Tik 1995 metais NBA lygoje debiutavusi Kanados komanda su 59 pergalėmis iš 82-ių galimų pirmą kartą istorijoje tapo Rytų konferencijos reguliariojo sezono nugalėtoja, o pats Jonas šį sezoną netikėtai prapliupo tritaškiais: iki tol per 5-erius karjeros NBA metus smeigęs tik vieną tolimą metimą, šiemet JV pataikė net 30 trijų taškų vertės šūvių.

J. Valančiūnas tritaškius laidė taip smagiai, kad likus iki sezono pabaigos vienam mėnesiui pagal jų taiklumą (24/50, 48 proc.) netgi pirmavo tarp visų lygos krepšininkų, atlikusių bent 50 tolimų bandymų.

Tiesa, per likusias rungtynes JV pametė ritmą, realizavo tik 6 tritaškius iš 23-ių ir taikliarankių sąraše nudardėjo į 35-ą poziciją (30/73, 41,1 proc.).

Nepaisant to, lietuvis paliko sau už nugaros ne tik šių metų NBA „Snaiperio“ konkurso nugalėtoją Deviną Bookerį (38,3 proc.), bet ir praėjusių metų laureatą Ericą Gordoną (35,9 proc.) bei daugelį kitų šio sezono konkurso dalyvių – Paulą George'ą (40,1 proc.), Kyle'ą Lowry (39,9 proc.), Wayne'ą Ellingtoną (39,2 proc.) ir Bradley Bealą (37,5 proc.). Be to, JV pasiekė tokį patį procentą kaip ir Tobias Harris (41,1 proc.), o nusileido tik vieninteliam Klay Thompsonui (44 proc.), triumfavusiam užpernai.

J. Valančiūnas savo rankų taiklumų pranoko ir tokius pripažintus Europos žemyno snaiperius kaip Dirką Nowitzkį (40,9 proc.), Kristapą Porzingį (39,5 proc.), Nikolą Mirotičių bei Marco Belinellį (abu – po 37,7 proc.).

Žinoma, dauguma šių paminėtų krepšininkų iš trijų taškų zonos atakavo kur kas dažniau nei Jonas, o tai tikrai turi įtakos galutinei žaidėjo taiklumo statistikai.

Reguliariajame sezone taikliausiai iš trijų taškų zonos šaudė Indianos „Pacers“ gynėjas Darrenas Collisonas (46,8 proc.).

Geriausi NBA lietuvių tritaškių sezonai:

NBA lygos liapsusas nubraukė Valančiūno rekordą

Šį sezoną net 41,1 procento taiklumą rodęs J. Valančiūnas neoficialiai tapo visų laikų NBA lygoje žaidusių Lietuvos atstovų tritaškių rekordo autoriumi.

Kodėl neoficialiai?

Tam yra dvi priežastys. Visų pirma, 2003 m. Arvydas Sabonis Portlando „Trail Blazers“ gretose tritaškius svaidė net 50 procentų taiklumu, bet pataikė tik 3 iš 6-ių, o 2010 m. Žydrūnas Ilgauskas, vilkėdamas Klivlando „Cavaliers“ aprangą, realizavo 11 iš 23-ijų savo bombų (47,8 proc.).

Visgi jų taiklumo rekordų fiksuoti neišeina, nes tiek Sabas, tiek Big Z tais sezonais neišmetė nė 25-ių tritaškių. O tam, kad statistika būtų objektyvi, žaidėjas savo sąskaitoje turėtų turėti bent 50 metimų.

Antra, oficiali JV šio sezono tritaškių statistika, pateikiama NBA svetainėje, yra 30/74 metimų arba 40,5 proc. Tačiau itin atidžiai šį sezoną lietuvių žaidimą ir lygos reikalus sekęs portalas DELFI NBA dar kartą peržiūrėjo visus J. Valančiūno atliktus tritaškius ir jų suskaičiavo vienu mažiau – 73-is.

Pasirodo, viename paskutinių sezono mačų NBA sekretoriato darbuotojai sugebėjo padaryti akivaizdų liapsusą ir apvogti rekordinį tritaškių taiklumą demonstravusį J. Valančiūną.

Kurioziškas epizodas nutiko Toronte vykusioje dvikovoje su Bruklino „Nets“ (116:112) JV metė įžengęs į baudos aikštelę gerą metrą, bet rungtynių statistiką fiksuojantys specialistai į protokolą įrašė netaiklų tritaškį, o ne dvitaškį. Tokiu būdu nukentėjo J. Valančiūno tritaškių procentas ir potencialus lietuviškas rekordas.

Šio NBA sekretoriato klaidos kaina – 0,6 procento nusmukęs JV taiklumas iš toli (nuo 41,1 iki 40,5 proc.), bet tiek užteko, kad oficialaus lietuvių rekordo autoriumi liktų Šarūnas Marčiulionis. Jis 1995-ųjų sezono Sakramento „Kings“ klube pataikė 64 iš 157-ių tritaškių (40,8 proc.).

Beje, iki šiol sezono Marčelai priklausė ir antras geriausias tritaškių rezultatas – 35/87 arba 40,2 procentų taiklumas 1996-ųjų sezone vilkint Sietlo „SuperSonics“ marškinėlius.

Bet kokiu atveju J. Valančiūnas šiemet padarė milžinišką šuolį ir į savo puolimo arsenalą įtraukė tokį ginklą, apie kurį prieš dešimt metų geriausi NBA centrai galėdavo tik pasvajoti. Štai, pavyzdžiui, legendinis Shaquille'as O'Nealas per savo 20 metų lygoje trukusią karjerą yra pasižymėjęs viso labo vienu taikliu tritaškiu iš 22-iejų.

NBA sekretoriatai klysta ir tyčia

Akivaizdu, kad sekretoriato klaidų arba netiksliai suvedamos statistikos pasitaiko tikrai ne kartą per sezoną. Bet skirtingai nei JV dvitaškio-tritaškio atveju, kuris veikiausiai tėra žmogiška klaida, NBA lygoje būna ir tyčinių rungtynių kontrolierių pagudravimų.

Štai šį sezoną JAV žiniasklaida pastebėjo, kad specialiai pučiama Los Andželo „Lakers“ naujoko Lonzo Ballo statistika.

„Lakers“ namų rungtynėse sekretoriato darbuotojai stengėsi padaryti Lonzo rodiklius kuo įspūdingesnius ir tam tikslui didino jo rezultatyvių perdavimų skaičių net tokiuose žaidimo epizoduose, kur iki legalaus rezultatyvaus perdavimo būdavo toloka.

NBA sekretoriatų darbuotojai paprastai turi kitus darbus ir taip tiesiog šiek tiek prisiduria, nes čia atlyginimai palyginti kuklūs. Tiesa, kartais jie dar gauna nemokamų bilietų į NBA rungtynes, o prasidėjus atkrintamosioms lyga kai kuriems jų apmoka skrydžius ir viešbučius kituose miestuose, į kuriuos yra pasiunčiami.

Visgi rizika prarasti šią darbo vietą nėra tokia didelė, kad kai kurie šios profesijos atstovai nesiryžtų sąmoningoms klaidoms.

Vienas buvęs Memfio „Grizzlies“ sekretoriato darbuotojas spaudai papasakojo, kaip dažnai tai įvyksta.

„Apie 20 klaidų per mačą ir dar daugiau nei 20 tyčinių klaidų. Sakydamas „tyčinių“ turiu omenyje ir tuos įvykius, kurie buvo suklastojami (pvz., varžovų išmuštas į užsribį kamuolys priskaičiuojamas konkrečiam namų komandos žaidėjui kaip atkovotas arba išgalvoti blokai – tai vieni lengviausių šalia perimtų kamuolių ir rezultatyvių perdavimų) arba priskiriami ne tam žaidėjui (dažniausiai – atkovoti ir perimti kamuoliai bei klaidos).

Mūsų sąmoningos klaidos buvo netgi skatinamos: jos didino transliacijų žiūrimumą, žmonių susidomėjimą, taip pat – darė didesnes žvaigždes iš žaidėjų. Egzistavo lygos spaudimas saugoti elitinių žaidėjų statistiką. Pavyzdžiui, aš spėčiau, kad Johnas Stocktonas gaudavo 1 ar 2 rezultatyvius perdavimus už dyką“, – pasakoja Alexas.

Jis prisiminė ir tai, kaip viename mače priskaičiavo Nickui Van Exeliui net 23-is rezultatyvius perdavimus ir šis vos nepavijo Magico Johnsono rekordo „Lakers“ komandoje.

„Kadangi buvau „Lakers“ fanas, fiksavau Nickui rezultatyvius perdavimus vieną po kito, kad tik jis būdavo netoli kurio nors žaidėjo, pelniusio taškus“, – atvirauja jis.

Ir pasidalino dar viena pikantiška istorija iš 1995-ųjų, kai „Grizzlies“ namuose priėmė dukart NBA čempionus Hjustono „Rockets“ su Hakeemu Olajuwonu.

Baigiantis susitikimui H. Olajuwonui iki trigubo dublio trūko vieno bloko ir sekretoriato darbuotojas buvo paprašytas papildyti šią statistikos grafą. Netrukus Hakeemo kraityje atsidūrė dešimtasis blokas ir, žinoma, trigubas dublis.

Beje, tas pats H. Olajuwonas 1990 metų kovo mėnesį NBA lygoje pasižymėjo net dviem keturgubais dubliais, o paskutinio tokio pasiekimo autorius yra Davidas Robinsonas, 1994-ųjų vasarį mačą su Detroito „Pistons“ užbaigęs su 34 taškais, 10 atkovotų kamuolių, 10 rezultatyvių perdavimų ir 10 blokų.