2017-ųjų birželį Juodkalnija tapo naujausia NATO nare, nors tam itin smarkiai priešinosi Rusija.

Sekmadienio rinkimai laikomi išbandymu M. Djukanovičiui, kuris pasisako už integraciją į Europą, o ne ryšių su ilgamete sąjungininke Maskva palaikymą.

M. Djukanovičius ir jo Demokratinė socialistų partija (DPS) vadovauja Juodkalnijai beveik 30 metų.

Dabartinis Juodkalnijos prezidentas Filipas Vujanovičius kandidatuoti nebeturi teisės, nes prie valstybės vairo jis stovi jau tris kadencijas.

Apie 530 tūkst. balso teisę turinčių Juodkalnijos gyventojų prezidentą rinks iš kelių kandidatų.

Pagrindinis M. Djukanovičiaus konkurentas yra Mladenas Bojaničius, ekonomikos ekspertas ir buvęs parlamento narys, kurį remia kelios opozicijos grupės, tarp jų ir prorusiškos.

Dėl prezidento posto varžosi ir parlamento narė Draginja Vuksanovič – pirmoji moteris, kandidatuojanti į prezidentus griežtai konservatyvioje, vyrų dominuojamoje visuomenėje.

Rinkėjų apklausos rodo, kad 56 metų M. Djukanovičius sekmadienį gali surinkti daugiau kaip pusę visų balsų ir taip išvengti antro rinkimų turo.

Analitikai sako, kad jis siekia laimėti jau pirmajame ture, kad dar sustiprintų savo, kaip lyderio, pozicijas.

2016-ųjų spalį parlamento rinkimai buvo aptemdyti nepavykusio sąmokslo nuversti provakarietišką Juodkalnijos vyriausybę, kuriai tada vadovavo ilgametis šalies lyderis M. Djukanovičius, ir ją pakeisti prorusiška valdžia, nepritariančia narystei NATO.

2006 metais M. Djukanovičius atvedė Juodkalniją į nepriklausomybę nuo kur kas didesnės Serbijos ir daug prisidėjo prie to, kad šalis taptų NATO nare. Toliau jis tikisi savo šalį atvesti į Europos Sąjungą.

Tuo tarpu M. Bojaničius, gerokai padaugėjus su smurtu susijusių nusikaltimų, valdančiąją partiją yra apkaltinęs korupcija ir ryšiais su organizuotu nusikalstamumu.

Tarp jį palaikančių susiskaldžiusių opozicijos partijų yra ir prorusiškas Demokratinis frontas, kurio du pagrindiniai lyderiai yra teisiami už dalyvavimą įtariamame bandyme 2016 metais šalyje įvykdyti perversmą.

Dėl šio sąmokslo, į kurį, pasak prokurorų, buvo įtrauktas ir planas nužudyti M. Djukanovičių, už akių teisiami ir du Rusijos piliečiai. Rusija savo dalyvavimą neigia.

Zdravko Ivanovičius, 84 metų rinkėjas, išėjęs iš balsavimo punkto Podgoricoje, gyrė M. Djukanovičių kaip lyderį. Jis M. Djukanovičių pavadino „didžiausiu valstybės veikėju ir ministru pirmininku, geriausiu ir tobuliausiu Juodkalnijos gigantu“.

Tačiau Radmila Čagorovič, per 50 metų amžiaus rinkėja, su tuo nesutiko.

„Labai ilgai laukėme permainų. Tikiuosi, šiandien tai pagaliau įvyks“, – pareiškė ji.