Žinutėje taip buvo įvardyti du asmenys ir nurodyta, kad jiems pavyko sėkmingai išvykti, informuoja express.co.uk. Pirmasis apie tai pranešė britų leidinys „The Times“.

Pasak informaciją perdavusių šaltinių, ši žinutė – tai dar vienas įrodymas, kuriuo britų žvalgyba grindžia Rusijai metamus kaltinimus.

Abi žinutes pavyko išaiškinti RAF (Britanijos karinių oro pajėgų) analitikams, dirbusiems pietinėje Kipro dalyje įrengtame pasiklausymo ir informacijos perėmimo poste.

Apnuodijimo dieną, kovo 4-ąją, viena žinutė buvo išsiųsta iš netoli Damasko, Sirijoje, esančios vietovės ir adresuota vienam Maskvoje dirbančiam pareigūnui.

Joje, be kita ko, buvo nurodyta, kad „pakuotė pristatyta“ ir du asmenys „sėkmingai išvyko“.

Šios frazės priminė jaunam britų aviacijos kapitonui apie ankstesnę dieną perimtą žinutę, kuri tada nebuvo palaikyta kuo nors reikšminga.

Jos turinio kol kas neatskleidžiama, tačiau remiantis šaltinių teigimu, po Skripalių atžvilgiu įvykdyto išpuolio, požiūris į žinutę pasikeitė – ji nebelaikoma atsitiktine.

Perimtos žinutės buvo iš karto perduotos į Vyriausybės komunikacijos būstinę (GCHQ) Čeltname, Jungtinėje Karalystėje.

Manoma, kad jos tėra dalis informacijos, kuria remdamasi Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May vėliau pareiškė, kad atsakomybę už išpuolį veikiausiai turėtų prisiimti Rusija.

Informacija apie žinutes tapo žinoma, kai Londone veikianti Rusijos ambasada paprašė surengti ambasadoriaus Aleksandro Jakovenkos ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministro Boriso Johnsono susitikimą, per kurį neva būtų galima aptarti kuo įvairiausius abiem šalims aktualius klausimus, taip pat Solsberyje įvykusio incidento tyrimą.

Paralyžiuojamoji nuodingoji medžiaga, panaudota siekiant nunuodyti buvusį Rusijos agentą S. Skripalį ir jo dukrą, buvo pagaminta taip, kad mirtis ištiktų praėjus maždaug keturioms valandoms nuo pirminio kontakto, mat per tiek laiko žudikai, kaip buvo manoma, turėjo spėti išvykti iš Didžiosios Britanijos.

Kaip balandžio 8 d. portalui „Daily Mail“ pranešė saugumo tarnybų šaltiniai, rusai šįkart specialiai pagamino kiek silpnesnio poveikio į odą įsigeriantį „Novičiok“ variantą, kad jų pasiųsti agentai turėtų pakankamai laiko pasišalinti ir išvengtų sulaikymo.

Kaip dujos paprastai naudojamas „Novičiok“ mirtį sukelia per kelias minutes.

Toks paralyžiuojamosios nuodingosios medžiagos pakoregavimas, atliktas po daugybės nuodugnių mokslinių tyrimų slaptoje Rusijoje veikiančioje laboratorijoje, kaip paaiškėjo, buvo esminė klaida, dėl kurios nepavyko įvykdyti dvigubos žmogžudystės.

Nors potencialūs žudikai tikrai spėjo pabėgti, medikai ir mokslininkai taip pat turėjo laiko, per kurį galėjo identifikuoti preparatą ir skirti atitinkamų priešnuodžių.

Didžiosios Britanijos valdžia svarsto galimybę siūlyti Solsberyje apnuodytiems S. Skripaliui ir jo dukrai Julijai persikelti į Jungtines Valstijas ir pasikeisti pavardes, pranešė savaitraštis „The Sunday Times“.

Savaitraščio šaltinių teigimu, Didžiosios Britanijos žvalgybos agentūra MI6 tokį variantą svarsto su kolegomis iš CŽA, „siekiant išvengti naujų bandymų nužudyti“ Skripalius.

„Jiems pasiūlys kitas pavardes“, – rašoma „The Sunday Times“.

Be JAV, Skripaliai gali rinktis gyventi Kanadoje, Australijoje arba Naujojoje Zelandijoje, tačiau, šaltinių teigimu, pirmenybė teikiama Jungtinėms Valstijoms.

„JAV yra akivaizdžiausia vieta, kadangi mažai tikėtina, kad jie galėtų būti nužudyti būtent ten, kur gyvens su naujomis pavardėmis ir kur bus paprasčiau juos apsaugoti“ – teigiama straipsnyje.

Pasak laikraščio, Britanijos užsienio reikalų ministerija šios informacijos kol kas nekomentavo.

DELFI primena, kad Didžioji Britanija penktadienį atmetė prašymą dėl vizos, kurį buvo pateikusi nervus paralyžiuojančia medžiaga apnuodyto buvusio rusų dvigubo agento S. Skripalio dukterėčia.

„Atmetėme Viktorijos Skripal prašymą dėl lankytojo vizos, nes jos paraiška neatitiko (mūsų) imigracijos taisyklių“, – penktadienį paskelbė Britanijos vidaus reikalų ministerija.

66 metų S. Skripalis ir jo 33 metų dukra Julija kovo 4-ąją pietiniame Anglijos Solsberio mieste buvo rasti apnuodyti, kaip teigiama, Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ (Naujokas).

Londonas dėl jų apnuodijimo kaltina Rusiją. Maskva neigia Londono kaltinimus dėl „Skripalių bylos“ ir pabrėžia, kad dar 2017 metais sunaikino paskutines turėtas cheminių ginklų atsargas.

S. Skripalis sparčiai sveiksta ir jau nebėra kritinės būklės, o J. Skripal yra sąmoninga, jos būklė stabili, penktadienį pranešė britų medikai.