JAV siūlomas balsavimas turėtų įvykti 15.00 val. vietos (22.00 val. Lietuvos) laiku. Jis bus surengtas šalies prezidentui Donaldui Trumpui grasinant, kad į praėjusį savaitgalį Sirijos sukilėlių bastione Dumoje įvykdytą spėjamą cheminę ataką JAV gali atsakyti karinėmis priemonėmis.

Pirmadienį JAV pristatė rezoliucijos projektą, kuriuo siūlo sukurti specialistų grupę, sieksiančią išaiškinti už chemines atakas Sirijoje atsakingus asmenis. Sausį panašų pasiūlymą pateikė Rusija.

JAV ambasadorė JT Nikki Haley pirmadienį Saugumo Tarybos diplomatams sakė, kad Jungtinės Valstijos nori balsuoti dėl savo siūlomos priemonės, nepaisydamos to, kad Rusija pareiškė, jog rezoliucijos projekte esama „nepriimtinų elementų“.

Kad rezoliucijos projektas būtų priimtas, už jį turi balsuoti devynios iš 15-os Saugumo Tarybos narių, be to, jis turi išvengti nuolatinių tarybos narių - Didžiosios Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Rusijos ir JAV - veto.

Blokuodama Saugumo Tarybos iniciatyvas, nukreiptas prieš jos sąjungininkę Siriją, Rusija savo veto teise pasinaudojo jau 11 kartų.