Kiekvienam abiturientui egzamino metu skiriama iki 35 minučių, iš jų 15 skiriama pasiruošimui. Kalbėjimo egzaminas susideda iš dviejų dalių: monologo ir dialogo.

Po egzamino su DELFI bendravęs gimnazistas Ignas džiaugėsi, kad sekėsi kur kas geriau nei tikėjosi. „Puikiai pavyko“, – nusišypsojo Ignas.

Anot abituriento, dialogas yra lengvesnė egzamino dalis, nes reikia mažiau ruoštis. „Dialogo metu galima vienas kitą papildyti savo idėjomis, – kalbėjo abiturientas. – Tačiau man geriau sekėsi monologas, kad ir kaip keista būtų.“

DELFI kalbinti abiturientai vardijo įvairias temas: komandinis sportas, miško valymas, laisvalaikio veiklos žiemą, aplinkos tvarkymas, atliekų rūšiavimas, darbas ne visą darbo dieną.

Abiturientas Rytis po egzamino taip pat džiaugėsi, kad viskas pavyko puikiai. „Atėjau, pašnekėjau ir išėjau“, – teigė gimnazistas.

Tiesa, šiam abiturientui egzaminas pateikė staigmenų – neatvyko asmuo, turėjęs kartu kalbėti egzamino metu. „Bet gal taip ir geriau“, – šyptelėjo vaikinas. Jo teigimu, anglų kalbos egzamino kalbėjimo dalis šiuolaikiniam jaunimui nėra neįveikiamas iššūkis. „Anglų kalba kalbame kasdien. Manau, kad nereikia jokių papildomų pamokų, jei skaitai, žiūri filmus. Anglų kalba gyvename didžiąją dalį gyvenimo“, – kalbėjo pašnekovas.

Priešinga nuomone dalijosi egzaminą laikiusi Valerija. „Lankiausi pas korepetitorę. Manau, jei nesimokyčiau papildomai, neišlaikyčiau“, – kalbėjo gimnazistė.

Vis dėlto ji teigė, kad egzamino metu nejautė įtampos, džiaugėsi egzamino vykdytojų geranoriškumu. „Užteko ir laiko, todėl tikiuosi gerų rezultatų“, – teigė abiturientė.

Tiesa, ne visi abiturientai, užvėrę mokyklos duris, šypsojosi, tačiau Valerija teigė, kad tokių visada atsiranda. „Dauguma abiturientų laisvai kalba angliškai, nors pasiseka ne visiems. Bet gal tik vienam iš dešimties“, – kalbėjo gerų egzamino rezultatų laukianti abiturientė.

Šiemet valstybiniai brandos egzaminai (VBE) prasidėjo užsienio kalbos (anglų) kalbėjimo dalimi, kuri vyks balandžio 4-6 dienomis. Balandžio 5-6 dienomis vyks rusų, balandžio 6 d. – prancūzų ir vokiečių VBE kalbėjimo dalių atsiskaitymai.

Laikyti anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą pasirinko 20 669 kandidatų. Tuo metu privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą – 18 613, matematikos – 18 233, o istorijos – 10 110 kandidatų.

VBE sesija baigsis birželio 22 dieną chemijos valstybiniu brandos egzaminu.

Šiemet prašymus laikyti valstybinius brandos egzaminus pateikė 31 640 kandidatų, 932 kandidatais mažiau negu praėjusiaisiais metais. 2016 metais tokius prašymus buvo pateikę 33 710 kandidatų.

Daugiau egzaminų – šeštadieniais

Dėl šiais mokslo metais prisidėjusių 10 papildomų ugdymo dienų daugiau brandos egzaminų bus rengiama šeštadieniais: pernai buvo 6, šiemet – 9. Visų valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus paskelbti iki liepos 12 d., apeliacijos dėl valstybinių brandos egzaminų rezultatų išnagrinėtos iki liepos 20 d.

Svarbu atsiminti, kad šiemet apeliacijų teikimo laikas sutrumpėja – jas bus galima pateikti ne per 3, o per 2 darbo dienas nuo egzamino rezultatų paskelbimo dienos.

Abiturientai, siųskite savo įspūdžius ir papasakokite, kaip jums sekėsi ir su kokiais galimais sunkumais susidūrėte? Siųskite savo įspūdžius el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „12“.