„Siekiame, kad kuo daugiau elektros energijos vartotojų taptų savarankiškais energijos gamintojais. Tik sukurdami skaidrią, lanksčią ir patogią mažosios energetikos skatinimo sistemą, galime tikėtis, kad vis daugiau vartotojų nuspręs tapti gaminančiais vartotojais. Šie įstatymų pakeitimai daro gaminančių vartotojų sistemą ekonomiškai kur kas patrauklesne ir suteikiančia daugiau pasirinkimo laisvės“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Kaip skelbiama Energetikos ministerijos atsiųstame pranešime spaudai, teisės aktų pakeitimai padės sukurti skaidrią ir lanksčią kainodarą už pasinaudojimą elektros tinklais šią energiją gaminantiems vartotojams. Kiekvienas toks vartotojas galės pasirinkti patogiausią, jo namų ūkio elektros gamybos ir vartojimo poreikius atitinkantį mokėjimo būdą už šią paslaugą.

Šiuo metu atsinaujinančius energijos išteklius naudojančiose elektrinėse pagaminta ir savo poreikiams nesunaudota elektros energija yra patiekiama į elektros tinklus. Vėliau ją gaminantis vartotojas gali susigrąžinti tada, kai jo elektrinė nepagamina pakankamai elektros energijos, reikalingos ūkio poreikiams patenkinti.

Už susigrąžintą elektros energijos kiekį gaminantys vartotojai moka Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) nustatytą pasinaudojimo elektros tinklais paslaugų kainą, kuri nustatoma už vieną kilovatvalandę iš tinklų susigrąžintos elektros energijos.
Žygimantas Vaičiūnas

Tačiau nuo šiol energiją gaminantys vartotojai galės pasirinkti vieną iš keturių mokėjimo už šią paslaugą būdų. Pirmasis jų, tai aukščiau minėtas tarifas už kiekvieną susigrąžintą kilovatvalandę.

Kitas mokėjimo būdas – pastovus mėnesinis mokestis už elektrinės galią (kilovatus). Pasirinkus šį būdą, nesvarbu kiek vartotojas susigrąžina iš tinklų savo jėgainėje pagamintos, bet nesuvartotos energijos – mokestis išlieka vienodas.

Trečiasis įstatymų pakeitimais įtvirtinamas atsiskaitymo būdas jungia du pirmuosius. Jį pasirinkęs vartotojas kas mėnesį mokės tiek mėnesinį mokestį už jėgainės galią, tiek tarifą už kiekvieną iš tinklų susigrąžintą kilovatvalandę elektros energijos. Tačiau šiuo atveju, abu mokesčiai bus mažesni nei aukščiau minėtais dviem atvejais.

Ketvirtasis būdas – mokėti elektros energija už pasinaudojimą tinklais. Tai reiškia, kad vartotojas už susigrąžintą iš tinklo energiją „sumokės“, palikdamas tinklui tam tikrą dalį savo jėgainėje pagamintos ir patiektos į tinklą elektros energijos.

Taip pat nustatyta, kad gaminantis vartotojas galės keisti atsiskaitymo už naudojimosi elektros tinklais paslaugas būdą ne dažniau kaip vieną kartą per kalendorinius metus.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija iki gegužės 1 d. atliks reikalingus Elektros energiją gaminančių vartotojų naudojimosi elektros tinklais paslaugų kainos skaičiavimo metodikos pakeitimus, kad ši atitiktų naujajame kainodaros modelyje numatytus atsiskaitymo būdus.

Kitas ministerijos energetikos įstatymų pakeitimas pagerina sąlygas ūkininkams, norintiems tapti elektros energiją gaminančiais vartotojais. Nuo šiol ūkininkai, kaip ir juridiniai asmenys, galės įsirengti iki 100 kilovatų (kW) galios atsinaujinančius energijos išteklius naudojančias elektrines.

Iki šiol elektros energiją gaminančių vartotojų, tai yra fizinių asmenų, kuriems priskiriami ir ūkininkai, elektrinės įrengtoji galia negalėjo būti didesnė nei 10 kW galios, o juridinių asmenų – iki 100 kW.

Seimo priimti įstatymų pakeitimai įsigalios nuo gegužės 1 d., todėl naujomis galimybėmis vartotojai galės pasinaudoti dar šiemet.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)