Policija atvyko ketvirtadienį vakare, paprašius universiteto rektoriui. Tai buvo padaryta po studentų grupės balsavimo už universiteto užėmimą panašiai kaip per įsimintinus studentų protestus 1968 metais.

Daugelis studentų ir profesinių sąjungų pasitelkė šių prieš 50 metų vykusių masinių demonstracijų dvasią, bandydami sutelkti opoziciją centristų prezidentui Emmanueliui Macronui.

„191 žmogaus evakuacija vyko ramiai ir be jokių incidentų“, – sakoma Paryžiaus policijos pareiškime.

Universitetas paskelbė, kad penktadienį ir šeštadienį bus uždarytas.

Kelių universitetų užėmimas prasidėjo kovo mėnesį, dėl E. Macrono reformų, kuriomis valstybiniams universitetams suteikiami įgaliojimai nustatyti priėmimo kriterijus ir vertinti stojančiuosius.

Kai kurie studentai ir politiniai oponentai kairiajame sparne tai vadina visiems prieinamo nemokamo švietimo principo pažeidimu.

Šiuo metu prancūzų moksleiviai, išlaikę baigiamuosius egzaminus, gali užsirašyti į bet kokį pasirinktą universiteto kursą. Vyriausybė šią situaciją kaltina dėl perpildymo ir fakto, kad 60 proc. studentų per ketverius metus nebaigia savo studijų.

Kaip nurodo švietimo ministerija, šiuo metu yra blokuoti ar uždaryti keturi universitetai, todėl nerimaujama dėl studentų, kurių artimiausiais mėnesiais laukia egzaminų sesijos.

Taip pat sutriko ar sustojo darbas 11-oje fakultetų kituose universitetuose.

Prancūzijos aukštojo mokslo ministrė Frederique Vidal penktadienį ryte sakė, kad „universitetų vadovai turi itin sunkaus darbo ir patiria itin didelį spaudimą“.

E. Macronas ketvirtadienį duodamas interviu neteikė didelės reikšmės šiems sutrikimams, laikėsi griežtos pozicijos studentų atžvilgiu ir sakė, kad jie rizikuoja neišlaikyti egzaminų, jei taip tęs ir toliau.

„Uždaryta labai nedaug universitetų, – sakė prezidentas. – Pastebiu, kad daugelyje blokuotų universitetų tai ne studentai, o profesionalūs agituotojai, chaoso profesionalai.“

„Studentams, jeigu (jie) nori išlaikyti savo (mokslo) metų pabaigos egzaminus, būtų gerai persvarstyti, nes Respublikoje nėra jokių dirbtinai išgražintų egzaminų“, – perspėjo jis.

Vyriausybės atstovas Benjaminas Griveaux televizijai „France 2“ penktadienį sakė, kad „daug šiuos universitetus užėmusių žmonių seniai nebėra studentai (ir) dalyvauja politinėje kovoje, ... dažnai susijusioje su kraštutiniais kairiaisiais“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)