar jis išleidžiamas į pensiją, todėl dabar čia šventą ministrą visi ir puola“, – ironizavo A. Vyšniauskas.

Andrius Vyšniauskas

Konservatorius prabilo ir apie premjero patarėjo deklaruojamus moralinius ir etinius standartus.

„Štai jūs savo ministrą, paskendusį sukčiavimo ir melo istorijoje, ginate iki paskutiniųjų. Kad tą padarytumėte, drabstotės purvais, meluojate, varote juodą ir visuomenei žalingą propagandą. Mes, TS-LKD, tuo metu laikomės principingai. Jei matome bėdų su mūsų politikais – tiek politinių, tiek moralinių, tiek teisinių problemų – su jais elgiamės vienodai griežtai, kaip ir su oponentais. Tą puikiai įrodo pastarojo meto TS-LKD institucijų ir politikų sprendimai.

Ar taip gerbiamo patarėjo ginama LVŽS sugebėtų įvertinti savo partijos narį ministrą B. Markauską, savo pirmininką R. Karbauskį ar buvusius ir esamus merus, kurie turi etikos, moralės, ar net teisėsauginių bėdų? Skirmantai, ar sugebėsi drąsiai pripažinti, kad pasakei netiesą apie G. Landsbergį, ir už tai prisiimti atsakomybę?“, – klausė A. Vyšniauskas.

Prakalbo apie tai, ko nėra byloje

Kaip DELFI sakė S. Malinauskas, jam „smagu“, kad konservatoriai bando jį įvelti į politinius žaidimus.

„Tikrai nesijaučiu esantis politikas, niekada nepriklausiau jokioms politinėms partijoms. Esu premjero patarėjas. Tik man didžiausias privalumas šiose pareigose – kad sakau tai, ką galvoju ir matau“, – aiškino jis.

Pasak patarėjo, kalbėdamas apie paties išsakytus teiginius, jis gali ieškoti pagrindimo kiekvienam faktui. „Bet pats lengviausias dalykas yra net ne man kalbėti. Žinau, kad daug žiniasklaidos priemonių susisiekė su tuo pačiu Žemės ūkio informacijos ir kaimo centro vadovu, ir informaciją gaus iš jo tiesiogiai. Ir nereikės man įrodinėti, meluoju ar nemeluoju“, – tvirtino S. Malinauskas.

Jis aiškino, kad apie „MG Baltic“ skandalą išsakyti teiginiai iš dalies paremti vieša informacija – tiek apie konservatoriaus Lauryno Kasčiūno gautą paramą (koncernas „MG Baltic“ suteikė 5 tūkst. eurų paramą su L. Kasčiūnu, tuo metu nebuvusiu politiku, susijusiai asociacijai Valstybingumo ir tradicijų studijų centras – DELFI), tiek apie ryšius su koncernu, kuriuos esą pripažino kitas konservatorius Mantas Adomėnas.

„Susitikimai, mano žiniomis (konservatorių su „MG Baltic“ atstovais – DELFI), vyko, jų vyko ne vienas su G. Landsbergiu. Mano žiniomis, yra labai didelė tikimybė, kad net ne visi byloje yra užfiksuoti šitie susitikimai. Atsakymai turi būti pateikti, bet vėl gi – tai labai maža problema, nes bylos medžiaga šalims jau yra pateikta susipažinti, netrukus ji bus vieša ir visi klausimai bus atsakyti“, – tvirtino jis.

Pasak S. Malinausko, jam „liūdna ir keista“ dėl vieno klausimo. „Konservatoriai, kad ir kokia situacija būtų – nesvarbu, ar mergina prabyla, kad prie jos kažkas priekabiavo, ar tu tiesiog pirštu parodai į akivaizdžius faktus dvigubų standartų taikymo, jie visą laiką pasirenka tą pačią strategiją: teismas, prokuratūra, atsistatydinti, lauk. Aš pats esu pasakęs prieš du mėnesius, kad atsistatydinsiu, kai buvo problemos su Teisingumo ministerija“, – tvirtino premjero patarėjas.

Jis ironizavo, kad kitaip nei G. Landsbergio uošvis „nesilaiko kėdės“, ir pasitraukimo atveju ras kitą pragyvenimo šaltinį.

Žėrė kritiką vadovo oponentams

Pirmadienį ryte paskelbtame S. Malinausko komentare buvo teigiama, kad buvęs koncerno viceprezidentas R. Kurlianskis palaikė artimus ryšius su konservatorių partija ir jos vadovais.

„Kaip buvo viešai skelbta, partijos pirmininkas G. Landsbergis dalykinius klausimus sprendė R. Kurlianskio namuose, gavo dovanas, konservatorių partijos narių organizacijas „MG Baltic“ rėmė finansiškai. Pasirodžius šiai informacijai prezidentė mandagiai patylėjo, o skandalui netylant praėjusią savaitę prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė pareiškė, kad „informacijos apie politinę bylą nutekinimas yra proceso politizavimas“, – teigė premjero patarėjas.

Iki šiol informacijos apie tai, kad G. Landsbergis galėjo susitikinėti su R. Kurlianskiu šio namuose, nebuvo.

S. Malinauskas taip pat rašė, kad pradėjęs dirbti premjero patarėju, sulaukė Žemės ūkio informacijos ir kaimo centro vadovo S. Puodžiuko informacijos, jog šiam sunku atsikratyti buvusių žemės ūkio ministrų primestų patarėjų. Vienas iš tokių patarėjų – G. Landsbergio uošvis E. Z. Čijauskas.

„Visiems trims patarėjams dar iki kilusio žemės skandalo buvo pranešta, kad su jais bus atsisveikinta. Šis procesas kaip tik ir vyksta šiuo metu. Tai, kad G. Landbsergis doroja ne šiaip politinį oponentą, o ministrą, kuris ryžosi iš darbo atleisti jo žmonos tėvą, yra faktas. Konservatorių standartai Ir čia vėl galime pasikalbėti apie vienodus standartus“, – rašė S. Malinauskas.

G. Landsbergis visišku melu vadino teiginius, esą susitikinėjo su R. Kurlianskiu jo namuose.

„Tai yra visiškas melas. Tai yra tokio lygio netiesa, už kurią patarėjai turėtų atsakyti politiškai. Jeigu teisiškai niekas jo nepersekios, tai bent jau prisiimti atsakomybę, ir garbingai pasitraukti, dėl to, kad tai yra ištrauktas iš kepurės dalykas“, – sakė konservatorių lyderis.

Konservatorių lyderio manymu, puolimas prieš jį ir jo šeimą yra susijęs su tuo, kad Vyriausybė susiduria su viena rimčiausių krizių dėl B. Markausko, ir „metėsi į kontratakas“. Jis teigė tai patiriąs ne pirmą sykį.

Teisinių veiksmų konservatorių lyderis imtis neketina. „Aš paneigiu ir viskas, o toliau mes užsiimsime B. Markausku. Tas klausimas tikrai nebus paliktas“, – sakė G. Landsbergis.

Kėlė sąlygas premjerui

Įtampos dėl S. Malinausko viešai dėstomos pozicijos kyla ne pirmą kartą. Dar kovo pradžioje, premjerui atostogaujant, S. Malinauskas surengė spaudos konferenciją, kurioje kėlė sąlygą, jog tuo atveju, jei iš posto nepasitrauks teisingumo viceministras Raimondas Bakšys, atsistatydins jis pats. „Premjeras turės apsispręsti“, – kalbėjo patarėjas.

„Premjeras pats turi įvardinti, kokia yra jo pozicija konkrečiai kalbant ir apie teisingumo ministrę, ir apie viceministrą. Aš žinau, kad dalį informacijos esu pateikęs ir dalį papildomos informacijos aš jam dar papildomai pateiksiu. Bet mano paties vertinimas – jeigu viceministras lieka šiose pareigose, tokiu atveju aš nematau jokios prasmės pačiam likti pareigose ir pasitrauksiu pats. O premjero vertinimą mes pirmadienį pamatysime“, – kovo pradžioje kalbėjo S. Malinauskas.

Jis kartu su Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus darbuotoja Rasa Kazėniene tuo metu tvirtino, kad R. Bakštys trukdė vykdyti kalėjimų sistemos veiklos auditą.

Tuometinis teisingumo viceministras pasitraukė iš posto. S. Malinauskas, viešai pripažinęs, kad S. Skvernelis nežinojo, jog spaudos konferencijoje patarėjas ketina kelti ultimatumus, vis dėlto sulaukė tik premjero pabarimo.

„Vertinu tai kaip didelį norą, užsidegimą skaidrinti procesus Kalėjimų departamente, kovoti su korupcija, bet, kita vertus, yra netinkamai absoliučiai pasirinktas būdas, ir tai vertinu kaip tam tikros politinio pasitikėjimo patarėjo patirties neturėjimą. Tikrai ne tokiais būdais, ne spaudos konferencijose tokie klausimai sprendžiami“, – apie savo patarėją žurnalistams tada sakė S. Skvernelis.