25 minutes trukusioje kalboje per valstybinę televiziją išdėstęs valdančiosios koalicijos „Nacionalinis frontas“ (Barisan Nasional, BN) pastarojo meto pasiekimus, Najibas Razakas paskelbė, kad parlamentas bus paleistas šeštadienį.

„Norėčiau informuoti žmones, kad susitikau su karaliumi ... ir paprašiau jo leidimo šeštadienį, balandžio 7 dieną, paleisti parlamentą“, – paskelbė Najibas Razakas ir pridūrė: „Siekiu jūsų mandato „Nacionaliniam fronui“ valdyti dar penkerius metus.“

Po parlamento paleidimo rinkimų komisija paskelbs rinkimų datą.

Najibo Razako koalicija valdo nuo pat 1957-ųjų, kai buvo paskelbta nepriklausomybė nuo Didžiosios Britanijos, bet parama jai pastaraisiais metais mažėjo, be to, jos problemas padidino pasaulio dėmesį atkreipęs skandalas dėl valstybinio investicinio fondo 1MDB.

Įtariama, kad iš šio fondo įžūliu sukčiavimu ir pinigų plovimu buvo išgrobstyti milijardai dolerių. Tyrimas vyksta keliose valstybėse, teigiama, kad didelės sumos galiausiai atsidūrė asmeninėse Najibo Razako bankų sąskaitose.

Najibas Razakas, kuris įsteigė šį fondą, ir pats 1MDB neigia kaip nors pažeidę įstatymus.

Najibo Razako Jungtinė malajų nacionalinė organizacija (UMNO), pagrindinė koalicijos partija, valdžioje išsilaikė vykdydama malajų musulmonų daugumai palankią politiką. Tačiau 2013 metais BN pirmą kartą per savo istoriją rinkimuose gavo mažiau balsų už opoziciją, nors vis tiek užsitikrino daugumą parlamente.

Rinkėjai vis labiau nusivilia dėl pasikartojančių kyšininkavimo skandalų, augančių pragyvenimo išlaidų ir skaldančios rasinės politikos šalyje, kurioje gyvena reikšmingos kinų ir indų mažumos.

Nepaisant visų problemų, 64 metų lyderis turėtų gauti naują penkerių metų kadenciją. Jis atlaikė 1MDB skandalą, atleido vyriausybėje buvusius kritikus ir ėmėsi griežtų priemonių, pagal kurias buvo areštuoti jo oponentai.

Najibui Razakui taip pat buvo palankus ekonominės padėties gerėjimas pastaruoju metu; norėdamas užsitikrinti pergalę jis skelbė apie dosnias išmokas mažas pajamas gaunančioms grupėms, valstybės tarnautojams ir ūkininkams.

Praėjusią savaitę jo vyriausybė sulaukė kritikos prastūmusi parlamente prieštaringai vertinamus rinkimų žemėlapio pakeitimus, kurie, pasak oponentų, pakreips rinkimų rezultatus Najibo Razako naudai. Parlamentarai taip pat priėmė įstatymą, kuriuo draudžiamos „netikros naujienos“ ir numatomos įkalinimo bausmės. Kai kas baiminasi, kad šiuo įstatymu gali būti naudojamasi slopinant kitokią nuomonę.

Į kovą įsitraukia Mahathiras

Vis dėlto Najibo Razako pergalės tikimybė sumažėjo, 92 metų Mahathirui Mohamadui, kuris premjero poste dirbo daugiau kaip du dešimtmečius, grįžus iš pensijos vadovauti opozicijai.

Mahathiras Mohamadas, nuo savo buvusio globotinio nusigręžęs dėl 1MDB skandalo, buvo paskirtas opozicijos koalicijos „Vilties paktas“ kandidatu į premjerus. Tai stebinantis politinis posūkis, nes šioje koalicijoje yra daug partijų, kurias jis gniuždė 22 savo valdymo metus.

Mahathiras Mohamadas ilgai gynė malajų interesus, tad opozicija, kurią remia miestų gyventojai ir etninės mažumos, ypač kinai, viliasi, kad jis pritrauks BN nusivylusių musulmonų balsų.

Tačiau šio buvusio lyderio politinis atgimimas, o juolab susitaikymas su buvusiu nesutaikomu priešininku, svarbiu opozicijos lyderiu Anwaru Ibrahimu (Anvaru Ibrahimu), daug ką stebina.

Anwaras Ibrahimas buvo numanomas Mahathiro Mohamado politinis įpėdinis, bet 1998 metais premjeras jį dėl politinių nesutarimų atleido. vėliau jis buvo kalinamas dėl kaltinimų sodomija ir piktnaudžiavimu valdžia. 2015 metais jis vėl atsidūrė kalėjime dėl kaltinimų, kuriuos jo šalininkai vadina sufabrikuotais.

Nors pasaulio žiniasklaidos antraštėse mirgėjo 1MDB pavadinimas, 32 mln. gyventojų turinčioje Malaizijoje svarbūs klausimai yra brangstantis pragyvenimas ir ekonomika.

Per 2008 metų rinkimus vyriausybė neteko dviejų trečdalių daugumos 222 vietų parlamente, kurios reikia norint keisti konstituciją, ir viliasi ją susigrąžinti. Rinkėjais yra užsiregistravę maždaug 14,9 mln. žmonių.