„Informacija nebuvo nutylėta. Informacija pateikiama tada, kai yra nusprendžiama, kad tos informacijos pateikimas nekliudys suplanuotiems ikiteisminio tyrimo veiksmams atlikti“, – pirmadienio ryte DELFI teigė STT atstovė spaudai Renata Endružytė.

Nors lemtingi įvykiai rutuliojosi dar praėjusį penktadienį, informaciją apie sulaikymą nacionaliniame kraujo centre (NKC) pareigūnai oficialiai pranešė tik pirmadienį. Generalinėje prokuratūroje surengtoje spaudos konferencijoje STT Vilniaus valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Ramūnas Lukošius teigė, jog yra pakankamai pagrindo įtarti, kad direktorė galėjo susitarti su viena bendrove, kad sudarys jai išskirtines sąlygas veikti Lietuvos rinkoje. Kokios tai sąlygos, pareigūnas neįvardijo.

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ramūnas Šileika sakė, kad šiame tyrime sulaikyti trys asmenys.

DELFI žiniomis, šis tyrimas yra susijęs su bendrove „Solis tribus“. Neoficialiai teigiama, kad tyrime sulaikytas bendrovės vadovas ir dar vienas darbuotojas.

„Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti“, – paklaustas apie šią įmonę, sakė R. Lukošius.

Neigė nuslėpę nuo visuomenės

Kaip spaudos konferencijoje sakė STT atstovas, šiame tyrime dviem asmenims pritaikyta kardomoji priemonė – sulaikymas, vienas asmuo yra paleistas. Visi šie asmenys yra įtariami dviejų nusikalstamų veikų padarymu.

Pasak R. Lukošiaus,vykstant tyrimui, buvo atlikta daugiau kaip 10 kratų - gyvenamosiose bei darbo vietose, automobiliuose ir pan. Ikiteisminiame tyrime įtarimai NKC vadovei yra pareikšti dėl piktnaudžiavimo tarnyba, prekybos poveikiu bei veikimu bendrininkų grupėje organizuojant ir padedant vienai privačiai bendrove dalyvauti farmacinėje veikloje, kuri yra susijusi su kraujo plazma, jos komponentais ir su kraujo tiekimu Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžioms gydymo įstaigoms.

„Mūsų turimais duomenimis, yra pakankamai pagrindo įtarti, kad NKC direktorė galėjo susitarti su vienos privačios bendrovės, veikiančios asmens sveikatos priežiūros vaistinių žaliavų surinkimo ir vaistinių preparatų gamybos, farmacijos prekių platinimo srityse, vieninteliu akcininku – šios bendrovės direktore – sudaryti išimtines sąlygas šiai bendrovei veikti Lietuvos farmacijos rinkoje“, – sakė R. Lukošius.

Jo teigimu, veikiant grupėje, buvo siekiama monopolizuoti rinką, užkirsti kelią kitiems Lietuvoje veikiantiems ūkio subjektams bei užsienio kompanijoms dalyvauti kraujo plazmos tiekime gydymo įstaigoms. Tai vienas iš pagrindinių piktnaudžiavimo elementų.

„Šio tyrimo dėka užkirstas kelias tolimesnei, didesnei žalai kilti. Bendrininkų grupė yra išaiškinta, vyksta aktyvūs tyrimo veiksmai“, - sakė pareigūnas. Jis patikslino, kad tyrimas vyksta ne vienas mėnuo.

R. Lukošius patvirtino, kad sulaikymai šiame tyrime buvo atlikti praėjusį penktadienį. DELFI klausiamas, kodėl įvykus įtariamųjų sulaikymui, ši informacija kelias dienas buvo nutylima, jis sakė: „Nei prokurorai, nei tyrėjai, nei STT nenuslėpė ir nelaiko informacijos kažkur. Kai tik atsirado procesinė galimybė pasakyti, nepakenkiant tyrimui, mes tai ir padarėme“.

Klausiamas, ar šiame tyrime kaip specialioji liudytoja yra apklausta parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio žmona, pareigūnas tiesiai neatsakė. Jis tvirtino, kad informacija, kas apklausti, kokie buvo atsakymai, yra ikiteisminio tyrimo duomenys.

Vis dėlto netrukus STT atstovas patvirtino. „Taip, yra apklausta. Jeigu būtų įtarimų, būtų kitaip, o apie specialiojo liudytojo statusą norėčiau pasakyti, kad mes, kaip ikiteisminio tyrimo institucija, nenorime manipuliuoti spec. liudininko statusu - tai tas pats liudininkas, kaip ir kiti, tai neįspėja apie baudžiamąją atsakomybę už melagingų liudijimų teikimą“, – sakė jis.

Informacija paviešinta, kai ja domėtis pradėjo DELFI

Savaitgalį pasirodė neoficiali informacija, kad J. Bikulčienei pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba, ji sulaikyta dviem savaitėms. Pareigūnai tuo metu tvirtino tokių duomenų negalintys nei patvirtinti, nei paneigti.

Informacija į viešumą iškilo po to, kai ja pradėjo domėtis DELFI. Kaip skelbta, J. Bikulčienės sulaikymas gali būti susijęs su NKC vykdomais kraujo pardavimais užsienyje veikiančioms įmonėms. Tarp šių įmonių, nepatvirtintais duomenimis, – ir užsienyje veikiančios lietuvių verslininkų bendrovės.

Tame pačiame ikiteisminiame tyrime specialiosios liudytojos statusas suteiktas teisininkei Seimo nario R. Žemaitaičio žmonai Živilei Žemaitaitienei. Moteris DELFI šį faktą patvirtino pati: „Taip, aš buvau iškviesta į STT specialiosios liudytojos statusu, tačiau mano apklausa nevyko. Tai susiję ne su manimi, o su įmone, kuriai aš teikiau teisines paslaugas“.

Seimo nario žmona neįvardijo minėtos įmonės, sakydama, kad tai pažeistų ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimą. Ž. Žemaitaitienė nuo pernai metų dirba advokato padėjėja advokatų kontoroje „Adlex“.

DELFI pradėjus domėtis, kodėl STT minėtą informaciją nuslėpė nuo visuomenės, STT atstovė spaudai R. Endružytė sekmadienį teigė, kad pranešimą spaudai apie atliekamą ikiteisminį tyrimą planuota paskelbti balandžio 9 dieną.

Teisės magistro išsilavinimą turinti J. Bikulčienė NKC vadovauja nuo 2013-ųjų metų. Jos penkerių metų kadencija baigsis šių metų gruodį. Anksčiau J. Bikulčienė aštuonerius metus dirbo Valstybės saugumo departamente.

Poste J. Bikulčienė pakeitė Vytenį Kalibatą. Tuo metu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba jį kaltino piktnaudžiavimu tarnyba. Buvo įtariama, kad 2005–2009 metais iš Lietuvos į Vokietiją per NKC išvežta apie 40 tonų kraujo plazmos. Taip esą valstybei buvo padaryta beveik 1,1 mln. eurų žala.

2015 metais Vilniaus apylinkės teismas V. Kalibatą išteisino. Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad kraujo centras pardavė ne plazmą, o kraujo preparatus, Lietuvos teisės aktai NKC vadovui to nedraudė.