Darbuotojai jaučiasi įbauginti

„Jaučiamės nesaugūs. Įstaigoje tvyro įtempta atmosfera. Darbuotojams, liudijusiems prieš M. Dėlkų, neramu dėl savo ateities“, – teigia VšĮ Šiaulių darbo rinkos mokymo centro darbuotojai.

Direktoriaus grįžimas į darbovietę, iš kurios jis buvo pašalintas už įtarimus korupcija, pasėjo nerimą. Darbuotojai teigia, kad „pirmoji tvyrančios įtampos neišlaikė laikinai direktorės pareigas ėjusi G. Podolskienė.“

Ketverius metus laikinai direktorės pareigas ėjusi G. Podolskienė, grįžus M. Dėlkui, paliko darbo vietą. „G. Podolskienės vadovavimo metu buvo vadovaujamasi demokratiniais principais: geras įstaigos mikroklimatas, gerbiamas kiekvienas darbuotojas, darbuotojo nuomonė, suformuota komanda ir vykdomas komandinis darbas, pasiekti geri įstaigos rezultatai, darbuotojai motyvuojami, vertinami ir skatinami pagal darbo kodeksą, apmokama už viršvalandžius“, – teigia Šiaulių darbo rinkos mokymo centro darbuotojai.

Skundą žiniasklaidai pateikę darbuotojai dėl direktoriaus grįžimo taip pat kreipėsi ir į Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM).

Direktorius teigia grįžęs tęsti darbų

DELFI kalbintas M. Dėlkus teigia dar nespėjęs apšilti kojų, tačiau neslepia, kad grįžti siekė norėdamas tęsti pradėtus darbus.

„Nesijaučiu mokymo centrui padaręs žalos“, – teigė į direktoriaus kėdę grįžęs M. Dėlkus, kuris įmonėje iki 2014-ųjų dirbo dvylika metų.

Šiaulių darbo rinkos mokymo centro direktorius Mindaugas Dėlkus

„Mano noras sugrįžti suprantamas. Aš iš tikrųjų norėjau sugrįžti, to siekiau, – kalbėjo M. Dėlkus. – Dar nespėjau pakalbėti su darbuotojais per šį laiką.“

Jo teigimu, per dvylika vadovavimo metų (M. Dėlkus įmonėje dirbo nuo 2002 iki 2014 metų, kai buvo nušalintas nuo pareigų dėl įtarimų korupcija.) Šiaulių darbo rinkos mokymo centras gerokai ūgtelėjo. „Turto buvo sukaupta už beveik 50 mln. litų. Nebuvo nė vienų nuostolingų metų. Mes – ne biudžetinė įstaiga, nė vieno lito negaudavome iš valstybės biudžeto. Turėjome patys save išsilaikyti“, – pasakojo M. Dėlkus.

Jis skaičiuoja, kad jo vadovavimo metu darbuotojų padaugėjo trigubai: „Pradėjau dirbti su trisdešimt darbuotojų, o kai atsitiko tie įvykiai (teisminiai procesai – DELFI), buvo jau devyniasdešimt.“

„Taip, buvau reiklus vadovas, bet rezultatai kalba patys už save“, – įsitikinęs pašnekovas, kuris skaičiuoja, kad per ketverius metus, kol centrui vadovavo G. Podolskienė, liko vos 35 proc. senųjų darbuotojų.

„Kaip pavyzdį galiu pateikti Mažeikių padalinį. Jo praktiškai nebuvo, kai pradėjau dirbti, dabar ten dirba 44 darbuotojai. Grįžęs radau tik du senus darbuotojus“, – skaičiavo direktorius.

Jis vardija, kad per ketverius metus maždaug milijonu eurų sumažėjo įmonės turtas.

Per šiuos ketverius metus M. Dėlkus dirbo keliose darbovietėse, viena iš jų - Mokymo centras „Takoskyra“. Tai darbuotojams kelia įtarimų. Jie teigia, kad Šilutėje įsikūrusi „Takoskyra“ yra tiesioginis VšĮ Šiaulių darbo rinkos mokymo centro konkurentas.

„Prieš tai dirbau kitame darbe, vėliau pradėjau dirbti „Takoskyroje“. Mano žmona vadovauja tai įmonei“, – neslėpė M. Dėlkus, tačiau pridūrė, kad yra nurodytas laikotarpis, per kurį jis turi susitvarkyti reikiamus dokumentus, kad nebūtų painiojami privatūs ir viešieji interesai.

Direktorius ramina darbuotojus teigdamas, kad sieks toliau auginti įmonę: „Niekas nebus keičiama, nieko neatleisime. Kas buvo pradėta, tas bus ir tęsiama.“

Tyrimas vis dar vyksta, bet į darbą grįžti leido

Praėjus beveik ketveriems metams, 2018 m. kovo 21-ąją, Šiaulių apygardos teismas panaikino anksčiau priimtą sprendimą dėl jo laikinojo nušalinimo nuo VšĮ Šiaulių darbo rinkos mokymo centro direktoriaus pareigų.

„Sprendimas priimtas atsižvelgiant į tai, kad šiuo metu nebėra šios procesinės prievartos priemonės taikymo tikslingumo ir reikalingumo. Baigiamojoje stadijoje STT Šiaulių valdybos pareigūnų atliekamame ikiteisminiame tyrime visos esminės aplinkybės jau yra užfiksuotos (apklausti įtariamieji, liudytojai, atliktos kratos, daiktų apžiūros, gautos specialistų išvados) ir nebėra pagrindo manyti, kad įtariamasis M. Dėlkus gali trukdyti tyrimui ar daryti naujus nusikaltimus“, – DELFI patvirtino STT atstovė spaudai Renata Endružytė.

Į darbą M. Dėlkui buvo leista grįžti, nors įtarimai dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų nėra panaikinti.

Švietimo ir mokslo ministerija atlieka tyrimą

ŠMM Mokymosi visą gyvenimą departamento direktorius Saulius Zybartas DELFI teigė, kad buvo sureaguota į darbuotojų skundus dėl į darbo vietą grįžusio M. Dėlkaus. „Dėl direktoriaus ir darbuotojų konfliktų ŠMM pasiekė darbuotojų signalai jau pirmosiomis teismo keliu į pareigas gražinto vadovo darbo dienomis. Švietimo ir mokslo ministrė dėl to sudarė komisiją. Komisija susitiko su bendruomene, atliko anoniminę darbuotojų apklausą, susitiko su darbuotojais individualiai. Komisijos siūlymų pagrindu artimiausiu metu bus priimti sprendimai“, – teigė S. Zybartas.

Jo teigimu, M. Dėlkus į darbą grąžintas ne ŠMM, o teismo sprendimu.

Įtariamas korupcija

2014-ųjų gegužę M. Dėlkus buvo sulaikytas atliekant ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo ir jo iššvaistymo, neteisėto disponavimo elektroninėmis mokėjimo priemonėmis, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir neteisėto praturtėjimo.

Tada M.Dėlkus buvo suimtas trims mėnesiams, vyriausioji buhalterė – 15 parų, o viešosios įstaigos vadovas – mėnesiui.

Įtariama, kad Šiaulių darbo rinkos mokymo centro direktorius M. Dėlkus, būdamas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi ir siekdamas turtinės ir kitokios naudos, savo ir jam artimų asmenų vardu registruotus automobilius nuomojo paties vadovaujamai viešajai įstaigai. Už šių automobilių nuomą 2009-2014 metais į direktoriaus ir jam artimų asmenų sąskaitas buvo pervesta daugiau nei 750 tūkst. litų.

2014 m. lapkritį į laisvę paleistam M. Dėlkui buvo skirtas namų areštas ir įpareigojimas nebendrauti su tam tikrais asmenimis. Be to, M. Dėlkus buvo nušalintas nuo direktoriaus pareigų ir įpareigotas nesilankyti darbovietėje.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad įsigyta nekilnojamojo turto daugiau nei už 700 tūkst. litų.