„Jaučiuosi prastai, didieji prekybos centrai pardavinėja žiebtuvėlius su atvirkščia mūsų šalies vėliava... Iš nuotraukos, manau, pastebėsite, kas neatitinka“, – DELFI komentavo jis.

Pasak jo, vienas prekybos centras buvo akciją padaręs, bet po to vėl „back to normal“. „Kaip jaučiasi valstybė?“, – retoriškai klausė vyras.

DELFI susisiekė su BIC žiebtuvėlių platintoju Lietuvoje ir paprašė pakomentuoti šią situaciją. „Daisenos“ produktų grupės vadovas Audrius Venclova komentavo, kad speciali BIC žiebtuvėlių, skirtų Lietuvos nepriklausomybės 100-mečio progai paminėti, serija sudaryta iš 5 skirtingais piešiniais dekoruotų žiebtuvėlių.

„Kiekviename jų naudojami tautiniai Lietuvos motyvai: t. y. spalvos (geltona, žalia, raudona) bei kiti stilizuoti simboliai: vytis, tautodailės simbolių ir raštų motyvai. Svarbu atkreipti dėmesį, kad fone naudojamų spalvų tikslas nėra tiesiogiai atvaizduoti vėliavą.

Kiekviename dekorui naudojamame paveikslėlyje pasirinktas skirtingas tų pačių spalvų išdėstymas derinamas su stilizuotais simboliais. Tokiu būdu (dėl pasirinktų spalvų ir simbolių) paveikslėliais apeliuojama į tautiškumą ir kuriama asociacija su lietuviškumu“, – aiškino jis.

A. Venclovos teigimu, tai daroma meniškai perteikiant stilizuotus simbolius ir įvaizdžius, o ne tiesiogiai atvaizduojant Lietuvos vėliavą.

„Taigi spalvų išdėstymo eiliškumo nereikėtų vertinti vienareikšmiškai, kaip Lietuvos vėliavos atitikmens, o kaip meninę ir estetinę Lietuvos simbolikos motyvų išraišką“, – tvirtino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)