„Na štai, ir vėl prasideda – Seime konservatorių flange skamba duodamų interviu ir tik konservatoriams būdingas džiugesys, neva Karbauskis yra „Rusijos agentas“. Kaip ir minėjau anksčiau, kai tik konservatorius ištinka krizė, jie ima kaltinti mane, kurti įvairias pažymas“, – feisbuke rašė R. Karbauskis.

Jo vertinimu, šį politinį sezoną konservatorius išties ištiko ne tik politinė, bet ir žanro krizė.

„Klišė paversti visus tautos priešais nebeveiks ir dėl vienos paprastos priežasties, kad ir kaip stengtųsi konservatoriai dabar permesti dėmesį ant kitų, žmonės vis tiek nepamirš konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio ir jo jaunųjų kolegų pasimatymų, programų ir veiksmų derinimo su „MG Baltic“ atstovais“, – įkando R. Karbauskis.

„Valstiečių-žaliųjų“ lyderis konservatorių kritika vadino savęs pačių gynyba.

„Tokie „pasaulio lygintojai“, kaip Rasa Juknevičienė, Andrius Kubilius, Gabrielius Landsbergis šiandien turėtų visuomenei paaiškinti, kuo jų partijos lyderių veikla skiriasi nuo Liberalų Sąjudžio buvusių lyderių veiklos, kuriems pareikšti kaltinimai korupcija.

Atrodytų, tokioje situacijoje jie turėtų nuleisti galvas ir patylėti, tačiau dabar jų elgesys atidengia tikrąsiais vertybes – apsimesti, kad niekas nevyksta ir konservatorių partija skaidri, o ginantis drabstyti purvais kitus imant iš konteksto žinutes ir jas interpretuojant taip, kaip patogu konservatoriams“, – rašė R. Karbauskis.

Savo įraše jis pastebėjo šią savaitę esąs linksniuojamas konservatorių dėl krašto gynybai skiriamo finansavimo, ir įgėlė, kad jie jo taip „nesugebėjo pasiekti būdami valdžioje ir turėdami savo ministre.

„Visada palaikiau ir palaikysiu mintį, kad krašto gynybai reikia didinti lėšas. Primenu, jog konservatoriai prieš keletą metų pasirašė parlamentinių partijų susitarimą dėl krašto apsaugos finansavimo didinimo, kuriame buvo numatyta 2 procentus nuo BVP krašto apsaugos finansavimui skirti tik nuo 2020 metų.

Galvoju, kad specialiai konservatoriams, kad jiems būtų aišku, parašau juodu ant balto – 2019 metais nereikėtų didinti krašto apsaugos finansavimo keičiant procentinę išraišką, nes jis gerokai padidės dėl BVP augimo“, – rašė R. Karbauskis.

Pasak jo, kitąmet reikia toliau didinti pensijas, atlyginimus, spręsti socialines problemas.
„Aš palaikau Valstybės gynimo tarybos sprendimą krašto apsaugos finansavimą padidinti iki 2,5 procento nuo BVP iki 2030 metų“, – sakė R. Karbauskis.

Nuo Landsbergio kliuvo Skverneliui

DELFI primena, kad ketvirtadienį nuo TS-LKD lyderio G. Landsbergio kliuvo „valstiečių-žaliųjų“ deleguotam premjerui Sauliui Skverneliui.

„1. Reikia atnaujinti tarpvyriausybinius santykius tarp Rusijos ir Lietuvos.

2. Nėra faktų, kad Karbauskis daro verslą Rusijoje.

3. Nėra iki galo įrodyta ar Skripalį nunuodijo rusai. Taip kalba Lietuvos Premjeras. Deleguotas iš rusiškių trąšų praturtėjusio verslininko. To paties, kuris nenori didinti finansavimo gynybai.

Visame šitame kontekste nenorom prisimenu VSD ataskaitoje minimą faktą, kad Rusija kitais metais mūsų Prezidento rinkimuose turės savo kandidatą. O gal jau turi? O gal ir programa jau pristatyta?“, – feisbuke rašė G. Landsbergis.

Laukia konkrečių pasiūlymų

Po paskutinio „valstiečių-žaliųjų“ lyderio pareiškimo feisbuke G. Landsbergis teigė „į isteriškus R. Karbauskio kaltinimus“ nematąs prasmės labai reaguoti.

„Premjeras yra pasiūlęs pasirašyti partijoms susitarimą dėl gynybos finansavimo gairių, ir mes, nepaisant nesutarimų vienoje ar kitoje srityje, sutinkame dalyvauti to susitarimo pasirašyme, jeigu pavyks susitarti. Tegul tada S. Skvernelis prisiima atsakomybę, atneša finansavimo gaires, ir tada bus konkretu apie ką diskutuoti“ – sakė G. Landsbergis.

TS-LKD lyderis priminė, kodėl jie, kai buvo valdžioje, negalėjo didinti gynybos finansavimo

„Buvo krizė. Akivaizdu, viskas buvo karpoma. Gynybos finansavimas tuo metu nukentėjo, jį R. Juknevičienė mėgino saugoti tiek, kiek bendra situacija leido. Vyriausybė tuomet darė tai, ką galėjo, ir tai, ką reikėjo“, – sakė G. Landsbergis.

Konservatorių lyderis taip pat atkreipė dėmesį, kad nereikėtų priešinti socialinių reikalų su gynybos finansavimu.

„Aš manau, kad negalima tų dalykų priešinti. Mes neturėsime saugios valstybės, jeigu nebus pakankamo finansavimo. (…) Toks piktas, agresyvus populizmas neprisideda prie valstybės saugumo“, – sakė G. Landsbergis.

Konservatorių lyderis taip pat dar kartą pažymėjimo, kad pasisakymai apie „geresnius santykius su Rusija“, abejonės dėl S. Skirpalio nunuodijimo ir gynybos sąvokų sukuria labai prastą kontekstą Lietuvos saugumui ir gerą kontekstą Rusijos propagandai, kuri išnaudoja tuos teiginius.