Šis vizitas yra dalis princo Mohammedo pasaulinio turo, kurio tikslas yra pagerinti konservatyvios karalystės įvaizdį.

Tai yra pirmasis princo Mohammedo apsilankymas Prancūzijoje nuo paskyrimo sosto įpėdiniu, atvėrusio kelią jo stulbinamam iškilimui į konservatyvios sunitiškos monarchijos valdžios viršūnę.

Princas, dažnai vadinamas tiesiog MBS, į Paryžių atskrido sekmadienį ir Luvro muziejuje pavakarieniavo su šalies prezidentu Emmanueliu Macronu.

E. Macronui derybos su princu reformatoriumi yra nelengvas diplomatinis iššūkis, turint galvoje, kad Prancūzijos vadovas siekia užmegzti glaudesnius ryšius su didžiausia pasaulyje naftos eksportuotoja, tuo pat metu palaikydamas santykius su senu jos priešininku Iranu.

Suplanuotas princo Mohammedo ir Prancūzijos premjero Edouard'o Philippe'o apsilankymas Paryžiuje įsikūrusiame startuolių parke „Station F“ buvo staiga atšauktas. Visgi pirmadienį jie turėtų susitikti pietų.

32 metų sosto įpėdinis, kontroliuojantis karalystės ginkluotąsias pajėgas, taip pat ketina susitikti su gynybos ministre Florence Parly.

Aktyvistai savo ruožtu planuoja akciją, skirtą pasmerkti Prancūzijos ginkluotės eksportą į Saudo Arabiją, kuriai tenka svarbus vaidmuo Jemeno kare, laikomame baisiausia humanitarine krize pasaulyje.

Kaip parodė praėjusį mėnesį paskelbti nepriklausomos sociologinių tyrimų bendrovės „YouGov“ atliktos apklausos rezultatai, trys iš keturių prancūzų mano, jog yra „nepriimtina“ parduoti ginklus Saudo Arabijai.

Princas Mohammedas į šią kelionę išvyko po neramaus laikotarpio namuose, per kurį buvo iš pagrindų pertvarkyta kariuomenės vadovybė ir surengti dideli valymai karališkojoje šeimoje, jam stengiantis konsoliduoti valdžią.

Princas Mohammedas, karaliaus Salmano sūnus, jau dabar laikomas šalies faktiniu valdytoju; jis kontroliuoja pagrindinius vyriausybės svertus.

Įtampa

Princas Mohammedas į Prancūziją atvyko po savaitės trukmės viešnagės Jungtinėse Valstijose bei apsilankymų Didžiojoje Britanijoje ir Egipte, kur jis susitiko su virtine verslo magnatų ir sudarė kelis ne vieno milijono JAV dolerių vertės sandorius.

Antradienį per oficialų Saudo Arabijos ir Prancūzijos verslo lyderių forumą ketinama pasirašyti apie 18 supratimo memorandumų energetikos, žemės ūkio, turizmo ir kultūros srityse, naujienų agentūrai AFP pranešė sosto įpėdinio delegacijai artimas šaltinis.

Jis pridūrė, kad vienu pagrindinių vizito akcentų turėtų tapti Prancūzijos ir Saudo Arabijos bendradarbiavimo susitarimas vystyti Al Ulą – miestą Saudo Arabijoje, kuriame apstu archeologinių liekanų.

Sosto įpėdinis per šį pasaulinį turą stengiasi atkreipti tarptautinį dėmesį į Saudo Arabijoje įgyvendinamas reformas, įskaitant pernai moterims pagaliau panaikintą draudimą vairuoti, taip pat atšauktą kino teatrų draudimą ir sušvelnintas taisykles dėl muzikos. Šių žingsnių imtasi princui Mohammedui pažadėjus sugrąžinti karalystę prie nuosaikaus islamo.

Tvirtai palaikomas įtakingų lobistų ir viešųjų ryšių įmonių, sosto įpėdinis siekia transformuoti šią itin konservatyvią Persijos įlankos karalystę, laikomą džihadistų ideologijos sklaidos šaltiniu ir garsėjančią moterų priespauda, į modernistinę oazę.

Saudo Arabijos pareigūnai viliasi, kad princas Mohammedas ir E. Macronas užmegs tvirtus ryšius, turint galvoje, kad jie abu yra jauni lyderiai, nebijantys imtis didžiulių iššūkių keliančių reformų, kad transformuotų savo šalis.

Visgi šį vizitą temdo tam tikra įtampa.

E. Macronas pernai lapkritį įsikišo į regioninę krizę, kai Libano ministras pirmininkas Saadas Hariri būdamas Rijade per televiziją paskelbė apie savo atsistatydinimą. Manoma, kad premjeras tai padarė spaudžiamas Saudo Arabijos sosto įpėdinio.

Prancūzijos prezidentas pakvietė S. Hariri atvykti derybų į Paryžių, po kurių šis atšaukė savo atsistatydinimą. Pasak analitikų, tokia įvykių raida atskleidė sosto įpėdinio valdžios ribas.

Ekspertai taip pat atkreipia dėmesį, kad JAV prezidentui Donaldui Trumpui grasinant atšaukti tarptautinį susitarimą su Iranu, E. Macronui bus nelengvas iššūkis įtikinti princą Mohammedą, kad geriau turėti nors kažkokią sutartį, skirtą pažaboti šiitiškos respublikos branduolines ambicijas, nei apskritai neturėti jokio susitarimo.

E. Macronui bandant pagerinti santykius su Iranu, princas Mohammedas aiškiai parodė ketinantis siekti glaudesnių ryšių su Vašingtonu.