„Esu įsitikinęs, kad NATO Parlamentinės Asamblėjos prezidentės R. Juknevičienės pasisakymai jokiu būdu neatspindi NATO Parlamentinės Asamblėjos požiūrio į teisėtą Lietuvos Respublikos valdžią ir šalies indėlį į NATO stiprinimą“, - kreipimesi teigia M. Puidokas.

Kreiptis į NATO Generalinį Sekretorių, pasak M.Puidoko, paskatino kolegų iš NATO PA pastabos dėl R. Juknevičienės politiškai nekorektiškų ir neatsakingų tarptautinėje diplomatijoje pasisakymų apie Seimo rinkimus laimėjusią partiją, neva Seimo valdančiosios daugumos nariai yra nedraugiškų Lietuvai ir NATO jėgų atstovai.

„Aš, kaip Seimo delegacijos NATO PA narys, esu nemaloniai nustebintas dėl to, kad jau sulaukiu ir savo kolegų NATO Parlamentinėje Asamblėjoje klausimų dėl p. Rasos Juknevičienės kaltinimų, kuriuos ji, kaip esu informuojamas, išsako susitikimuose su PA delegatais, keldama nepagrįstas abejones pasirinkta Lietuvos geopolitine kryptimi bei šalies patikimumu NATO struktūroje. Tokiais tikrovės neatitinkančiais p. Rasos Juknevičienės pasisakymais tiek Lietuvoje, tiek ir tarptautinėje bendruomenėje kuriama nepasitikėjimo Lietuvos politine valdžia ir nestabilumo atmosfera, platinama dezinformacija, kurstoma neapykanta“, - sako M. Puidokas.

Pasak jo, toks R.Juknevičienės, kaip NATO Parlamentinės Asamblėjos prezidentės, elgesys nesiremia aukštais elgesio standartais, kuriuos kelia NATO, diskredituoja NATO Parlamentinės Asamblėjos prezidento pareigas ir yra naudingas tik bendriems NATO ir Lietuvos priešams.

Dėl Seimo narės R. Juknevičienės pareiškimų LVŽS frakcijos Seime vadovas Ramūnas Karbauskis pirmadienį kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą.

Konservatoriai smerkia kreipimąsi

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija pasmerkė M. Puidoko poelgį išplatinti laišką, kuris, pasak TS-LKD, tiek savo turiniu, tiek pasirinktais adresatais diskredituoja Lietuvą NATO partnerių ir visos tarptautinės bendruomenės akyse.

Tokį parlamentaro poelgį, kaip rašoma TS-LKD pranešime, galima vertinti kaip informacinio karo prieš Lietuvą elementą, naudingą tik Kremliui.

TS-LKD frakcija žada kreiptis į Seimo Pirmininką, kad įvertintų susidariusią situaciją ir apie sprendimus informuotų visus adresatus, kuriems minėtas laiškas buvo išsiųstas.

„Pirmiausia norime pabrėžti, kad Seimo narė Rasa Juknevičienė NATO PA atstovauja visam Lietuvos Respublikos Seimui. Savo frakcijos atstovės patirtimi ir kompetencija visiškai pasitikime. Dar daugiau – Lietuvos parlamentarė buvo išrinkta NATO PA prezidente, o tai dar kartą patvirtino jos patikimą įvaizdį tarptautinėje bendruomenėje. Tokios situacijos mūsų delegacijų istorijoje dar nė karto nėra buvę, nors vidaus politikoje būdavo labai karštų ir sudėtingų diskusijų. Todėl mes smerkiame tokį Seimo nario M. Puidoko poelgį ir vertiname jį kaip Lietuvos diskreditavimą“, – pažymėjo TS-LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.