Vyriausybės ir saugumo tarnybų pareigūnai sugebėjo nustatyti šaltinį pagal mokslinių tyrimų rezultatus ir žvalgybos duomenis, praėjus kelioms dienoms po kovo 4-ąją įvykdyto buvusio šnipo Sergejaus Skripalio ir jo duktės Julijos apnuodijimo minėtame pietiniame Anglijos mieste, sakė saugumo šaltiniai.

Manoma, kad Britanijai buvo žinoma apie kompleksą Rusijoje, kuriame esą buvo pagaminta medžiaga, priskiriama prie Sovietų Sąjungoje sukurtų cheminių ginklų „Novičiok“ („Naujokas“) grupės, rašo „The Times“.

Laikraštis citavo šaltinį, sakiusį, kad praėjus kelioms dienoms po atakos, kai buvo surengtas Jungtinės Karalystės nacionalinio saugumo komiteto (COBRA), vyriausybė jau „gana gerai žinojo, kad labiausiai tikėtina, jog tai atkeliavo iš Rusijos“.

Saugumo šaltiniai netvirtino, kad medžiagos kilmė nustatyta 100 proc. patikimumu, bet sakė, kad dėl nervus paralyžiuojančios medžiagos šaltinio abejonių beveik nekyla. Jie taip pat sakė laikraščiui manantys, kad Rusija yra atlikusi bandymų, kad įsitikintų, ar „Novičiok“ gali būti panaudotas tiksliniams nužudymams.

Maskva: JK negali ignoruoti „pagrįstų klausimų“

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį ragino „atsakingai ir iš esmės“ ištirti buvusio rusų šnipo apnuodijimą Didžiojoje Britanijoje ir sakė, kad Londonas negali ignoruoti Maskvos „pagrįstų klausimų“ dėl šio atvejo.

„Nebus įmanoma ignoruoti pagrįstų klausimų, kuriuos užduodame“, – sakė ministras prieš Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį, kuriame turi būti aptarta besiplečianti diplomatinė krizė tarp Rusijos ir Vakarų.

Maskva primygtinai reikalauja „atsakingai ir iš esmės“, pagal Cheminio ginklo uždraudimo konvenciją ištirti Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimą Didžiojoje Britanijoje, pridūrė S. Lavrovas.

Londonas apkaltino Maskvą dėl kovo 4-ąją pietiniame Anglijos Solsberio mieste įvykusio incidento, kai buvęs rusų karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas S. Skripalis ir jo dukra buvo rasti apnuodyti, kaip teigiama, Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ (Naujokas).

Sergejus Lavrovas

Maskva šiuos kaltinimus piktai neigia.

Po įvykių Solsberyje Britanija ir jos sąjungininkės išsiuntė daug Rusijos diplomatų, o Maskva atsako tuo pačiu.

Trečiadienį Rusija sušaukė Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) vykdomosios tarybos posėdį dėl Solsberio incidento, bet ši tarptautinė cheminių ginklų priežiūros organizacija atmetė Maskvos reikalavimą leisti jai prisidėti prie OPCW tyrimo.

Tada Maskva pareikalavo ketvirtadienį 19 val. Grinvičo (22 val. Lietuvos) laiku Niujorke surengti JT Saugumo Tarybos posėdį.

Britanija savarankiškai vykdo tyrimą, kuriam OPCW ekspertai teikia nepriklausomą techninę pagalbą.

Pasak S. Lavrovo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pabrėžė, kad šalis yra pasirengusi „bendram darbui“, ir ragino situaciją ištirti „teisingai, pateikiant įrodymus“.

S. Lavrovas pakartojo, kad Rusija Britanijos atsisakymą leisti jai dalyvauti tyrime vertina kaip „pasityčiojimą iš tarptautinės teisės, diplomatinio etiketo ir elementaraus padorumo“.

Jis sakė, kad S. Skripalio byla yra „pretekstas – išgalvotas arba inscenizuotas – nepagrįstam diplomatų išvarymui“, tuo užsimindamas, kad Rusija teigia S. Skripalio apnuodijimą įvykus kitaip negu pranešė Londonas.

Maskva nori „nustatyti tiesą“, sakė S. Lavrovas.

Jis buvusio šnipo apnuodijimą susiejo su kitais įtarimais Rusijai – nuo kišimosi į JAV rinkimus iki Sirijos režimo, kurį remia rusų pajėgos, cheminių ginklų atakų – ir skundėsi, kad Maskvai reiškiami „nepagrįsti kaltinimai“.

Paaiškino, kaip sužinoti gamintoją

Iš nervus paralyžiuojančių nuodų sistemos „Novičiok“ medžiagų sudėties visada galima sužinoti informaciją apie jų kilmę, kanalui RBK anksčiau sakė sovietų chemikas Vilas Mirzajanovas, laikomas vienu iš šio nuodo kūrėjų.

Jo teigimu, pasikėsinimui į S. Skripalį buvo panaudotas vadinamas binarinis šio toksino variantas. Tokiu atveju nuodingąją kovinę medžiagą A-232 sudaro du komponentai, o juos suriša trečiasis chemikalas – promotorius.

Jį V. Mirzajanovas sulygino su piršto atspaudu nusikaltimo vietoje. Chemikas aiškino, kad išanalizavus surišantį nuodų komponentą, galima išsiaiškinti jų kilmę. Kitaip tariant, Rusija ir Didžioji Britanija pagal Jungtinių Tautų konvenciją dėl cheminių ginklų uždraudimo keitėsi cheminio ginklo pavyzdžiais.

„Rusai žino, kokius promotorius turi amerikiečiai, o amerikiečiai ir britai žino, ką turi rusai“, - pabrėžė jis. Kiek anksčiau V. Mirzajanovas pasakojo, kad vieną iš „Novičiok“ nuodų šeimos variantų galima išgauti iš paprastų organinių fosforo junginių, kurie gaminami trąšų ir pesticidų gamyklose.

Mirtinų nuodų panaudojimą V. Mirzajanovas pavadino Rusijos prezidento Vladimiro Putino, manančio, kad žudant priešus pateisinamos bet kokios priemonės, inicijuota ataka, rašė „The Daily Mail“.

Pasak V. Mirzajanovo, pakankama „Novičiok“ dozė auką paralyžiuoja, tada sukelia konvulsijas ir užblokuoja kvėpavimą. Mirštama uždūstant. Tremtyje (JAV) gyvenantis mokslininkas sukėlė tikrą šoką, kai 1992 metais patvirtino, kad Sovietų Sąjungos kalbos apie cheminių ginklų atsargų mažinimą tebuvo tušti pažadai.

Jam pačiam teko dirbti vienoje iš slaptų Maskvos laboratorijų ir prisidėti kuriant vis stipresnius nuodus. Mirtį nešančio cheminio ginklo, pavadinimu „Novičiok“, poveikis buvo stipresnis nei zarino arba VX.

Vienas aukštas pareigas Sovietų Sąjungos karinėse pajėgose ėjęs patarėjas „Novičiok“ serijos preparatus kitados pavadino politiniais ginklais ir ypač akcentavo galingą moralinį bei psichologinį jų poveikį.

Ypač šokiruoja tai, kad tokias medžiagas galima sukurti naudojant įprastus, nedraudžiamus ir neaptinkamus pramonėje ir žemės ūkyje naudojamus chemikalus. Dėl šios priežasties ginklų inspektoriai nuogąstauja, kad karingai nusiteikusiose šalyse, tokiose kaip Sirija arba Šiaurės Korėja, taip pat gali būti sukauptos mirtinų, nervus paralyžiuojančių preparatų atsargos.

Anksčiau kalbėdamas iš savo namų Naujajame Džersyje, 83-ejų metų V. Mirzajanovas patikino, kad slaptosios laboratorijos prilygo kriminaline veika užsiimančioms organizacijoms.

„Tai įžūli ataka, – sakė mokslininkas. – V. Putinas mano galįs naudoti bet ką, jei reikia žudyti priešus, o jokie oponentai netoleruojami.“ V. Mirzajanovas mano, kad kaltininkai turi būti nubausti, kadangi toks Rusijos išpuolis prilygsta terorizmui.

Rusijos vyriausybė tarsi duoda žmonėms suprasti, koks likimas laukia už paslapčių atskleidimą“, – sakė V. Mirzajanovas. Pasiteirautas apie šios nuodingosios medžiagos poveikį, chemikas patikino, kad ji skirta žmonėms paralyžiuoti.

„Ji sukelia konvulsijas ir užblokuoja kvėpavimą. Tada auka miršta. Taip nutinka gavus pakankamą dozę“, – paaiškino V. Mirzajanovas. „Tenka patirti didžiules kančias. Jas tiesiog sunku įsivaizduoti. Net tada, kai dozė visiškai maža, skausmas gali tęstis ne vieną savaitę. Sunku suvokti tą siaubą, kurį tenka išgyventi“, – sakė jis.

„Novičiok“ grupei priskiriamos paralyžiuojamosios nuodingosios medžiagos daugiau nei porą dešimtmečių buvo gaminamos už 80 km nuo Rusijos sostinės esančioje tyrimų laboratorijoje.

Vilas Mirzajanovas

„Novičiok“ yra gerokai galingesnis už kai kuriuos geriau žinomus cheminius ginklus. Nuo jo poveikio kartais neapsaugo nei dujokaukės, nei kitos apsaugos priemonės. Nors kartais šis preparatas vadinamas dujomis, iš tiesų tai purškiamas, kaip dulksna paskleidžiamas skystis. Laikantis visiško slaptumo buvo pagaminta visa šio tipo nuodų serija – 5, 7, 8 ir 9 numeriais sužymėti „Novičiok“ preparatai. Visų jų poveikis pagrįstas nervų receptorius kontroliuojančių fermentų slopinimu.

Pasak vieno specialisto, nunuodijimo aukos tiesiog pamiršta kvėpuoti. Visiškai mažas, beveik nematomas, ant odos patekę arba įkvėptas preparato lašelis gali per kelias minutes sukelti mirtį.

Kalbėdamas apie savo darbą V. Mirzajanovas paaiškino, kad dirbti tekdavo visiškai įprastose laboratorijose – tai nebuvo kokios nors po žeme įrengtos patalpos. Prie medžiagos kūrimo projekto, pasak V. Mirzajanovo, darbavosi maždaug tūkstantis žmonių, nes užduotis buvo laikoma svarbia.

„Buvo atliekami bandymai su gyvūnais, tada tiriamos cheminės savybės, taigi, buvo pritraukti ne vienos laboratorijos specialistai“, – sakė mokslininkas. 1987 metais vienas projekte dalyvavęs fizikas patyrė cheminės medžiagos poveikį, kai nustojo veikti laboratorijoje įrengtas ventiliatorius. Laimei, jo gyvybę pavyko išgelbėti.

Pasak liudininkų, vyras didžiulėmis pastangomis išsigavo iš patalpos. Jis pats sakė tuo metu matęs ryškias haliucinacijas. Nukentėjusysis buvo skubiai išgabentas į ligoninę. Tuo pasirūpino KGB. Po kelias dienas užsitęsusios kritinės būklės laukė dar šeši sunkūs mėnesiai, per kuriuos chemikalo dozę gavęs fizikas negalėjo paeiti. Kai kurių pažeidimų išgydyti esą nepavyko.

Diplomatinis karas

DELFI primena, kad 66 metų buvęs Rusijos šnipas S. Skripalis ir 33-ejų jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti ant suolelio be sąmonės Solsberio mieste į pietvakarius nuo Londono. Jie su gyvybei pavojingais apsinuodijimo simptomais buvo nuvežti į ligoninę. Vėliau Julija atgavo sąmonė ir kalbėjo.

S. Skripalis 2004 metais Rusijoje buvo suimtas ir apkaltintas šnipinėjimu Didžiosios Britanijos naudai. 2006 metais jis buvo nuteistas 13 metų kalėti. 2010 metais Rusijai ir JAV apsikeitus šnipais, S. Skripalis gavo prieglobstį Didžiojoje Britanijoje.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad S. Skripalis ir jo dukra buvo apnuodyti chemine medžiaga, vadinama „Novičiok“. Ši medžiaga buvo sukurta Sovietų Sąjungoje.

Didžioji Britanija dėl S. Skripalio apnuodijimo kaltina Rusiją. Britus palaikė ir kitos Vakarų šalys. Dauguma ES šalių, JAV, Kanada, Australija ir kitos šalys nusprendė iš šalies išsiųsti po diplomatine priedanga dirbančius rusų žvalgybos pareigūnus. Rusija savo kaltę neigia, o į diplomatų išsiuntimą atsakė tuo pačiu.