Truputį rūgštinėn pusėn pakeitus kraujo pH, galima pasijusti daug geriau, pavyzdžiui, pagerės mikroelementų pasisavinimas, fermentų darbas, skydliaukės darbas ir t. t.“, – sako A. Unikauskas.

Jo teigimu, stresas visada reiškia didelį kortizolio kiekį, o kortizolis organizmą šarmina: „Mes prarandame H+ ir kalio jonus. Mes prarandame rūgštį su šlapimu per inkstus ir tampame šarminiai.“

Kuo vyresnis žmogus, aiškina profesorius, tuo daugiau streso jis patyręs, tuo dažniau būna didesnė kortizolio koncentracija kraujyje. Blogiausia, ką galima tokiu atveju padaryti – pradėti gerti šarminantį vandenį.

„Kalbu ne apie natūralų šarminį mineralinį vandenį, o apie dirbtinai pašarmintą vandenį (pH 8-9). Šiuo atveju į pirmąsias pozicijas išlenda kalcis. Šarminiame organizme blokuojamas kalcio pasisavinimas. Neturėdamas kur dingti, jis nusėda minkštuose audiniuose“, – aiškina medikas.

Pasak A. Unikausko, per didelį šarmų kiekį kraujyje išduoda šie simptomai:

„Suklusti turi ir tie žmonės, kurie vartoja daug baltymų, tarkim, laikosi Atkinso dietos, valgo daug mėsos, pieno produktų. Galutinis baltymų sintezės produktas yra guanidinas, o jis šarmina“, – pabrėžia A. Unikauskas.

Jo patarimas – vartoti obuolių actą: „Tai padės sureguliuoti organizmo pH, todėl kalcis ir mikroelementai bus pasisavinami tinkamai, nebeprarasite kalio, padėsite savo imuninei sistemai.“

A. Unikausko teigimu, į stiklinę vandens užteks įpilti vieną arba su arbatinius šaukštelius obuolių acto, įspausti du šaukštelius citrinos sulčių ir pagardinti dviem šaukšteliais natūralių (nesaldintų, neskiestų) spanguolių sulčių. Gerti rekomenduojama pusvalandį prieš valgį. Gėrimą dar galima pagardinti trupučiu imbiero.

„Gerdami šį gėrimą, galėsite net sulieknėti. Vienintelis patarimas – jeigu jūsų medžiagų apykaita lėta, geriau nevartokite spanguolių sulčių“, – priduria profesorius.

Plačiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.