Ketvirtadienį į teismą buvo atvesti du vyrai, kuriems yra pareikšti kaltinimai planavus sutrikdyti Klaipėdos apskr. VPK padalinio vadovo ir Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroro sveikatą.

Pirmasis įtariamasis yra advokatas Aivaras Surblys (jis anksčiau buvo Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras), antras - buvęs verslininkas, jis pasirodo jau yra teistas už ekonominius nusikaltimus ir yra nuteistas lygtinai.

Prokuroras Aivaras Velutis teismo prašė abiems įtariamiesiems apykojes uždėti 2 mėnesiams. Teismas prašymą patenkino iš dalies, abu vyrai apykojes turės nešioti mėnesį laiko.

Pasirodo, kad pagrindinis nusikalstamos veiklos iniciatorius yra A. Surblys, buvęs verslininkas su persekiotais asmenimis tiesiogiai nėra susijęs, jis vykdė advokato nurodymus.

Į aukšto policijos pareigūno bei prokuroro sveikatą kėsinęsis advokatas ir jo bendras buvo sulaikyti „Aro“ trečiadienio rytą Klaipėdoje. Ketvirtadienį paaiškėjo, kad sulaikyti įtariamieji tikrai nebus suimti, nes to neprašo prokuroras A. Velutis. Tačiau siekiama, kad abu įtariamieji būtų stebimi kiaurą parą.

Policijos departamentas pranešė, kad Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojais uostamiestyje sulaikė 2 vyrus. Vienas jų dirba advokatu. Kaip teigę Policijos departamento vadovas Linas Pernavas, Klaipėdoje advokatas gana žinomas, tačiau jo tapatybės neatskleidė.

Tris savaites įtariamųjų veiksmus sekę pareigūnai išsiaiškino, kad buvo neteisėtai renkama informacija apie vieną uostamiesčio prokurorą ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato padalinio vadovą. Nors pareigūnai nelinkę plačiau kalbėti apie įtariamuosius ir kas konkrečiai buvo tapę jų taikiniu, atskleidžiama, kad planuotas nusikaltimas susijęs su tiesiogiai atliekamu policijos pareigūno ir prokuroro darbu. Pirminiais tyrimo duomenimis, nusikaltimu buvo suinteresuotas advokatas.

Pas įtariamuosius atliktos kratos. Po trečiadienį atliktų sulaikytųjų asmenų apklausų jiems pareikšti įtarimai. Advokatui pareikšti įtariami pagal šešis baudžiamojo kodekso straipsnius, jo bendrui – penkis.

Advokatas įtariamas bendrininkavimu nusikalstamoje veikloje, neteisėtai rinkęs informaciją apie pareigūnus, piktnaudžiavęs bei viršijęs savo įgaliojimus, planavęs sunkiai sutrikdyti dviejų ar daugiau žmonių sveikatą dėl jų tarnybos vykdymo.

Su advokatu sulaikytas asmuo įtariamas bendrininkavimu nusikalstamoje veikloje, neteisėtai rinkęs informaciją apie pareigūnus, planavęs sunkiai sutrikdyti dviejų ar daugiau žmonių sveikatą dėl jų tarnybos vykdymo.

Ketvirtadienį paaiškėjo, kad užkirtus galimai planuotą nusikaltimą, prokuroras A. Velutis į teismą dėl įtariamųjų suėmimo nesikreips, tačiau jis pateikė prašymą, kad abu įtariamieji būtų stebimi uždėjus jiems apykojas.