44 metų Aleksandras Perepiličnas mirė 2012 metais, o po dvejų metų jo gyvybės draudimo kompanija užsakė testus, per kuriuos jo skrandyje buvo aptikta toksiškos medžiagos, išgaunamos iš kiniško augalo kumpotrio (Gelsemium). Dėl šios medžiagos poveikio gali sustoti širdis.

Tačiau per tyrimą garsi botanikė Monique Symmonds suabejojo versija, kad A. Perepiličnas buvo nunuodytas.

Kju botanikos sodo darbuotoja M. Symmonds sakė Senojo Beilio teismui negalėjusi identifikuoti jokių augalinių toksinų, pranešė transliuotojas BBC ir laikraštis „Financial Times“.

Turtingas verslininkas A. Perepiličnas padėjo investicijų firmai „Hermitage Capital Management“ tirti vieną pinigų plovimo operaciją, bet tada buvo rastas negyvas netoli savo namų Veibridže šalia Londono.

Jo tuometinis advokatas Dmitrijus Lipkinas teismui sakė, kad A. Perepiličnas „nevyko į Rusiją, nes bijojo dėl savo gyvybės“.

„Jam buvo grasinama. Jis išvyko iš Rusijos, bet kas jam grasino – nežinau“, – per teletiltą iš Maskvos sakė advokatas.

Ši byla didesnio dėmesio sulaukė po praėjusio mėnesio incidento Pietų Anglijos Solsberio mieste, kai nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo apnuodyti buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė Julija.

Britanija dėl atakos kaltino Rusiją, bet ši kaltinimus piktai atmeta.

Po Skripalių apnuodijimo parlamentarai paragino vyriausybę iš naujo patikrinti 14 nepaaiškintų mirties atvejų, pastaraisiais metais įvykusių Britanijos teritorijoje. Tarp šių aukų yra A. Perepiličnas, rusų oligarchas Borisas Berezovskis ir britų šnipas, kurio palaikai buvo rasti krepšyje.

D. Lipkinas sakė, kad dirbo su A. Perepiličnu dėl kai kurių jo skolų Rusijoje.

„Aleksandras paprašė mūsų tvarkyti kelis reikalus, daugiausia tie reikalai buvo susiję su jo skolomis“, – sakė advokatas.

Paklaustas, ar kurios nors tų skolų susijusios su nusikalstamu pasauliu, D. Lipkinas atsakė: „Aš to nežinau.“

Tyrimas turėtų trukti keturias dienas, o verdiktas turėtų būti paskelbtas kažkada vėliau.