Tai yra atsakas į praėjusią savaitę įvykdytą galimą cheminio ginklo panaudojimą Sirijos mieste Dumoje.

Sirijos sostinėje Damaske girdėjosi sprogimai, o D. Trumpas apie šiuos karinius veiksmus paskelbė iš Baltųjų rūmų, nors Rusija pagrasino į juos atsakyti. Tikėtina, kad šie įvykiai žymi naują etapą brutaliame, jau septynerius metus besitęsiančiame pilietiniame kare.

Vienas Damaske esantis naujienų agentūros AFP korespondentas sakė, kad keli sprogimai pasigirdo apie 4 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, o virš miesto girdėjosi lėktuvų gausmas. Sostinės šiaurėje ir rytuose matėsi kylantys dūmai.

Visos naujausios žinios apie įvykius Sirijoje – čia:

Trumpas: daviau įsakymą

„Neseniai daviau įsakymą JAV karinėms pajėgoms atlikti tikslius smūgius taikiniams, susijusiems su Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado cheminių ginklų galimybėmis.

Bendra operacija su Prancūzija ir Jungtine Karalyste dabar jau yra pradėta“, – kreipdamasis į šalies gyventojus sakė prezidentas D. Trumpas.

Aiškindamas karinio atsako priežastis, JAV prezidentas priminė, kad prieš metus Sirijos prezidentas Basharas al Assadas įvykdė baisias chemines atakas prieš savo paties nekaltus žmonės. JAV atsakė 58-iomis raketų atakomis, kurios sunaikino 20 proc. Sirijos oro pajėgų.

Praėjusį šeštadienį Assado režimas vėl panaudojo cheminį ginklą žudyti nekaltus civilius gyventojus. Šį kartą Dumos mieste netoli šalies sostinės Damasko.

D. Trumpas pavadino Assado valdžią baisiu režimu, o jo veiksmus – pabaisos nusikaltimais, sukėlusiais baisias kančias tėčiams, mamoms ir vaikams.

Taigi, karinio atsako tikslas esą yra sustabdyti tolesnį cheminio ginklo panaudojimą ir atgrasyti nuo panašių nusikaltimų prieš žmoniją.

„Šį vakarą taip pat turiu žinią dviem vyriausybėms, labiausiai atsakingoms už kriminalinio Assado režimo rėmimą, apginklavimą ir finansavimą – Iranui ir Rusijai. Aš klausiu: kokia šalis nori būti siejama su masiniu nekaltų vyrų, moterų ir vaikų žudymu?“ – kalbėjo JAV prezidentas.

Jo teigimu, pasaulio valstybės gali būti vertinamos pagal tai, kokius draugus turi. Jokia šalis ilgainiui negali būti sėkminga, jeigu remia tironus ir diktatorius žudikus, sakė D. Trumpas.

„2013 m. prezidentas Putinas ir jo vyriausybė žadėjo pasauliui, kad garantuos Sirijos cheminio ginklo sunaikinimą. Pastaroji Assado ataka ir šios dienos atsakas į ją yra tiesioginis rezultatas to, kad Rusija neįvykdė šio pažado.

Rusija turi nuspręsti, ar toliau eis šiuo tamsiu keliu, ar prisijungs prie civilizuotų valstybių kaip jėga stabilumui ir taikai palaikyti. Tikėkimės, kada nors susidraugausime su Rusija ir galbūt net su Iranu, bet galbūt ir ne“, – kalbėjo JAV vadovas.

„Šiuo metu vyksta bendra operacija su Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės ginkluotosiomis pajėgomis. Dėkoju joms abiem“, – pridūrė prezidentas.

„Šios žudynės išties reikšmingai eskalavo šio siaubingo režimo cheminių ginklų naudojimo modelį“, – D. Trumpas sakė apie numanomą nuodingų dujų ataką prieš sukilėlių kontroliuotą Damasko rytinį priemiestį Dumą.

„Dėl šių pasišlykštėtinų atakų blogio motinos ir tėvai, kūdikiai ir vaikai blaškėsi skausmuose ir gaudydami orą, – pridūrė jis. – Tai nėra žmogaus veiksmai. Tai yra monstro nusikaltimai.“

Pranešama apie sprogimus netoli Sirijos sostinės Damasko.

Taikiniai

Pasak Josepho Dunfordo, JAV generalinio štabo vadovo, smogta šiems taikiniams:

Mokslo tyrimų centrui Damasake;
Cheminių ginklų saugyklai Homse;
Cheminių ginklų saugyklai ir svarbiam kariniam postui, esančiam netoli antrojo taikinio.

Sirijos žiniasklaida praneša, kad raketos, skriejusios į cheminių ginklų saugyklą, buvo numuštos ir žalos esą nepadarė.

Generolas J. Dunfordas CNN sakė, kad pirmoji atakų banga jau yra baigta. Pasak jo, taikantis buvo vengta, kad į ataką pakliūtų Rusijos pajėgos.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas sakė, kad dabar viskas priklauso nuo Sirijos prezidento Basharo al-Assado: jei jis po šios „labai stiprios žinutės“ padarys išvadas dėl cheminių ginklų naudojimo, tai bus vienkartinis atvejis.

"Tonight, France, the United Kingdom, and the United States took decisive action to strike the Syrian chemical weapons infrastructure... Together, we have sent a clear message to Assad and his murderous lieutenants that they should not perpetrate another chemical weapons attack." pic.twitter.com/rgVvQG05Or
— Department of State (@StateDept) 14 April 2018

Jungtinėms sąjungininkų pajėgoms smūgiavus taikiniams Sirijoje, sprogimai buvo girdėti į rytus, vakarus ir pietus nuo Damasko, skelbia AP.

Liudininkai Damaske pasakoja, kad dangų nušvietė didžiulės liepsnos. AP reporteris sakė, kad dangus nuzidažė ryškia oranžine spalva.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija informavo, kad Sirijai smogta „Tornado“ reaktyviniais lėktuvais, taikinys buvo karinė aikštelė šalia Homso miesto, kurioje, kaip įtariama, buvo laikomos cheminio ginklo pirmtakų medžiagos.

Didžioji Britanija skelbia prie operacijos Sirijoje prisijungusi 2 val. Londono laiku.

Th. May: kitos išeities nėra

Pasak Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono, raudona linija, kuri Prancūzijos buvo nubrėžta 2017-aisiais, buvo peržengta, todėl Prancūzijos pajėgos prisidėjo prie karinės operacijos Sirijoje.

Kaip teigė Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May, jokios kitos išeities, kaip tik pasiųsti raketas, nėra.

The Prime Minister @theresa_may has made a statement on Syria: https://t.co/bBfYyowUIo pic.twitter.com/QlTeFXmOkt
— UK Prime Minister (@10DowningStreet) 14 April 2018

„Tai nėra apie kišimąsi į civilinį karą. Ir tai nėra apie režimo pokyčius. Visa tai yra apie ribotus ir tikslius karinius veiksmus, kurie nepadidins įtampos regione ir kurie padės išvengti civilių aukų“, – teigia JK premjerė.

JK gynybos ministerija skelbia, kad šie vieningi veiksmai siunčia aiškią žinutę Sirijos režimui. „Tarptautinė bendruomenė atsakė ryžtingai, su legalia ir proporcinga karine galia“, – skelbia ministerija.

Tuo metu Prancūzijos vyriausybė socialiniame tinkle „Twitter“ paviešino vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip kariniai lkėtuvai kyla smūgiuoti Sirijai.

Décollage, cette nuit, des forces armées françaises qui interviennent contre l’arsenal chimique clandestin du régime syrien. Déclaration du Président de la République @EmmanuelMacron : https://t.co/HNSK0FmZIO pic.twitter.com/DEAW7R50aC— Élysée (@Elysee) April 14, 2018

Rusija jau sureagavo

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Anatolijus Antonovas pareškė, kad Rusijai „grasinama“ ir „tokie veiksmai neliks be pasekmių“.

Visa atskomybė, pasak jo, tenka Vašingtonui, Londonui ir Paryžiui.

„Įžeidinėti prezidentą Putiną – nepriimtina“,– pareiškė jis.

„JAV, kurioms priklauso didžiausias cheminių ginklų arsenalas, neturi moralinės teisės kaltinti kitas šalis“, – pareiškė A. Antonovas.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų minsterijos atstovė Marija Zacharova socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė, kad „Sirija turėjo taikos galimybę“.

„Pirmiausia „Arabų pavasaris“ išbandė Sirijos žmones, paskui „Islamo valstybė“, dabar išmaniosios JAV raketos“, – rašė M. Zacharova.

„Užpulta suverenios valstybės sostinė, kuri metų metais stengiasi išgyventi teroristų atakas. Reikia būti kiek nenormaliu, kad pultum Sirijos sostinę tuo metu, kai ji turėjo taikos galimybę“, – rašė M. Zacharova.

Taikiniai „evakuoti“

Įspėjus Rusijai, taikiniai, į kuriuos smogė JAV, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos oro atakos buvo evakuoti prieš kelias dienas, pranešė oficialus Basharą al Assadą palaikančio aljanso pareigūnas.

„Iš rusų turėjome ankstyvą įspėjimą apie smūgį ir visos karinės bazės buvo evakuotos prieš kelias dienas“, – jis sakė agentūrai „Reuters“.

Pareigūnas tvirtino, kad puolimo metu buvo paleista apie 30 raketų ir trečdalis jų buvo numušta.

„Dabar mes vertiname padarytą materialinę žalą“, – pridūrė jis.

Nevyriausybinė organizacijaAmnesty International“ perspėjo, kad atakos Sirijoje turėtų „sumažinti žalą civiliams“ ir paragino prezidentą D. Trumpą priimti pabėgėlius iš Sirijos.

„Turi būti imtasi visų atsargumo priemonių, kad ėmusis bet kokių karinių veiksmų būtų sumažinta žala civiliams“, – sakė organizacijos atstovas Raedas Jarraras.

Valstybinė Sirijos naujienų agentūra SANA tvirtina, kad oro atakos prieš karinius taikinius Homs buvo „nutrauktos, nukreiptos nuo kelio“ ir sužeidė tris civilius.

Ji pranešė, esą oro atakos padarė žalos tik mokslinių tyrimų centrui Damasko Barzeho rajone ir sunaikino pastatus, tarp kurių mokymo centras ir laboratorijos.

Iranas perspėjo dėl smūgių Sirijoje padarinių regionui

Iranas šeštadienį perspėjo, kad JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų suduoti baudžiamieji smūgiai taikiniams Sirijoje sukels „padarinių regione“.

„Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės neturėjo jokių įrodymų ir, netgi nesulaukusios Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) pozicijos, įvykdė šią karinę ataką“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Jos bus „atsakingos už šių avantiūristinių veiksmų padarinius regione“, perspėjo Teheranas.

Iranas, kartu su Rusija, yra pagrindiniai Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo rėmėjų. Teheranas į šią šalį yra pasiuntęs karinių patarėjų ir „savanoriškų“ antžeminių pajėgų.

Teherano pareigūnai sakė, kad galingosios Vakarų šalys naudojasi praeitą šeštadienį įvykdyta numanoma chemine ataka prieš sukilėlių kontroliuotą Dumos miestą šalia Damasko, kad galėtų pateisinti pastangas eliminuoti pastarojo meto Sirijos vyriausybės pajėgų sėkmė.

Pirmadienį per Izraelio įvykdytą smūgį vienai Sirijos karinei bazei žuvo septyni iraniečiai. Kol kas neturima duomenų, ar šios šalies pajėgos Sirijoje nukentėjo per šeštadienį surengtus naujausius JAV, Prancūzijos ir Britanijos smūgius.

NATO vadovas palaiko smūgius Sirijoje

NATO vadovas išreiškė palaikymą šeštadienį paryčiais Vakarų šalių surengtiems smūgiams Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo taikiniams, atsakant į prieš savaitę įvykdytą numanomą cheminę ataką.

„Palaikau Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos veiksmus... Tai sumažins režimo gebėjimą toliau atakuoti Sirijos žmones cheminiais ginklais“, – sakoma Aljanso generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo pranešime.

J. Stoltenbergas nurodė, kad Sirijos režimo cheminių ginklų panaudojimas yra „aiškus tarptautinių normų ir sutarčių pažeidimas“.

„NATO laiko cheminių ginklų naudojimą grėsme tarptautinei taikai ir saugumui bei mano, kad būtina ginti Cheminio ginklo uždraudimo konvenciją“, – sakoma jo pareiškime.

„Tai reikalauja kolektyvinio ir veiksmingo tarptautinės bendruomenės atsako“, – pridūrė NATO vadovas.