Naujienų portalo DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ kovo 21-29 dienomis atlikta apklausa parodė, kad S. Skvernelio reitingas kovą buvo 8,7 procento. Favorito tarp galimų kandidatų G. Nausėdos populiarumas siekė 22,2 procento. Vasarį šis skirtumas buvo atitinkamai – 9,3 ir 20,4 procento.

Tarp S. Skvernelio ir G. Nausėdos dar įsiterpia Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, už kurį kovą būtų balsavę 13,9 proc., o vasarį – 11,7 proc. respondentų.

Daug geriau nei prezidentiniuose reitinguose S. Skvernelis atrodo apklausoje, kur yra vertinami asmenys, geriausiai žmonių nuomone atrodantys premjero poste. Čia kovą jis buvo pirmas eilėje, ir jo reitingas siekė 19,2 procento, o vasarį jis buvo 15,3 procento.

„Spinter tyrimų“ vadovas Ignas Zokas konstatavo, kad S. Skvernelis yra vis labiau suvokiamas ir matomas kaip tinkamas premjero pozicijai, ir kaip geras premjeras.

„Tai nebūtinai reiškia, kad vienas žmogus gali būti geras premjeras, meras ir prezidentas. Jis stiprėja premjero pozicijoje, o prezidentinėje pozicijoje gaunasi kiek kitokia dėlionė“, – sakė I. Zokas.

„Spinter tyrimų“ vadovas teigė, kad S. Skvernelio galimybės dar priklausytų ir nuo to, ar rinkimuose apsispręstų dalyvauti V. Matijošaitis, kadangi „jų rinkėjai persidengia“.

„G. Nausėdos rinkėjas yra daugiau miestietis, šiek tiek aukštesnių pajamų, aukštesnio išsimokslinimo. S. Skvernelio arba V. Matijošaičio rinkėjas yra šiek tiek mažesnių pajamų, žemesnio išsimokslinimo, tai yra daugiau rajonų ir mažesnių miestų gyventojai“, – sakė I. Zokas.

Galimas „valstiečių“ planas B

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas Šarūnas Liekis neatmetė, kad tokiu atveju, jei S. Skvernelis nuspręstų nekandidatuoti, „valstiečiai“ galėtų remti rinkimuose V. Matijošaitį.

„V. Matijošaitis ir S. Skvernelis yra „valstietiško“ bloko kandidatai. S. Skvernelis prieš kampaniją, jei apsispręstų dalyvauti rinkimuose, turėtų atsistatydinti iš premjero pareigų. Galimas variantas, kad S. Skvernelis temps su premjeravimu iki galo. Neatmesčiau tokios galimybės, (kad jam nesutikus „valstiečiai“ remtų V. Matijošaitį)“, – sakė Š. Liekis .

Politologas atkreipė dėmesį, kad V. Matijošaičio judėjimas „Vieningas Kaunas“ ir „valstiečiai“ yra labai glaudžiai susiję.

„Nežiūrint to, kad iš vienos pusės – lyg ir oligarchai, bet jų abiejų orientacija yra akivaizdi – centro kairės. Centro kairė kol kas kito kandidato neturi“, – sakė Š. Liekis.

Kitoje pusėje – centro dešinės politinei pakraipai simpatizuojančių rinkėjų favoritais politologas mato G. Nausėdą ir Vygaudą Ušacką. Jo nuomone, tarp konservatorių favoritų pateks ir krikdemiškų pažiūrų Žygimantas Pavilionis. Bet vis tiek, Š. Liekio manymu, galiausiai jie rems G. Nausėdą.

Politologas mano, kad nepaisant to, kaip susiformuotų galutinis kandidatų sąrašas „joks dešiniųjų kandidatas neturi šansų“. Esą daugiausiai galimybių turės kandidatas, kurio orientacija bus nukreipta į socialiai orientuotą valstybę.

Kas taps tuo centro kairės veidu, pasak politologo, gali išaiškėti ir paskutinę minutę.

Puteikis ir Maldeikienė reitinguose atrodo nekaip

Iš reitingų matyti, kad pakankamai žemose pozicijose lieka labiau protesto balsus renkantys Naglis Puteikis ir Aušra Maldeikienė, kovą jų reitingas atitinkamai buvo 3,9 ir 1 procentas.

„Jeigu kalbame apie partijas, tai partijose galima ir penkis procentus turint būti Seime. Prezidento rinkimų atveju laimėtojas yra vienas, ir, turbūt, visi balsai sukasi apie realesnius kandidatus, tai nėra šaudymas labai plačiai. Tikėjimo, kad yra realūs šansai A. Maldeikienei arba N. Puteikiui, nėra daug“, – sakė I. Zokas.

Nė vienas populiarumu neprilygsta Grybauskaitei

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ vadovas dr. Vladas Gaidys teigė, kad tiek jų bendrovės atliekamų tyrimų, tiek „Spinter tyrimų“ rezultatai yra panašūs, ir jie jau pusmetį yra daugmaž vienodi.

„Jeigu paaiškėtų, kad Tėvynės sąjunga iš keturių vieną remia, gal keistųsi konfigūracijos. Akivaizdu, kad nė vienas iš tų kandidatų nėra tokio kalibro, kaip buvo Dalia Grybauskaitė prieš dešimt metų.

Turbūt ją išrinktų ir trečią kartą, bet kadangi taip būti negali, tai dabar vėl visiems įdomu. Dabar panašu kaip buvo 2002 metais, kai buvo 17 kandidatų, kai buvo įdomi kova“, – sakė V. Gaidys.

Sociologas galimus kandidatus išskirstė į tris lygas: G. Nausėda ir V. Matijošaitis ir S. Skvernelis yra atitrūkę nuo kitų, paskui seka dar keturi: Ingrida Šimonytė, Vygaudas Ušackas ir Vilija Blinkevičiūtė ir Žygimantas Pavilionis, ir visi kiti.

„Galime įžiūrėti ir tam tikrą elektoratų ypatumą: G. Nausėdą remia sėkmingesnė, daugiau uždirbanti, geriau kvalifikuota Lietuva, S. Skvernelį – kita Lietuva, daugiau rajonai, rajonų centrai, kaimas. V. Matijošaitis nėra ryškiai išreikštas, bet tame yra tam tikras prezidentinis pliusas“, – sakė V. Gaidys.

Pagal „Spinter tyrimus“, kovą populiariausias galimas kandidatas buvo G. Nausėda, už jį būtų balsavę 22,2 proc. respondentų, už V. Matijošaitį – 13,9 proc., už S. Skvernelį – 8,7 proc., už I. Šimonytę – 6,1 proc., už V. Ušacką – 5,9 proc., už N. Puteikį – 3,9 proc., už Antaną Guogą – 3,8 proc., už Ramūną Karbauskį – 3,7 proc., už Ž. Pavilionį – 3 procentai.

Dar 1,4 proc. balsuotų už Vytenį Andriukaitį, 1,2 proc. – už Robertą Dargį, 1 proc. – už A. Maldeikienę, 0,9 proc. – už Remigijų Šimašių, 0,6 proc. – už Valentiną Mazuronį.
Nežino už ką balsuotų 12,2 proc., nebalsuotų – 11,5 proc. apklaustųjų.

Apie ketinimus dalyvauti prezidento rinkimuose kol kas yra pranešę tik buvę diplomatai V. Ušackas ir Ž. Pavilionis, ekonomistė A. Maldeikienė ir europarlamentaras V. Mazuronis.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" 2018 metų kovo 21-29 dienomis, naujienų portalo DELFI užsakymu, atliko visuomenės nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1009 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose. Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.