1. Geriausia prigyja jauni vaismedžių sodinukai, jie lengviau prisitaiko prie sodo sąlygų ir gerai auga. Svarbiausias parametras – įskiepijimo amžius. Optimalu, jei įskiepijimas padarytas, likus 1,5–2 metams iki sodinuko pasodinimo.

2. Prieš renkantis sodinukus reikia atidžiai apžiūrėti šaknų kaklelį (vietą virš šaknų). Ten turi būti nedidelis išlinkimas, o ant jo – apvali užgijusi žaizdelė arba kelmelis – tai nupjauto šakniastiebio žymė. Jei žaizdelė ar kelmelis neužgyja, didelė tikimybė, kad sodinukas užkrėstas grybeliu – raudonpinte.

3. Įdėmiai apžiūrėkite, kokia kamieno būklė. Neturi būti mechaninių įbrėžimų, grybelinių ligų požymių. Rinkitės sodinukus su lygiais, gerai susiformavusiais kamienais, kurie turi būti glotnūs, be defektų, ne mažiau nei 1,5–2 cm, matuojama 5 cm aukščiau nuo įskiepijimo vietos.

4. Neverta pirkti aukštesnių, storesnių augalų, nekreipiant dėmesio į šaknų sistemą, vainiko vystymąsi ir formavimąsi. Priešingai – būtent šaknims reikia skirti daugiau dėmesio. Kuo mažiau jos bus pažeistos persodinant, tuo lengviau prigis sodinukai.

5. Smulkios šaknys turi būti tankios, vešlios. Jei yra tik pagrindinė šaknis, o šoninių šaknelių nėra arba jos labai mažos, didelė tikimybė, kad medis neprigis arba sirgs.

6. Reikia atkreipti dėmesį dar ir į tai, kaip prekybos vietoje išdėlioti sodinukai. Jeigu augalų šaknys neapsaugotos nuo džiuvimo, t. y. sodinukai tiesiog išdėlioti ant žemės ar ant ko nors sudėti, geriau paieškokite sodinukų, sudėtų į dėžes ar į molio, tūbių ir vandens mišinį, apiberti drėgnomis pjuvenomis ar bent jau uždengti drėgnu audeklu, maišiniu audeklu. Jei šaknys išbuvo gryname ore ilgiau nei 2 val. ir yra sausos, sutrūkinėjusios, gal būti, kad jos nebegyvos. Nerekomenduojama pirkti sodinukų pakelėse, turguje iš nežinomų pardavėjų.

7. Daugiau paaugę vaismedžių sodinukai (4–5 metų) turi būti su žemės gumulu ant šaknų. Turėkite omenyje, kad žemės gumulas turi būti maždaug tokio dydžio, kaip ir vainikas. Kamieno ir žemės gumulo santykis 1 ir 10, t. y. 1 cm žemės kamieno lygu 10 cm žemės gumulo.

8. Parduodami ir sodinukai su uždara šaknų sistema talpoje, t. y. augalai parduodami talpoje su lengvu gruntu. Jie kainuoja brangiau, tačiau taip šaknys geriausiai apsaugotos. Patikrinti, ar jūsų neapgaudinėja, galima patempus medį už kamieno. Jei jis lengvai ištraukiamas iš indo, tai – įprastas sodinukas, kurį tiesiog užbėrė žemėmis ir nori parduoti brangiau. O jei jis laikosi tvirtai arba šaknys išaugusios iš talpos, tai reiškia, kad sodinukas kokybiškas.

9. Taigi norėdami tinkamai pasirinkti sodinukus apžiūrėkite jo kamieną. Jis turi būti lygus, be pažeidimų ir defektų. Visavertis dvimetis augalas turi turėti vieną išsišakojimo eilę. Pageidautina, kad sodinuko šakelės būtų palenktos kamieno link apie 90 laipsnių kampu, tačiau bet kuriuo atveju šis linkis neturėtų būti mažesnis nei 45 laipsniai.

10. Vaisius brandinančias (ne dekoratyvines, o auginamas dėl vaisių) obelis pirkti derėtų iš patikimų rankų. Geriausia rinktis patikimas ir patikrintas vaismedžių rūšis. Įsigydami sodinukų iš neaiškaus pardavėjo neturėsite jokių garantijų, kad augalo rūšis yra būtent ta, kurios pageidaujate.

Lieka tikėtis, kad atsižvelgę į šiuos patarimus sugebėsite įsigyti sveikų ir gyvybingų sodinukų, kurie virs itin gardžius ir gražius vaisius brandinančiais vaismedžiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)