Prieš tai jau įvairių šalių skrydžių saugumo agentūros įspėjo dėl skrydžių Sirijos oro erdvėje. Tačiau „Eurocontrol“ perspėjimas apima didesnę teritoriją, įskaitant regioną aplink Kiprą. „Eurocontrol“, paskelbdama perspėjimą, remiasi Europos aviacijos saugumo agentūra (EASA).

JAV kartu su kitomis šalimis svarsto karinio smūgio Sirijai galimybę, kaip reakciją į cheminio ginklo panaudojimą sukilėlių teritorijoje.

Rusija blokavo JT pastangas ištirti numanomą cheminę ataką Sirijoje

Rusija antradienį blokavo JAV parengtą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją, numatančią, kad turi būti sudaryta komisija ištirti numanomą cheminių ginklų naudojimą Sirijoje po įtariamos nuodingųjų dujų atakos sukilėlių kontroliuojamame Dumos mieste netoli Damasko.

Rusija jau 12-ą kartą pasinaudojo veto teise, kad blokuotų Saugumo Tarybos veiksmus, nukreiptus prieš Maskvos sąjungininkę Siriją.

Tuo metu Rusijos parengta alternatyvi rezoliucija nesurinko pakankamai balsų, kad būtų priimta.

Ši priešprieša tarp JAV ir Rusijos Jungtinėse Tautose vyko didėjant tikimybei, kad Vakarų šalys imsis karinių veiksmų prieš Siriją.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas perspėjo, kad kaltininkai turės „sumokėti didelę kainą“ už numanomą nuodingųjų dujų panaudojimą Dumoje. Kaip teigia Sirijos medikai ir gelbėtojai, per praeitą šeštadienį įvykdytą ataką žuvo mažiausiai 40 žmonės.

Vasilijus Nebenzia, Nikki Haley

Prieš balsavimą JAV ambasadorė Nikki Haley sakė, kad „ši rezoliucija yra visiškas minimumas, ką Taryba gali nuveikti atsakydama į šią ataką“.

Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia savo ruožtu kaltino Jungtines Valstijas „brukant šią rezoliuciją“ kaip pretekstą pateisinti veiksmams prieš Siriją.

Rezoliucijos „autoriai žino, kad jis prieštarauja Rusijos pozicijai ir nebus priimtas. Tačiau jie vis tiek atkakliai laikosi savo“, V. Nebenzia kalbėjo apie apie amerikiečių parengtą dokumentą.

„Naudojame veto, kad apsaugotume tarptautinę teisę, taiką ir saugumą, kad neleistume jums (Jungtinėms Valstijoms) įvelti Saugumo Tarybos į savo avantiūras“, – pridūrė rusų diplomatas.

Dvylika iš 15 Tarybos narių, tarp jų Prancūzija, Didžioji Britanija, Afrikos valstybės, Kazachstanas ir Kuveitas palaikė JAV parengtą dokumentą. Bolivija balsavo prieš jį, o Kinija susilaikė.

JAV, Prancūzija ir Britanija buvo tarp septynių šalių, balsavusių prieš Rusijos pasiūlymą. Anot jų, pagal Maskvos siūlomą scenarijų nebūtų įkurta nepriklausoma komisija, turinti ištirti kaltinimus dėl cheminių ginklų naudojimo.

Kinija palaikė Rusijos rezoliucijos projektą kartu su keturiomis kitomis šalimis, o dar dvi susilaikė.

Kad 15 narių turinti Saugumo Taryba priimtų rezoliucijos projektą, reikėjo devynių balsų. Dokumentas negali būti priimtas, jeigu veto pareiškia kuri nors iš penkių nuolatinių Tarybos narių – Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija arba Jungtinės Valstijos.

Vėliau Rusija pasiūlė trečią rezoliucijos projektą, kuriame reiškiamas palaikymas Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) atliekamam tyrimui, bet nenumatomas mechanizmas kaltininkams nustatyti. Šis dokumentas per balsavimą irgi buvo atmestas, nesurinkus pakankamo palaikančių balsų skaičiaus.

V. Nebenzia ir Sirijos ambasadorius Basharas al Jaafari sakė, kad nors Taryba nesugebėjo pareikšti palaikymo OPCW misijai faktams nustatyti, organizacijos tyrėjai vis tiek vyksta į Siriją, palaikomi Rusijos ir Damasko.

V. Nebenzia sakė, kad dvi OPCW ekspertų grupės atvyks į numanomos cheminės atakos vietą galbūt „jau šią savaitę“.

E. Macronas: Prancūzija ketina smogti Sirijos objektams

Prancūzija taikysis į Sirijos vyriausybės objektus, kuriuose gali būti gaminami cheminiai ginklai, jeigu nuspręs smogti režimui po įtariamos cheminės atakos opozicijos bastione, antradienį sakė prezidentas Emmanuelis Macronas.

Po susitikimo su vizito atvykusiu Saudo Arabijos sosto įpėdiniu princu Mohammadu bin Salmanu E. Macronas sakė, kad drauge su JAV ir Didžiąja Britanija „artimiausiomis dienomis nuspręs“ dėl savo atsako.

„Mūsų sprendimas nebus nukreiptas prieš režimo sąjungininkus ir (nebus) ataka prieš ką nors, ... veikiau (tai bus) režimo cheminių pajėgumų puolimas“, – spaudos konferencijoje sakė E. Macronas. Prezidentas pridūrė, kad „nenori eskalavimo“.

Pasak jo, Prancūzijos informacija parodė, kad „tikrai buvo panaudoti cheminiai ginklai ir kad atsakomybę aiškiai būtų galima priskirti režimui“.

Tokias pastabas jis pareiškė JAV prezidentui Donaldui Trumpui rengiantis paskelbti, ar jis įsakys suduoti smūgių dėl įtariamos šeštadienio dujų atakos, per kurią, kaip pranešama, žuvo mažiausiai 40 žmonių.

Antradienį Paryžiuje paklaustas, ar Rijadas taip pat galėtų dalyvauti smūgiuose Sirijos režimui, princas Mohammadas atsakė: „Jei mūsų aljansas su mūsų partneriais to reikalaus, mes veiksime aktyviau.“

Maskva perspėjo Vašingtoną

Maskva perspėjo Vašingtoną dėl skaudžių padarinių, kurių sulauks tokiu atveju, jei Jungtinės Valstijos nuspręs imtis atakų Sirijoje – esą Amerika perspėta ne tik viešojoje erdvėje, bet ir kariniais kanalais.

Tokią mintį per interviu „Euronews“ išsakė nuolatinis Rusijos atstovas Europos Sąjungoje Vladimiras Čižovas.

„Rusija tiek viešai, tiek atitinkamais kanalais, įskaitant ir karinius, įspėjo Jungtinių Valstijų atstovus dėl skaudžių padarinių, kurie neišvengiami tuo atveju, jei bus imtasi tokių atakų, o per tokias atakas tiek specialiai, tiek atsitiktinai nukentės Rusijos piliečiai“, – pareiškė V. Čižovas.

V. Čižovas taip pat pareiškė, kad jokių cheminių atakų Sirijos Dumos mieste nebuvo, o jos vaizdo įrašai tėra klastotės.

„Rusijos karybos specialistai lankėsi tame rajone, apžiūrėjo tuos namus ir gatves, pabendravo su vietos medikais, viešėjo ir vienintelėje ten veikiančioje ligoninėje, įskaitant ir jos rūsius, kur esą guli vos ne kalnai lavonų. Nė vieno lavono, nė vieno pagalbos besikreipusio asmens. Supraskite – ten nebuvo jokios cheminės atakos“, – sako V. Čižovas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (750)