Kas sukelia blogą kūno kvapą? Ne pats prakaitas, kuris neturi jokio kvapo, mat iš esmės tai tėra vanduo ir elektrolitai. Iš tikrųjų blogą kūno kvapą lemia tam tikros cheminės reakcijos.

„Labiausia įprasti kūno kvapai – odos bakterijų sąveika su tos zonos išskyromis“, – aiškina dr. George Preti iš centro „Monell Chemical Senses Center“ Filadelfijoje.

Šį kvapą gali pakeisti jūsų suvalgyti maisto produktai, nes mūsų organizmams skaidant tai, ką suvalgėme, išsiskiria kai kurie šalutiniai produktai, kurie vėliau reaguoja su bakterijomis ant odos, teigia gydytojas Johnas Swartzbergas, vadovaujantis Berklio Kalifornijos universiteto leidinio „Berkeley Wellness Letter“ redakcijai.

Nėra daug mokslinių tyrimų apie blogą kūno kvapą lemiančius produktus, tačiau pakanka asmeninių įrodymų, leidžiančių mums suprasti, kurie produktai atsispindi jame.

Taigi, štai kas mums yra žinoma.

Česnakas

Visi žinome, kad česnako reikia vengti prieš pasimatymą ar darbo pokalbį. Jeigu neaišku kodėl, galite atlikti nedidelį eksperimentą: patrinkite susmulkintą česnaką į pėdą (taip, pėdą) ir palaukite.
„Po maždaug pusvalandžio burnoje pajausite česnako skonį, – tikina J. Swartzbergas, Kalifornijos universitete San Franciske. – Cheminės medžiagos įsiskverbia į kraujotaką ir tada į plaučius.“ Vėliau visa tai pasišalina per kvėpavimą, šlapimą ir – taip, jūs atspėjote – prakaitą.

Kramtant ar netgi pjaustant česnaką išsiskiria fermentai, kurie suskyla į junginius, galiausiai sudarančius aliciną. Alicinas suskyla į sieros turinčius junginius, kurie ir sukelia ilgalaikę smarvę.
Kaip greitai ir veiksmingai panaikinti česnako kvapą iš burnos? Anot vieno tyrimo, tereikia išgerti pieno (prieš česnako valgymą ar po jo) ir jūsų burnos kvapas bus gaivus.

Svogūnai

Jeigu norite palikti gerą pirmą įspūdį, taip pat nepatariama valgyti ir svogūnų. Dėl tų pačių priežasčių kaip ir česnakų: svogūnai taip pat suskyla į sieros turinčius junginius.

„Daugelis šių lakių sieros junginių turi aštrų kvapą ir gali būti aptinkami esant labai mažoms koncentracijoms“, – teigia G. Preti, dėstantis dermatologiją Pensilvanijos universiteto Medicinos fakultete.

G. Preti pridūrė, kad kartais sunku atskirti, iš burnos sklinda česnakų ar svogūnų kvapas, kaip ir tai, kūnas skleidžia svogūnų ar česnakų tvaiką.

Kryžmažiedės daržovės

Mitybos ir dietologijos akademijos atstovė spaudai Kristen Smith teigia, kad kopūstai, kininiai kopūstai, brokoliai ir briuseliniai kopūstai (kaip ir visos kryžmažiedės daržovės) taip pat turi nemažą kiekį sieros. Pasak jos, ne vienas esame pastebėję, kad šios daržovės neigiamai veikia kūno kvapą.

Nepaisant to, primygtinai rekomenduojama valgyti šias daržoves. Jos turi daug ląstelienos, beta karoteno, vitaminų C, E ir K, taip pat folio rūgšties. Jos ne tik naudingos bendrai sveikatai, bet taipogi moksliškai įrodyta, kad padeda užkirsti kelią kai kurioms vėžio formoms.

Mėsa

Tai dar viena priežastis riboti mėsos – ypač raudonos mėsos – kiekį. Ypač jeigu jūs esate meilės ieškantis vyras.

Atlikus nedidelį tyrimą, kuriame dalyvavo septyniolika atsitiktine tvarka parinktų vyrų, tiriamieji dvi savaites valgė mėsą arba tą patį laikotarpį nuo jos susilaikė. Paskui jie susikeitė vietomis. Kiekvienos sesijos pabaigoje moterys patikrino jų pažasčių skleidžiamą kvapą. Paaiškėjo, kad vegetariškai besimaitinusių stipriosios lyties atstovų kūno kvapas buvo „patrauklesnis, malonesnis ir ne toks intensyvus“.

Alkoholis

Suprantama, kad didelis alkoholio kiekis gali būti aptinkamas jūsų burnos kvape – tuo ir grįsti blaivumo testai kelyje, norint išsiaiškinti, ar jūs galite vairuoti. Tačiau ko daugelis nežino, tai fakto, kad alkoholis gali išsiskirti ir per odą.

„Alkoholis metabolizuojamas kepenyse ir suskyla į acetildehidą, kuris keliauja per jūsų plaučius ir patenka į iškvepiamą orą, bet tuo pačiu ir į odos poras“, – aiškina J. Swartzbergas.

Viena ar dvi taurės vyno greičiausiai nevirs dvoku nuo jūsų, tačiau jeigu išgersite labai daug alkoholio (tai bet kokiu atveju kenkia jūsų sveikatai!), taip nutikti gali. „Tai priklauso nuo dozės ir yra labai individualu“, – priduria K. Smith.

Žuvis

Žuvis neabejotinai turi aštrų aromatą, bent jau ką tik ištraukta iš vandens. Bet ar ji gali pakeisti žmogaus kūno kvapą? Gali, bent jau tų, kurie turi genetinį sutrikimą, vadinamą trimetilaminurija.
„Tai įgimti metabolizmo sutrikimai, kai organizmas neskaido kai kurių rūšių baltymų“, – sako J. Swartzbergas ir priduria, kad tarp jų ir trimetilaminu vadinamos amino rūgšties, kuri gaminama žarnyne tuo metu, kai organizmas virškina tokius produktus kaip kiaušiniai. Kai trimetilaminas susikaupia, jis patenka į šlapimą. Taip pat jis užuodžiamas burnos kvape ir prakaite.

Šis kvapas paduoda žuvimi, tačiau kitiems ji primena pūvančią žuvį, šlapimą ar šiukšles.

Šparagai

Nors šparagai stipriai nekeičia kūno kvapo, tačiau jų pavalgius gerokai pasikeičia šlapimo kvapas. Beveik visų organizmuose jų pavalgius išsiskiria nemalonaus kvapo junginiai, kurie patenka į šlapimą, tačiau įdomiausia yra tai, kad ne kiekvienas užuodžia tą kvapą.

„Kai kurie žmonės to tiesiog neužuodžia, – aiškina J. Swartzbergas. – Jie neturi tam tikrų uoslės receptorių.“

Apie 8 procentai žmonių neišskiria šio nemalonaus kvapo ir maždaug 6 procentai jo neužuodžia. Kas tai lemia? Kaip ir daugelį dalykų – genetika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)