Šios salų valstybės Ramiajame vandenyne pareigūnai Ambajėje, kur ant kaimų lijo vulkaniniais pelenais, paskelbė nepaprastąją padėtį. Pernai rugsėjį turėjo evakuotis 11 tūkst. Ambajės gyventojų.

Daugelis jų buvo ką tik grįžę namo, bet Vanuatu Meteorologijos ir geologinių pavojų departamentas paskelbė, kad Manaro ugnikalnis išsiveržė. Nurodoma, kad išsiveržimas yra trečio lygio penkių lygių skalėje.

Nelaimių valdymo ministerijos generalinis direktorius Jesse Benjaminas sakė, kad evakuacija bus tvarkingesnė nei rugsėjo mėnesį, kai žmonės iš salos buvo plukdomi mažais laiveliais.

„Praėjusiais metais evakuacija buvo vykdoma skubant, baiminantis didelio išsiveržimo“, – sakė jis laikraščiui „Daily Post“.

„Yra tam tikro nepasitenkinimo dėl to, kaip mes tada perkėlėme žmones. Šį kartą pirmiausia evakuosime žmones iš smarkiai paveiktų, o paskui iš mažiau paveiktų bendruomenių, – sakė jis. – Vyriausybė nerimauja dėl žmonių saugumo.“

Ramiajame vandenyne tarp Australijos ir Havajų esančiame Vanuatu gyvena maždaug 280 tūkst. žmonių. Stichinių nelaimių rizika šioje šalyje laikoma viena didžiausių pasaulyje.

Vanuatu priklauso vadinamajam Ugnies žiedui – didelio tektoninio aktyvumo zonai, juosiančiai Ramųjį vandenyną. Šioje zonoje dažni žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai. Be to, šiose salose dažnai siaučia galingi ciklonai.