Borokajaus sala turistams uždaryta

Tikrai ne kartą teko girdėti, kad kažkuri įstabaus grožio pasaulio vieta yra uždaroma ir neleidžiami turistai. Prieš porą savaičių Filipinų prezidentas pasirašė įsakymą, kuriuo viena gražiausių Filipinų salų – Borokajus yra uždaroma šešiems mėnesiams dėl jos užterštumo.

Filipinų Borokajaus sala sudarė 20 proc. šalies pajamų iš turizmo ir tai nesustabdė šalies vadovo priimti tokį sprendimą. 2017 metais nuostabaus grožio sala sulaukė beveik dviejų milijonų turistų, kurie net ir tiesiogiai patys nenorėdami, paliko po savęs daug šiukšlių. Taip pat buvo aptikta daugybė viešbučių, kurie neturėdami tinkamų valymo įrenginių, galimai nuleisdavo kanalizacijos vandenį tiesiai į jūrą. Būtent šioms problemoms išspręsti yra duota pusė metų. Pažįstant filipiniečių būdą neskubėti dirbti, galimas atvejis, jog terminas bus pratęstas.

Plastiko šiukšlės

Kinija, Tailandas, Vietnamas, Filipinai, Malaizija, Indonezija yra tituluojamos labiausiai plastiko šiukšlėmis teršiančios vandenynus šalys.

Plastiko šiukšlių problemos priežastys yra gana didelės: įvairių produktų gamintojai Azijos šalių rinkai naudoja daug plastiko, patys vietiniai gyventojai naudoja daugybę plastikinių vienkartinių maišelių, kurie su produktų pakuotėmis dažniausiai atsiduria jūroje. Azijiečiai nemoka tvarkytis su šiukšlėmis, nemoka ir nesupranta šiukšlių rūšiavimo prasmės. Maža to, kad pačių azijiečių populiacija yra palyginti didelė, prisideda dar ir didžiuliai skaičiai turistų.

Darykime švarą keliaudami

Didelių problemų sprendimą palikime didelėms žaliųjų organizacijom. O ką galime mes? Juk yra sakoma, jeigu nori keisti pasaulį, pradėk nuo savęs.

Lietuvių šeima, gyvenanti Filipinuose ir besidalinanti savo įspūdžiais apie šią Azijos šalį savo tinklaraštyje www.zalia-roze.lt, ragina balandžio mėnesį keliaujančius ir visus gyvenančius ne Lietuvoje, prisidėti prie organizuojamos akcijos #DaromSvaraKeliaudami #DaromSvaraAtostogaudami.

„Tvarkykime, rūpinkimės savo planeta, jog ir ateinančios kartos turėtų kur keliauti, kur atostogauti bei atgauti jėgas. Todėl raginame visus keliautojus ne tik po Azijos kraštus, bet ir po Europą, Amerikos žemynus, Afriką pasirūpinti, jog ne tik mūsų – keliautojų bei atostogautojų šiukšlės nepasiektų vandenynų, bet ir pakelti kitas „akį badančias“ šiukšles“ – į keliautojus kreipiasi Stanevičių šeima, gyvenanti Filipinuose.

„Lietuva turi labai gražius pavyzdžius ir organizuojamas pavasarines akcijas, kurių metu yra surenkama pakankamai daug šiukšlių. Pavyzdžiui, Lietuvos karių asociacija Keliautojų klubas jau penktus metus kiekvieną pavasarį organizuoja akcijas „MesDarom baidarėmis“ valydami vandens telkinius plaukdami baidarėmis. Jų pajėgos kiekvienais metais vis auga bei surenkamų šiukšlių kiekiai didėja. Praeitais metais šiukšlių buvo išvežta net du sunkvežimiai. Taigi, tai puikus pavyzdys, kuris paskatino mūsų šeimą organizuoti akciją ir pirmus metus kartu su kitais keliautojais surinkti bent minimaliai šiukšlių keliaujant globaliu mastu“ – dalijasi savo mintimis Aistė Stanevičienė.

„Mes patys atvykę gyventi į Filipinus, matome kokia gili problema yra plastikinės šiukšlės. Jos neyra ir nesuirs dar daug metų, o po stipraus lietaus viskas yra nuplaunama į jūrą. Tiesiog knieti paimti ir viską surinkti“ – pritaria Aistės vyras Rytis Stanevičius. „Todėl remdamiesi Lietuvos pavyzdžiu, mes kviečiame jungtis prie balandžio mėnesį mūsų organizuojamos akcijos. Keliaujant, ar gyvenant ne Lietuvoje surinkime nors nedidelį maišelį šiukšlių. Nors tai atrodys smulkmena, tačiau visi keliautojai surinkę po maišelį – bendrai susidarys ne viena šiukšlių mašiną“ – ragina Rytis.

Daugiau informacijos apie organizuojamą akciją ČIA

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)