„Yra nuspręsta, kad šalia tradicinio pavadinimo „Gruzija“ atsiras antrasis, artimas gruzinų kalbai, pavadinimas“, – ketvirtadienį po VLKK posėdžio BNS sakė jos pirmininkas Audrys Antanaitis.

Toks komisijos sprendimas priimtas vienbalsiai, „už“ balsavus 15 jos narių.

Pasak A. Antanaičio, kol kas nenuspręsta, kurį variantą – Sakartvelas ar Kartvelija – pasirinkti, pakomisės per mėnesį turi pasiūlyti geriausią variantą.

Tuomet galutinį sprendimą priims Valstybinė lietuvių kalbos komisija.

„Po mėnesio turėtų paaiškėti, koks (pavadinimas – BNS), kadangi šiandien yra daug variantų, ir neapsisprendėme, kuris geriausiais – ar Sakartvelas, ar Kartvelija“, – sakė A. Antanaitis.

Pasak jo, alternatyvus variantas bus leidžiamas vartoti ir oficialiuose raštuose.

„Oficialusis, vadinamas ilgasis pavadinimas kol kas lieka Gruzija, bet bus leidžiama vartoti papildomai (alternatyvų – BNS), tai nebus klaida, bus galima susirašinėjime drąsiai įrašyti ir oficialiuose raštuose, kreiptis „gerbiamas Sakartvelo ar Kartvelijos pareigūne“, – sakė komisijos vadovas.

Anot jo, iš kelių alternatyvių variantų „favoritai yra Sakartvelas arba Kartvelija“, nors dar minimi ir Sakartvelija, Sakartvelo – pastarojo pavadinimo nebūtų galima naudoti dėl lietuvių kalbos taisyklių.

Nuo pasirinkto pavadinimo priklausys ir tai, kaip bus dar galima vadinti Gruzijos gyventojus.

Naudoti kitą šalies pavadinimą, artimą gruzinų kalbai, prašo Gruzija, sakydama, kad dabartinis yra rusiškas.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija anksčiau buvo išaiškinusi, kad pagrindo keisti Gruzijos pavadinimą lietuvių kalba nėra, nes dabartinė versija turi ilgą vartojimo istoriją ir savitą, prie lietuvių kalbos derančią formą, o autentiško pavadinimo Sakartvelo oficialiai nevartoja jokia Europos Sąjungos valstybė.