Ar yra įmanoma situacija, kad pareigūnas neskirtų draudimo vairuoti vienerius metus? Esu jau išlaikęs teorijos egzaminę ir ruošiausi praktinei užduočiai. Situacija labai kvaila, nes “teisių” įgijimo nukėlimas metams už tai, kad norėjau perstatyti automobilį aikštelėje yra prilyginama vairavimui gatvėje.

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Cobalt” vadovaujantis teisininkas, advokatas Mindaugas Bliuvas

Atsakant į Jūsų pateiktą klausimą dėl situacijos, kurioje Jūs atsidūrėte, reikėtų išskirti kelis aspektus: pirma, transporto priemonės vairavimas neturint teisės vairuoti; antra, tokio nusižengimo pasekmės, siekiant vėliau įgyti teisę vairuoti transporto priemones.

Asmeniui, kuris vairavo transporto priemonę neturėdamas teisės ją vairuoti, atsakomybė numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 424 straipsnio 2 dalyje. Už tokio pobūdžio nusižengimą gali būti paskirta bauda nuo 300 iki 450 Eur.

Remiantis Administracinių nusižengimų kodekso 34 straipsnio 2 dalimi, baudos dydis nustatomas pagal už padarytą administracinį nusižengimą numatytų minimalios ir maksimalios baudų vidurkį, atsižvelgiant į padaryto administracinio nusižengimo pobūdį, pažeidėjo kaltės formą ir rūšį, asmenybę, atsakomybę lengvinančias ir sunkinančias aplinkybes.

Jeigu yra nustatomos administracinį nusižengimą padariusio asmens padėtį gerinančios ar atsakomybę lengvinančios aplinkybės, skiriama ne didesnė negu vidurkis bauda. Už Jūsų padarytą administracinį nusižengimą skiriamos baudos vidurkis šiuo atveju yra 375 Eur.

Todėl, jeigu bus nustatytos Jūsų atsakomybę lengvinančios ar Jūsų padėtį gerinančios aplinkybės, tikėtina, Jums bus paskirta ne didesnė nei minėtas vidurkis bauda.

Jūs taip pat keliate klausimą, ar mašinos perstatymas automobilių stovėjimo aikštelėje gali būti prilyginamas transporto priemonės vairavimui. Šioje vietoje svarbu paminėt Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, kuriame įtvirtintos šio atvejo nagrinėjimui svarbios sąvokos.

Šio įstatymo 1 straipsnio 75 punkte apibrėžiamas transporto priemonės vairavimas. Transporto priemonės vairavimas – tai transporto priemonėje ar ant jos esančio asmens arba savivaldžio automobilio įrangos veiksmai, kuriais valdoma transporto priemonė. Taigi, vertinant pateiktą transporto priemonės vairavimo sąvoką kartu su Jūsų aprašytais veiksmais – aikštelėje perstatėte automobilį – panašu, jog Jūs atlikote veiksmus, kuriais valdėte, t. y. vairavote transporto priemonę.

Deja, galiojantys teisės aktai vairavimą sieja tik su veiksmais, kuriais valdoma transporto priemonė, neatsižvelgiant į tai, kokioje erdvėje tai daroma – gatvėje ar automobilių stovėjimo aikštelėje.

To paties Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 22 straipsnio 11 dalyje įtvirtinta taisyklė, jog asmenys, kurie vairavo transporto priemonę neturėdami teisės vairuoti transporto priemones, tokią teisę gali įgyti ne anksčiau kaip po vienų metų nuo šio pažeidimo padarymo dienos.

Taigi, akivaizdu, jog administracinio nusižengimo byloje nepavykus įrodyti, jog automobilių stovėjimo aikštelėje Jūs transporto priemonės nevairavote, vairuotojo pažymėjimą, suteikiantį teisę vairuoti transporto priemonę, galėsite įgyti ne anksčiau kaip po vienerių metų nuo administracinio nusižengimo padarymo dienos.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: mindaugas.bliuvas@cobalt.legal

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.