1 paslaptis – raskite savo augalus

Nuspręskite, kokius augalus auginsite. Jiems turi būti komfortiška jūsų balkone. Jei saulė jame pasirodo tik praėjus keturioms valandoms po vidurdienio, geriau apsiriboti pavėsį mėgstančiomis žolelėmis – raudonėliais, peletrūnais, melisomis, čiobreliais. Vietoje, kur mažai saulės, neblogai dera ir salotos – jų lapai nebus dideli, bet išliks švelnūs. O bazilikai ar levandos tokiame balkone greitai nunyks.

Jei balkonas – pirmame aukšte virš judrios gatvės, kurioje daug automobilių, naudos iš žalumynų bus maža – teks pasitenkinti dekoratyviniais augalais.

2 paslaptis – paskaičiuokite laiką


Rinkdamiesi augalus atsižvelkite ir į galimybes prižiūrėti savo daržą mieste. Vieniems augalams reikia daugiau priežiūros, kiti – visai nereiklūs. Jei jaučiate, kad augalams balkone negalėsite skirti daug laiko, apsiribokite lengvai auginamomis salotomis ir prieskoninėmis žolelėmis – garžgarstėmis, petražolėmis, krapais, pipirinėmis, bazilikais, mėtomis.

Norint auginti pomidorus, paprikas ir agurkus, reikia daug patirties ir dar daugiau laiko. Jei vis tik norite išmokti sudėtingų agrotechnologijų, pradėkite nuo paprikų – jos ištvermingesnės.

Vazonuose, dekoratyviniuose vazonuose geriau už kitas rūšis auga vyšniniai pomidorai, tik jiems reikalinga pastovi priežiūra. Agurkai miesto sąlygomis dažnai serga netikrąja miltlige, taigi nuo jų nevalia nuleisti akių – pasirenkite nuolatiniam stebėjimui.

3 paslaptis – vertikalios lysvės

Daržas balkone

Įvertinkite turimą erdvę – pagalvokite, kiek dėžių ir vazonų tilps balkone, kad jos netrukdytų jums patiems išeiti į balkoną, laistyti augalus ir juos prižiūrėti. Jei iš balkono atsiveria gražus vaizdas, būtų neblogai palikti vietos ir pusryčiams, arbatai gerti, juk vasarą tarp žalumynų bus dvigubai maloniau. Taupant vietą, lovelius galima sudėti ant kilnojamų kopėčių arba išilgai įstiklinto balkono sienos, įrengus vertikalią kompoziciją.

4 paslaptis – aprūpinkite augalus vandeniu


Jei pamirštate palaistyti savo augalus, įsigykite specialių vazonų. Dabar būna pirkti dėžių su automatinių laistymu – jose kaupiasi vandens atsargos, yra net jo lygio indikatorius, kuris jums parodys, kada laikas vėl laistyti augalą. Apskritai augalus balkone reikia atidžiau stebėti, nes drėgmė iš lovelių išgaruoja greičiau, nei iš vazonų su žemėmis, kuriuose auga kambarinės gėlės. Geriausia laistyti ryte, o jei būtina, palaistykite dar ir vakare.

5 paslaptis – tręškite žemę


Žemė, kurioje auga jūsų balkono derlius, turi būti užtektinai derlinga. Parduodamose žemių pakuotėse, kurių didžiąją dalį sudaro durpės, būtina pridėti komposto. Balkone stovinčiuose loveliuose, dėžėse, augalų šaknys neturi iš kur gauti maistingų medžiagų ir drėgmės, be to, daugelyje balkonų maža ir šviesos. Todėl reikia reguliariai tręšti augalus balkone natūraliomis mineralinėmis ir organinėmis trąšomis, tiesa, jomis nepiktnaudžiaujant.

Na ir dar vienas urbanistinio daržo principas – turėkite omenyje kaimynus. Nekabinkite lovelių balkono išorėje – kai laistysite augalus, vanduo gali lašėti ant apatinių kaimynų, o virš jūsų gyvenantys kaimynai gali netyčia kratyti pelenus ant jūsų žalumynų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)