Remiantis šaltinių duomenims, ji iš ligoninės Solsberyje turėjo būti išleista dar balandžio 9 dieną.

Solsberio ligoninės medicinos direktorė Christine Blanshard per antradienį surengtą trumpą spaudos konferenciją patvirtino, kad J. Skripal paleista iš ligoninės. Pasak Ch. Blanshard, S. Skripalis į gydymą reaguoja ne taip sparčiai, tad jis kol kas lieka ligoninėje. Tačiau tikimasi, kad neužilgo vyras taip pat bus išleistas iš ligoninės.

BBC skelbia, kad J. Skripal nuvežta į saugią vietą.

Tyrimą dėl Skripalių apnuodijimo vykdanti Londono policija šių pranešimų kol kas nekomentavo.

Solsberio ligoninės vadovė atsisakė pateikti kokios nors išsamios informacijos, susijusios su Sergejui Skripaliui taikomu gydymu, tačiau pasidalijo šiokiomis tokiomis bendro pobūdžio įžvalgomis apie paralyžiuojamąsias nuodingąsias medžiagas.

„Paralyžiuojamosios nuodingosios medžiagos prisijungia prie konkretaus žmogaus organizme esančio fermento, o tada ima trikdyti nervų impulsų perdavimą“, – sakė specialistė.

„Dėl to gali atsirasti tokių simptomų kaip pykinimas ir haliucinacijos“, – pridūrė ji.

Medikai stengėsi stabilizuoti apnuodytų tėvo ir dukters būklę: jiems pavyko užtikrinti kvėpavimo sistemos funkcionavimą ir kraujo cirkuliaciją.

Teko skirti kuo įvairiausių medikamentų, kuriais buvo siekiama palaikyti gyvybines nukentėjusiųjų funkcijas, kol jų organizmai sugebėjo pagaminti daugiau fermentų, galinčių pakeisti tuos, kuriuos buvo apėmęs užkratas.

Siekiant pašalinti toksinus, buvo taikytos konkrečios nukenksminimo metodikos.

Apie tai, kad J. Skripal atgavo sąmonę ir gali kalbėti, BBC pranešė kovo 29. Iki tol Solsberio sveikatos tarnybų atstovai skelbė, kad jos būklė gerėja ir daugiau nėra vertinama kaip kritinė.

Balandžio 5 d. J. Skripal per policiją išplatino pirmą pareiškimą, kuriame pranešė, kad kiekvieną dieną stiprėja. Tą pačią dieną buvo publikuotas neoficialus Julijos ir jos pusseserės Viktorijos Skripal, šiuo metu esančios Rusijoje, pokalbio įrašas. Šiame pokalbyje neva J. Skripal papasakojo, kad greitu metu ji bus išleista iš ligoninės.

Vėliau britų ambasada Rusijoje oficialiai informavo giminaitę Viktoriją Skripal apie atsisakymą išduoti jai vizą.

„Gavau pranešimą, kuriame atsisakymą ambasada aiškina esą Julijos nenoru manęs matyti, faktu, kad aš anksčiau nesu Britanijoje aplankiusi Sergejaus Viktorovičiaus (Skripalio), mano nedarbu ir tuo, kad nepateikiau (banko pažymos) apie sąskaitą ir atgalinio bilieto“, – šeštadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė V. Skripal.

Ji taip pat teigė parašiusi laišką britų ministrei pirmininkei Theresai May ir paprašiusi jos padėti gauti Britanijos vizą.

„Prašau jos padėti man gauti vizą. Parašiau jai laišką. O dabar kreipiausi į ją per žiniasklaidą, taip pat nusiųsiu (laišką) visiems portalams internete ir prašysiu mūsų užsienio reikalų ministro perduoti jį jai (ministerijos) kanalais“, – sakė V. Skripal.

J. Skripal pusseserė Viktorija pranešė, kad jaučiasi laiminga, žinodama, jog 33-ejų metų jos giminaitė pasitaisė tiek, kad ją buvo nutarta išrašyti iš ligoninės. Ji mano, kad J. Skripal kreipsis su prašymu suteikti politinį prieglobstį.

Vakar per Rusijoje transliuojamą pokalbių šou Viktorija užsiminė, kad prašymas suteikti apsaugą už Rusijos ribų bus pateiktas visiškai netrukus.

„Žinau, kad J. Skripal netrukus paprašys suteikti jai politinį prieglobstį“, – citavo jos žodžius naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Ši informacija paviešinta po to, kai moters artimieji išreiškė būgštavimus, kad Didžiojoje Britanijoje jų giminaitė laikoma sulaikytosios statusu ir jai neleidžiama pasakyti, ką ji iš tiesų mano.

Balandžio 6 d. gydytojai pranešė, kad ir S. Skripalis gerai reaguoja į gydymą, o jo būklė sparčiai gerėja.

Po to, kai pasveiks, anot žiniasklaidos, Skripaliai gali pasikeisti vardus ir išsikelti iš Didžiosios Britanijos saugumo sumetimais. Kaip sakė „Sunday Times“ šaltiniai, MI6 žvalgybos tarnyboje šis klausimas buvo aptartas su CŽA pareigūnais, taigi galimas Skripalių išvykimas į JAV, Kanadą, Australiją ar Naująją Zelandiją - šios keturios šalys ir Didžioji Britanija keičiasi tarpusavyje žvalgybine informacija.

„JAV yra akivaizdžiausia vieta, kadangi mažai tikėtina, kad jie galėtų būti nužudyti būtent ten, kur gyvens su naujomis pavardėmis ir kur bus paprasčiau juos apsaugoti“ – teigiama straipsnyje.

Pasak laikraščio, Britanijos užsienio reikalų ministerija šios informacijos kol kas nekomentavo.

DELFI primena, kad 66 metų buvęs Rusijos šnipas S. Skripalis ir 33-ejų jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti ant suolelio be sąmonės Solsberio mieste į pietvakarius nuo Londono. Jie su gyvybei pavojingais apsinuodijimo simptomais buvo nuvežti į ligoninę.

S. Skripalis 2004 metais Rusijoje buvo suimtas ir apkaltintas šnipinėjimu Didžiosios Britanijos naudai. 2006 metais jis buvo nuteistas 13 metų kalėti. 2010 metais Rusijai ir JAV apsikeitus šnipais, S. Skripalis gavo prieglobstį Didžiojoje Britanijoje.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad S. Skripalis ir jo dukra buvo apnuodyti chemine medžiaga, vadinama „Novičiok“. Ši medžiaga buvo sukurta Sovietų Sąjungoje.

Didžioji Britanija dėl S. Skripalio apnuodijimo kaltina Rusiją. Britus palaikė ir kitos Vakarų šalys. Dauguma ES šalių, JAV, Kanada, Australija ir kitos šalys nusprendė iš šalies išsiųsti po diplomatine priedanga dirbančius rusų žvalgybos pareigūnus. Rusija savo kaltę neigia, o į diplomatų išsiuntimą atsakė tuo pačiu.