Trys Z. Magomedovui artimi šaltiniai nurodė, kad verslininkas greičiausiai buvo įpainiotas į kovą dėl valdžios aukščiausiuose Rusijos elito sluoksniuose, teigia žurnalistai Maxas Seddonas ir Kathrin Hille.

Z. Magomedovui ir vyresniam jo broliui pareikšti kaltinimai pasėjo nemažai spėlionių dėl ministro pirmininko Dmitrijaus Medvedevo likimo. Šis politikas šiaip jau laikomas vienu iš labiausiai atsidavusių aukštas pareigas užimančių Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygių. Dabar jo pozicija kiek susvyravo, mat areštinėje atsidūręs Z. Magomedovas, kaip teigia „Financial Times“ skelbiamos publikacijos autoriai, artimai bendravo su premjero pavaduotoju ir vienu iš pagrindinių padėjėjų Arkadijumi Dvorkovičiumi.

„Iki Magomedovų sulaikymo buvo linkstama manyti, kad D. Medvedevas ir toliau eis ministro pirmininko pareigas. Dabar ši galimybė atrodo kur kas mažiau tikėtina“, – leidiniui „Financial Times“ sakė Politinių technologijų centrui vadovaujantis Igoris Buninas.

Zijavudinas Magomedovas

Z. Magomedovo likimas, anot publikacijos, dažnai laikomas tolesnės D. Medvedevo karjeros posūkių indikatoriumi. Kai 2012 metais V. Putinas pakeitė lig tol prezidento pareigas ėjusį D. Medvedevą, valstybinės įmonės pareiškė abejonių dėl konkrečių Z. Magomedovui itin pelningų sandorių.

Daugelis iš jų buvo susiję su sritimis, kurias kuravo kartu su broliais Magomedovais Maskvos valstybiniame universitete studijavęs A. Dvorkovičius.

Verslo magnato bičiuliai pateikė ne vieną alternatyvų paaiškinimą, o A. Dvorkovičiui artimas šaltinis nurodė, kad prisidėdamas prie nesėkmingų statybos projektų Z. Magomedovas įgijo keletą galingų priešų.

„Jis iš tiesų visiems įkyrėjo: tiesė kelius, kurie iro, klojo vamzdžius, pro kuriuos tekėjo“, – vardijo „Financial Times“ pašnekovas.

Keletas analitikų ir politinių konsultantų Z. Magomedovo areštą laiko ženklu, kad į D. Medvedevo vietą veikiausiai taikstosi Igoris Sečinas. Nors ministro pirmininko galios nėra pačios didžiausios, svarbu tai, kad tuo atveju, jei prezidentui kas nors nutiktų, būtent premjeras taptų jo pareigų perėmėju.

„Vyksta D. Medvedevo posto medžioklė. Tai – politinis žaidimas. Jis nedarė nieko tokio, ko nebūtų daręs bet kuris kitas“, – tvirtino Z. Magomedovui artimas šaltinis.

Su Z. Magomedovu I. Sečinui teko susidurti 2012-aisiais, kai buvo sprendžiamas klausimas dėl „Rosneft“ planų įsigyti 25 proc. Norvorosijsko prekybos uosto akcijų. Jūrų uostą be bendrovės „Transneft“ kontroliuoja ir magnatui priklausanti kompanija „Summa“. Vadovybė sandorio nepasirašė, o „Transneft“ stengiasi išpirkti Z. Magomedovui tenkančią dalį. Pasak verslo partnerių, Z. Magomedovas baiminosi, kad I. Sečinas ir toliau laikė jį savo priešu.

„I. Sečinas bando kartą ir visiems laikams išspręsti su Norvorosijsko uostu susijusį klausimą, – sakė Z. Magomedovo bičiulis. – To aktyvo jis siekė jau seniai, o dabar atsirado ir papildomas stimulas – pakenkti D. Medvedevui.“

Kitas magnato draugas spręsdamas iš tyrimo masto daro prielaidą, kad šis atvejis gali būti susijęs su rimtesniais tikslais nei vieno iš aktyvų perėmimas.

„Tai ne I. Sečino braižas, – sakė Z. Magomedovo draugas. – Kiek galiu spręsti, kaip su jo verslu susipažinęs asmuo, tai nepanašu į kokias nors slaptas ekonomines užmačias.“