Šlėzvigo-Holšteino žemės teismas ketvirtadienį paskelbė, kad 55 metų Katalonijos eksprezidentas gali būti paleistas už 75 tūkst. eurų užstatą.

Buvęs Katalonijos lyderis kovo 25 dieną buvo sulaikytas vokiečių policijos, kai iš Suomijos vyko atgal į Belgiją, kur buvo pasitraukęs po nesėkmingo mėginimo spalį paskelbti Katalonijos nepriklausomybę.

Dviem dienomis anksčiau vienas Ispanijos teisėjas išdavė Europos arešto orderį C. Puigdemont'ui ir kitiems pabėgusiems separatistų lyderiams.

Madridas juos kaltina maištu, valstybės lėšų švaistymu ir nepaklusimu valstybei organizuojant neteisėtą referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės.

Teismo teigimu, C. Puigdemont'as negali būti išduotas Madridui dėl pagrindinio kaltinimo – maišto, už kurį Ispanijoje baudžiama iki 30 metų laisvės atėmimo bausme, nes jis pagal Vokietijos įstatymus nusikaltimu nelaikomas.

C. Puigdemont'o areštas padidino įtampą Katalonijoje ir išprovokavo protestų bangą.

Nesutinka išduoti

Vokietijos teismas ketvirtadienį nusprendė neišduoti Ispanijai maištu kaltinamo buvusio Katalonijos lyderio C. Puigdemont'o, kuris praėjusį mėnesį buvo sulaikytas policijos.

Teismo pranešime sakoma, kad arešto orderyje įrašytas kaltinimas „maištu“ nelaikomas nusikaltimu pagal Vokietijos įstatymus. Vis dėlto Vokietijos teismas nurodė, kad C. Puigdemont'as galėtų būti išduotas Madridui dėl taip pat jam pateikto kaltinimo valstybės lėšų švaistymu.