Anksčiau miestą kontroliavo sukilėlių grupuotė „Jaysh al Islam“.

„Šiandien įvyko reikšmingas Sirijos Arabų Respublikos istorijos įvykis. Ant vieno Dumos miesto pastato iškelta valstybinė vėliava pažymėjo šios gyvenamosios vietovės, o tuo pačiu ir visos Rytų Gutos kontrolę“, – pabrėžė generolas majoras.

Jis pridūrė, kad dabar nuo kovotojų išvaduotame mieste pradės dirbti Rusijos karo policijos daliniai, kurie rūpinsis teisėsauga ir Dumos perdavimu Sirijos vyriausybės kontrolei.

Sirijos priešiškų šalių susitaikymo centras tęsia kovotojų ir jų šeimų išvedimo iš Dumos darbą. Artimiausiu metu likusių „Jaysh al Islam“ kovotojų evakuacija bus baigta.

Kaip sakė Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios operatyvinės valdybos viršininko pirmasis pavaduotojas Vladimiras Poznichiras, kovotojai perdavė rusams daugiau kaip 400 ginkluotės vienetų, tarp jų kulkosvaidžių, granatsvaidžių, snaiperių šautuvų.

Pasak rusų kariškių, per operaciją Dumoje pavyko išvesti daugiau kaip 165 tūkst. žmonių ir išvaduoti 250 kovotojų laikytų įkaitų.

Praeitą šeštadienį Dumoje buvo įvykdyta, pasak aktyvistų ir gelbėtojų, numanoma cheminė ataka, nusinešusi daugiau kaip 40 žmonių gyvybių. Pasaulinė sveikatos organizacija nurodė, kad dar apie 500 žmonių pasireiškė apnuodijimo požymiai.

Damaskas ir jo sąjungininkė Maskva neigia, kad Dumoje buvo panaudotas cheminis ginklas. Rusija tvirtina neradusi požymių, kad Dumos gyventojai būtų apsinuodiję nuodingomis dujomis, ir pareiškė, jog teisių gynėjai suklastojo nuotraukas, kuriose užfiksuotos cheminės atakos aukos.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį perspėjo, kad į įtariamą karo nusikaltimą bus atsakyta raketomis. Tuo tarpu Rusija kategoriškai atmetė jos sąjungininkui Sirijos prezidentui Basharui al Assadui mestus kaltinimus.