Kim Jong Unas dalyvavo šešiose iš aštuonių ankstesnių Aukščiausiojo Liaudies Susirinkimo (ALS) sesijų, įvykusių nuo to laiko, kai jis prieš šešerius metus oficialiai tapo partijos vadovu, nurodo Pietų Korėjos Susivienijimo ministerija.

Tačiau atrodo, kad šio trečiadienio posėdyje jo nebuvo, nes oficialiosios naujienų agentūros KCNA ketvirtadienio pranešime apie parlamento sesiją jo dalyvavimas neminimas.

Šiaurės Korėjos oficialiojo laikraščio „Rodong Sinmun“ paskelbtose nuotraukose matyti tuščia centrinė vieta prie pagrindinio stalo didžiulėje parlamento salėje.

Sesijos metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas Šiaurės Korėjos biudžetui ir vadovybės narių pakeitimams.

Kim Jong Unas vėliau šį mėnesį turi susitikti su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu, o dar po kelių savaičių – su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Pirmadienį jis per neįprastai plačiai aprašytą politinio biuro susirinkimą informavo partijos narius apie derybas su Pietų Korėja ir dialogo su JAV „perspektyvą“.

Pietų Korėjos pareigūnai anksčiau sakė, kad atidžiai stebi ALS dėl bet kokių galimų „politikos krypčių pakeitimų“.

Tačiau KCNA pranešimuose apie sesiją daugiausia dėmesio buvo skirta biudžeto klausimams, įskaitant beveik nepasikeitusias lėšas gynybai – 15,9 procento.

„Atrodo, kad Kim nedalyvavo todėl, kad negali paskelbti kokios nors ypatingos žinios, atsižvelgiant į dabartinę nepastovią situaciją“, – naujienų agentūrai AFP sakė Seule įsikūrusio universiteto „Dongguk“ Šiaurės Korėjos studijų profesorius Koh Yu-hwanas, turėdamas omenyje būsimus viršūnių susitikimus.

Tačiau detalūs valstybinės žiniasklaidos pranešimai apie pirmadienį įvykusį politinio biuro susirinkimą reiškia, jog Šiaurės Korėjos žmonės „manys, kad jų lyderis bando gerinti santykius su išore“, pridūrė jis.

ALS sesija taip pat patvirtino, kad Hwang Pyong So, kuris kažkada buvo laikomas vienu artimiausių Kim Jong Uno padėjėjų, buvo atleistas iš Valstybės reikalų komisijos vicepirmininko posto. Taip pat buvo atleisti trys kiti pareigūnai.

Seulo žvalgybosy agentūra pernai sakė, kad Hwang Pyong So ir Kim Won Hongas, įtakingo kariškių Generalinio politinio biuro vadovas ir vadovo pavaduotojas, buvo nubausti už parodytą „įžūlumą“ partijos atžvilgiu.

Visi atleidimai buvo padaryti „pasiūlius Valstybės reikalų komisijos pirmininkui“ – Kim Jong Unui.

Formaliai ALS yra aukščiausia Šiaurės Korėjos valstybinė institucija, tačiau ji mechaniškai vienbalsiai tvirtina vadovybės sprendimus, o delegatai iš visos šalies į Pchenjaną atvyksta tik pasiklausyti kalbų ir pakelti rankų.