Britų įgula pasijuto žaidžianti katės ir pelės žaidimą su mažiausiai vienu Rusijos „Kilo“ klasės povandeninių laivų, kurie dėl savo slaptumo dar vadinami „Juodosiomis skylėmis“.

Medžioklėje taip pat dalyvavo dvi fregatos ir dar vienas laivas, skirtas kovai su povandeniniais laivais, skelbia „The Sunday Times“.

Raketomis „Tomahawk“ apginkluotas, 1,2 mlrd. svarų vertės britų povandeninis laivas grėsmę pajuto tuomet, kai įplaukė į vandenis, iš kurių galima pasiekti Siriją.

Tuomet jis kelias dienas mėgino likti nepastebėtas Rusijos pajėgų.

JAV karinis jūrų laivynas bandė apsaugoti vandenis aplink povandeninį laivą: viršuje nuolat skraidė orlaivis, galėjęs pasiūlyti priedangą.

„Kilo“ klasės povandeniniai laivai Vladimiro Putino arsenale yra vieni pavojingiausių.

Šie laivai, varomi dviejų dyzelinių generatorių ir turintys elektrines pavaras, po vandeniu gali plaukti labai tyliai ir pasiekti 17 mazgų greitį.

Jie gali būti apginkluoti virtine pražūtingų ginklų, įskaitant sparnuotąsias ir priešlaivines raketas.

Po šio įtampos kupino susidūrimo Didžiosios Britanijos „Astute“ klasės povandeninis laivas nebedalyvavo atakoje prieš Sirijos cheminių ginklų saugyklas.

Karališkojo jūrų laivyno povandeniniai laivai „Astute“ kainuoja maždaug po 1,2 mlrd. svarų.

Didžioji Britanija juos naudoja nuo 2010 metų.

Nickas Childsas iš Tarptautinio strateginių studijų instituto sakė, kad povandeninių laivų vadai yra parengti vienu metu paleisti itin daug raketų ir taip neužleisti savo pozicijų.

Šeštadienio naktį Didžiosios Britanijos, JAV ir Prancūzijos pajėgos sudavė smūgius Sirijos prezidento Basharo al Assado cheminių ginklų programai.

Sąjungininkai paleido 105 raketas, taip nubausdami Siriją už cheminio ginklo ataką, pražudžiusią mažiausiai 70 žmonių.

Per šiuos antskrydžius buvo sunaikintos trys cheminių ginklų saugyklos, tarp jų ir tyrimų įstaiga Damasko Barzeho rajone, taip pat dvi saugyklos netoli Homso.