LRT laidoje „Dėmesio centre“ B. Markauskas pasakojo, kodėl nusprendė atsisakyti auginti karves. „Ūkininkaujame vos ne mieste. Yra šimtai detaliųjų planų aplinkui. Nusprendėme atsisakyti karvių ir to žmogaus sklypo vertė tikrai padidės. Niekas ten nenori pirkti dėl to, kad yra ferma“, – laidoje kalbėjo B. Markauskas.

„Net ir arkliui aišku, kad ten jūsų ūkis, o ne jūsų mamos“, – Žemės ūkio ministrui atsakė laidos vedėjas Edmundas Jakilaitis. Pašnekovas B. Markauskas pritariamai kelis kartus pakartojo „taip“.

Remiantis Konstitucija, jei Seimo narys neatsisako darbo, nesuderinamo su Seimo nario pareigomis, jo įgaliojimai nutrūksta.

Vienas iš Konstitucijos kūrėjų ir buvęs Konstitucinio teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius sako, kad pasitvirtinus prielaidoms, kad B. Markauskas faktiškai vadovavo ūkiui, būtų pagrindas aiškintis dėl apkaltos.

„Konstitucinis teismas yra konstatavęs, kad Seimo narys, kuris yra kokios nors privačios įmonės savininkas, bendraturtis, akcininkas negali joje dirbti, negali užimti jokių pareigų, negali jai atstovauti. Ir čia neturi reikšmės, ar yra kokios nors sutartys su privačia įmone, ar jų nėra; ar už tai mokamas atlyginimas, ar ne, ar tai atliekama laisvu nuo Seimo nario darbo laiko ar panašiai.

Konstitucija draudžia Seimo nariui dirbti kitą darbą, gauti kitą atlyginimą. Ir čia labai svarbu nustatyti, ar Seimo narys faktiškai neužsiima tuo, kas jam pagal Konstituciją yra draudžiama. Konstitucija leidžia Seimo nariui naudotis savo nuosavybe, gauti iš jos pelną, bet tai negali peraugti į verslą ar komerciją. Negali tapti darbu privačioje įmonėje. Jeigu paaiškėtų, kad Seimo narys nesilaiko nurodytų draudimų, reikalavimų ir faktiškai dirba privačioje įmonėje, jai vadovauja, atstovauja ar panašiai, tai būtų pagrindas nutraukti Seimo nario įgaliojimus prieš laiką“, – laidai R.I.T.A. teigė V. Sinkevičius.

Kas yra su Seimo nario pareigomis nesuderinama veikla?

Lietuvos Respublikos Konstitucija sako, kad Seimo nario pareigos, išskyrus pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis ar darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

Kas yra su Seimo nario pareigomis nesuderinama veikla? Konstitucinis teismas yra išaiškinęs – bet kokia veikla, kuria siekiama pelno, taip pat ir ūkininkavimas. Kai ūkininkavimas yra peraugęs į verslą ar komerciją, jis nesuderinamas su Seimo nario konstituciniu teisiniu statusu.

Kadangi Seimo narys, įgydamas visas Tautos atstovo teises, apsisprendžia, kad jis bus Tautos atstovas, o ne užsiims verslu, komercija ar kitokia privačia veikla, kuria siekiama pelno.

Visi dvylika Seimo ūkininkų skelbia perdavę įgaliojimus valdyti savo savo ūkius kitiems asmenims.

Tą, prisiekdamas būti Seimo nariu, teigė padaręs ir Žemės ūkio ministru tapęs Bronius Markauskas.