Kovo pabaigoje Vilniaus universiteto (VU) profesorius, psichiatras Dainius Pūras paviešino informaciją apie nepotizmą ir korupciją VU Medicinos fakultete bei Santaros klinikose. Trečiadienį Seime vyko Antikorupcijos komisijos darbo grupės galimoms korupcijos apraiškoms sveikatos apsaugos srityje tirti posėdis. Jame D. Pūras dalyvauti negalėjo, kaip priežastį nurodė išvyką į komandiruotę. Tad pakomentuoti pasiryžo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė A. Kubilienė.

Sveikatos reikalų komitetas, kartu su Švietimo komitetu, turėdamas galvoje tą profesoriaus D. Pūro laišką, (balandžio – DELFI) 18 dieną, 9 val. organizuoja bendrą posėdį, kur bus svarstoma universitetų, vykdančių medicinos studijas ir universitetų ligoninių indėlį į Lietuvos aukštojo mokslo ir sveikatos reformas. Mes iš tikrųjų kalbėsime apie daugybę klausimų <...>, kalbėsime apie etikos problemas ir kitus dalykus“, – sakė A. Kubilienė.

Asta Kubilienė

Iškart po šių A. Kubilienės žodžių pasisakyti pageidavo ir Seimo narė A. Maldeikienė, kuri pastaruoju metu kovoja su parlamentarų reikalavimais Santaros klinikose gauti privilegijuotas konsultacijas.

„Tai ką kalba ponas Pūras, jis kalba 20 metų, labai tikėtina, kad po 20 metų girdėsime tą patį. Ponas Pūras šiuo klausimu yra pasisakęs spaudoje dešimtis kartų. Daugiau negu keista, kad šiuo klausimu kalbės ponia Kubilienė, – sakė A. Maldeikienė.

– Ji tyliai praėjo klausimą, kad, pirmiausia, Santaros klinikos yra rezidentų mokymo pagrindu. Mes puikiai žinome, kad ponia Kubilienė atsisakė dalyvauti priėmime su rezidentu. Aš labai pageidaučiau, kad būtų pateikta pono Kasiulevičiaus (Santaros klinikų Šeimos medicinos centro vadovas – DELFI) pozicija, kuris tvirtina, jog iki tol, kol aš pradėjau viešai aiškinti apie tai, kad politikai naudojasi klinikų paslaugomis be eilės, tokių būdavo 6-7 per dieną, o dabar 2-3 per savaitę.“

A. Maldeikienė priminė, jog šiais klausimais ji tris kartus kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), Santaros klinikas ir Seimo Sveikatos reikalų komitetą, prašydama paaiškinti situaciją, atsakyti į klausimus ir prašydama informacijos apie politikų naudojimąsi privilegijomis.

„Atsakymai iš SAM yra paviešinti, jie yra daugiau negu juokingi – klausi apie ratus, atsako apie batus. Santaros klinikų buvęs vadovas paprasčiausiai meluoja, sakydamas, kad tokia praktika nebuvo vykdoma, nors jis pats politikus vedžiodavo po kabinetus. Ministerija, atsakydama Seimo nariui, atvirai meluoja. Štai kur yra didžiosios problemos, – sakė A. Maldeikienė.

Aušra Maldeikienė

– Iš Sveikatos reikalų komiteto gavau Agnės Širinskienės atsakymą, man kai kurie komiteto nariai tvirtino, kad atsakymai nebuvo svarstyti komitete, bet Širinskienės atsakymą aš turiu, o ten parašyta, kad esu turbūt psichiškai nestabili, todėl aš nesuprantu, kad taip būti negali. Kaip išaiškėjo, ir būti gali, ir įrodymus turime. Ir turime daug įrodymų apie tuos vizitus. Manyčiau, kad Sveikatos reikalų komitetas mažiausiai turėtų susilaikyti, tai yra gerokai gilesni procesai.“

A. Maldeikienė pageidavo, kad kalbant šia tema, posėdyje dalyvautų V. Kasiulevičius ir profesorius D. Pūras. „Tam klausimui D. Pūras paskyrė pastaruosius 25 metus, dėl ko VU Medicinos fakultete buvo ujamas ir tai yra žinoma praktika. Tai yra neetiškas darbo imitavimas, tą dabar klaikiai veidmainiaudama daro A. Kubilienė, man už ją yra gėda“, – sakė A. Maldeikienė.

A. Kubilienė į A. Maldiekienės monologą teatsakė: „Pone, Maldeikiene, nesiimkite teisėjo vaidmens ir noriu priminti jums, kad neteisingi kaltinimai turi tam tikras pasekmes.“

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius kreipėsi į Maldeikienę: „Jūs priminėte istorinius faktus, kad kai profesorius Pūras buvo VU Medicinos fakulteto dekanas, jis pradėjo aktyviai kelti šį klausimą, jis buvo patrauktas iš dekanų, nes buvo nepatogus, apie tai kalba ir medikų bendruomenė. Apskritai, ar ta pirminės sveikatos priežiūros paslauga ten (Santaros klinikose – DELFI) turėtų būti teikiama?“

A. Maldeikienė pasakojo, jog jai buvo paaiškinta, kad pirminės priežiūros sveikatos paslauga Santaros klinikose teikiama dėl to, kad rezidentai gautų pagalbą iš specialisto ir taip mokytųsi.

„Būtent gydytojai rezidentai ten yra svarbiausi, o ne politikai, kurie ateina, šokinėja ir verčia, – sakė A. Maldeikienė. – Išvis, manau, kad Seimas turėtų inicijuoti aiškią nuostatą, kad žmonės, kurie kokia nors forma priiminėja sprendimus, dirba Sveikatos apsaugos ministerijoje, yra Seimo nariai, jie išvis tegul išeina iš Santaros klinikų, jei jie ten yra. Ką ten veikia Skvernelis? Gyveni Vilniaus rajone, tai ir vaikščiok į Vilniaus rajono polikliniką.

Mes turime rimtą problemą. Žmonės, kurie yra akivaizdžiai sugauti, yra garso įrašai, nuotraukos ir jie vis vien aiškina kitaip. Aš labai laukiu kvietimo į teismą. Tie žmonės turi nusišalinti. Dabar jei turėtumėt padorumo, susirinktumėte daiktus iš Sveikatos reikalų komiteto.“

Išplatino atvirą laišką

Kaip anksčiau VU rektorius Artūras Žukauskas BNS sakė, kad tolerancijos nusikaltimams nėra, ir ragina pranešti, jei tokių įtarimų yra.

„Ne paslaptis, kad iki šiol svarbus VU akademinės medicinos įtakos ir galių stiprinimo instrumentas yra išskirtinių medicinos paslaugų teikimas VU ligoninėje Lietuvos politikos ir kitokiam elitui bei šio elito artimiesiems. Turėtume nustoti pradžiai bent jau tuo didžiuotis. Laikas suvokti, kad Lietuvos valstybei ir visuomenei bręstant, šis paprotys darys Fakulteto pozicijas vis labiau pažeidžiamas“, – atvirame laiške universiteto vadovybei kovo pabaigoje rašė D. Pūras.

Psichiatras priminė ne kartą informavęs rektorių ir prašęs jo spręsti korupcijos ir nepotizmo įsigalėjimo klausimą, tačiau reakcijos sako nesulaukęs, todėl nusprendė prabilti viešai.

Dainius Pūras

„Problemos yra labai rimtos, jos yra sisteminės ir iki šiol ignoruojamos bei dangstomos. Piktnaudžiaujama universiteto autonomijos principu, neskaidriomis tradicijomis sukaupta galia ir įtaka politikams. Nesilaikoma šiuolaikinių visuomenės sveikatos, sveikatos politikos, vadybos, ekonomikos ir etikos principų“, - rašė D. Pūras.

VU rektorius A. Žukauskas, kovo pabaigoje sulaukęs D. Pūro laiško, nurodė vertinantis jį rimtai ir reaguosiantis į visus pranešimus apie negeroves.

„Išreikštus nuogąstavimus vertinu rimtai, ypač dėl korupcijos, nepotizmo ar diskriminacijos. Tokiems atvejams, jei jų tikrai yra, visi keliai privalo būti užkirsti ir tolerancijos būti negali. Visą akademinę bendruomenę raginu pranešti apie jiems žinomus konkrečius pažeidimus ir pažeidėjus“, – teigė A. Žukauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (527)