„Nuo pat vaikystės turėjau svajonę nuvykti ten. Pajausti Afrikos dvasią, kultūrą. Pamatyti gyvai tuos kontrastus, apie kuriuos tiek daug girdėjau pasakojant, stebėjau per televiziją. Beje, draugai ir artimieji dažnai juokaudami mane iki šiol vadina „baltąja afrikiete“, - šypsosi M. Grabštaitė.

Dainininkė atvirauja, kad idėja aplankyti šį egzotišką regioną kilo visai netikėtai. Pavargusi nuo mokslų, darbų ir neseniai pasibaigusių „Eurovizijos“ atrankų ji svajojo tik apie poilsį. Vienintelis atostogų kriterijus buvo šiltas klimatas.

„Likus kelioms dienoms iki gimtadienio sulaukiau skambučio ir netikėto pasiūlymo – ar norėčiau skristi į Keniją? Aišku, kad džiaugsmingai sutikau net nedvejodama! Tiesa, nerimą kėlė laikas, kurio pasiruošimui iki išsvajotos kelionės buvo likę visai nedaug“, - DELFI pasakojo M. Grabštaitė.

Dėl laiko stokos atlikėja kartu su mylimuoju suskubo iš anksčiau susipažinti su Afrikos kultūra ir papročiais.

„Stengėmės susirinkti kuo daugiau informacijos apie šalį ir jos papročius: koks tikėjimas dominuoja toje vietoje, kur apsistosime, kas daro įtaką aprangai ir elgsenai. Nesusipratimų tokiose egzotiškose šalyse galima išvengti, kuomet tu žinai, kaip reikia elgtis atitinkamose situacijose ir ko geriau išvis nedaryti“, - įsitikinusi ji.

Sustojęs laikas ir sukrečiantys kontrastai

Pora Kenijoje praleido 12 dienų. Marija ir Petras gyveno Mombasos provincijoje, pietinėje šalies dalyje, Indijos vandenyno pakrantėje.

„Vos atvykus pasijautė šios šalies atmosfera... Toks jausmas, kad čia laikas sustojęs. Neapleido mintis, kad atsidūrėme praeitame amžiuje, – stebėjosi dainininkė. – Didžiausią įspūdį paliko Afrikos melodijos, ritmai, šokiai ir ypač jausmas bei tikėjimas, be kurio ta muzika nebūtų tokia užburianti ir stebuklinga. Tai neatsiejama jų kultūros dalis. Džiaugiuosi turėjusi galimybę koncertuoti su vietiniais muzikantais ir pajusti jų energiją.“

Kelionėje abu dainininkai žavėjosi šio regiono kontrastais – čia jie išvydo ir turistams pritaikytą prabangą, ir laukinę gamtą bei joje esantį skurdą.

„Balto smėlio paplūdimiai, prabangūs viešbučiai, pritaikyti turistams, vandenynas ir čia pat, už tvoros, Mombasos gatvėse – sukrečiantys vaizdai. Skurde gyvenančios šeimos gatvėje su ką tik gimusiais mažyliais ant rankų, išmaldos prašantys vietiniai gyventojai ir vaikai. Beprotiškas karštis ir drėgmė. Taip pat po kiemą lakstančios beždžionės ar kupranugariai, besivėsinantys viešbučio pakrantėje. Ar didžiuliai driežai, stebintys ramiai vandenyne besimaudančius poilsiautojus ir prašliaužiantis šimtakojis, dydžiu su lyg pėda“, - prisimena ji.

Tiesa, tik gulėti šalia viešbučio baseino pora nesiruošė, todėl išvyko į dviejų dienų safarį.

„Kenijos nacionaliniai parkai užburia savo grožiu. Iš didžiojo žvėrių penketo – dramblys, raganosis, buivolas, liūtas ir leopardas – man pavyko pamatyti keturis iš jų. Nepaisant visų sunkumų ir nepatogumų, kur bekeliautum, nuolat girdi sakant „Hakuna Matata“ – nesijaudink, viskas bus gerai!“ - dėstė Marija.

Širdį suspaudęs vaizdas

Tiesa, ne viskas šioje kelionėje buvo malonu. Dainininkė atvirauja, kad išvydo vaizdų, kurie ją sujaudino ar net įskaudino iki širdies gelmių.

„Vienos kelionės metu, važiuodami spalvotais ir labai skurdžiais Afrikos keliais į Nairobį, užsukome į vieną kaimelį. Radę galimybę, nes ne visur yra saugu sustoti, išlipome pabendrauti su būriu vaikų ir jų mamomis, kurie gyveno gatvių lūšnose. Daug domėjausi apie skurdą ir nepriteklių šioje šalyje, todėl visas turėtas lauktuves – drabužėlius vaikams, žaislus – išdalinome sutiktoms šeimoms. Kaip gera buvo matyti tą laimę ir džiaugsmą jų akyse“, - iki šiol pamena ji.

„Grįžusi į autobusą negalėjau sulaikyti ašarų. Kiek daug dalyku mes paprasčiausiai nevertiname! Lietuvoje gyvenimo sąlygos yra kaip rojuje, palyginus su Afrika. Gyvename saugiai ir pakankamai patogiai. Turime didžiausią prabangą – gėlą vandenį iš čiaupo! Pažengusią mediciną, puikų internetą, informacines technologijas. Ir tai tik keli dalykai. Sąrašą galima butu tęsti iki begalybės. Tai šalis, iš kurios grįžti su pasikeitusiomis vertybėmis“, - pripažįsta atlikėja.

Romantiškoje kelionėje – iššūkiai santykiams

Jokia paslaptis, kad ši Marijos ir Petro kelionė jų gerbėjams tapo oficialiu įrodymu, kad jiedu yra pora. To nebeslepia ir patys dainininkai. Nepaisant to, kelionėje netrūko iššūkių, kurie tapo pirmaisiais santykių išbandymais.

„Vien idėja išvykti kartu į egzotišką šalį, beveik dviems savaitėms, jau buvo iššūkis. Juk kelionėje nepaslėpsi nieko, pradeda matytis visi „velniukai“. Gyvenime, namuose, jei kas nepatinka gali apsisukti, trenkti durimis ir išeiti. O kelionėje, kur viešbučius saugo spygliuota tvora ir ginkluota apsauga – niekur nepabėgsi. Tekdavo spręsti viską čia ir dabar. Po tokių kelionių ryšys tik stiprėja“, - džiaugiasi ji.

Vis dėlto, tiek Marija, tiek Petras yra aktyvaus poilsio mėgėjai, todėl suderinti kelionės tikslus buvo gana paprasta.

„Esame du žmonės, kurie tik pradeda pažinti vienas kitą. Atėję iš skirtingų šeimų, kiekvienas su savo požiūriu į gyvenimą ir poreikiais. Galbūt didžiausias pliusas mūsų santykiuose yra tai, kad abu kalbame ta pačia kalba – muzika“, - džiaugiasi atlikėja.

Kol kas pora kitos kelionės dar neplanuoja, tačiau, kaip sako Marija, jų santykiuose viskas vyksta spontaniškai – staiga, netikėtai ir neplanuotai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)