Tai spaudos konferencijos metu patvirtino Panevėžio Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Orlandas Butkus.

„Dviejų metų nesulaukęs vaikas rastas Nevėžyje. Jis yra atpažintas. Jo kūnas yra be išorinių smurto žymių, rūbai yra tvarkingi. Toje vietoje Nevėžis šiuo metu yra apie pusantro metro gylio. Kūnas buvo užsikabinęs už akmens. Dingmo metu toje vietoje buvo dvigubai daugiau vandens, apie 4 metrų gylis“, – žurnalistams pranešė O. Butkus.

Jis padėkojo visiems, kurie prisidėjo prie vaiko paieškų.

„Noriu padėkoti piliečiams, kurie ieškojo šio vaiko. Taip pat priešgaisrinei apsaugai, kariškiams. Paiešką sunkino patvinęs, drumzlinas vanduo ir tai, kad jau kaustėsi ledas“, – sakė O. Butkus.

Orlandas Butkus

Pasak valdybos viršininko, dabar bus tiriama, ar prieš vaiką buvo naudotas fizinis smurtas. Dėl šios priežasties ikiteisminis tyrimas dėl dingimo yra perkvalifikuotas į tyrimą mirties priežasčiai nustatyti.

Vietoje, kurioje buvo vykdomos paieškos, jau anksčiau lankėsi savanoriai ir specialiosios tarnybos, tačiau tada kūno nematė. Taip, pasak pareigūno, atsitiko dėl upės pakrantes kausčiusio ledo – esą buvo sunku kruopščiai išieškoti visą teritoriją.

Pranešimas apie rastą kūną gautas pektadienį, po 15 val.

Apie radinį pranešė žvejys. Jis upėje pastebėjo neatpažintą objektą, kuris jam pasirodė panašus į mažą kūnelį. Jis iškvietė tarnybas.

Į įvykio vietą operatyviai buvo išsiųstos gausios policijos ir ugniagesių pajėgos.

Ugniagesiai vaiko kūnelį rado plūduriuojantį vandenyje, maždaug 1 metro atstumu nuo kranto.

Anot R. Galkauskienės, sausį dingusio vaiko tėvai apie radinį sužinojo iškart. Kūnas rastas už maždaug 10-ies kilometrų nuo dingusio vaiko namų.

Seniūnas: reikia nusiraminti ir gyventi

Miežiškių seniūnijos seniūnas Albinas Jacevičius sako, kad šiuo metu vaiko tėvams padeda socialinė darbuotoja. Šįryt su vaiko tėvu kalbėjosi ir pats.

„Pasišnekėjom, sakė, kad ant Velykų atvažiuoja uošvė iš Joniškio su dukra. Velykas planavo praleisti Miežiškiuose. O dabar, po pietų, atsirado tas įvykis. Dabar viskas atsinaujina, jiems bus labai sunku“, – sako A. Jacevičius.

Albinas Jacevičius

Pasak seniūno, vaiko tėvai kas savaitę vaikščiodavo pas specialistus, kurie jiems suteikė psichologinę pagalbą.

Pašnekovas sako nekalbėjęs apie tėvų viltis vaiką rasti dar gyvą, tačiau A. Jacevičius sako manantis, kad tėvai puikiai suprato ir adekvačiai vertino situaciją.

„Buvo tik kraujuojanti žaizda, kad neatrastas kūnelis. Dabar palaidos, bet aišku, tai bus po švenčių – ekspertizė. Jie susitaikė, bet dabar viską iš naujo reikia pergyventi, o tada nusiraminti ir gyventi“, – sako seniūnas.

Vaikas dingo prieš du mėnesius

Istorija prasidėjo sausio 31-ą, trečiadienį. Tos dienos popietę šeima leido laiką namuose – motina su vaiku buvo kambaryje, o tėvas nuosavo namo kieme skaldė malkas. Netrukus vaikas išėjo pas tėvą. Tačiau mama nė neįtarė, kad tai pasibaigs taip, kaip pasibaigė.

Po kiek laiko, pasakojo mama, iš lauko grįžo ir vaikelio tėvas. Supratę, kad nei tėtis, nei mama nematė į lauką išėjusio mažylio, pradėjo šukuoti kiemą ir pievas, esančias aplink jį. Netrukus ant kojų buvo sukeltos ir specialiosios tarnybos.

Didžiausia vaiko tėvų baimė iš pradžių buvo visai šalia namo tekanti Nevėžio upė. Mažametis dar nemokėjo plaukti, todėl bijota, kad šis įpuolė į ledinį vandenį.

Sekinančios paieškos

Po kelių valandų namo, kuriame gyveno šeima, apylinkes narstė ne tik policijos pareigūnai, kinologai su šunimis ir ugniagesiai-gelbėtojai, bet ir neabejingi savanoriai. Pirmąją naktį tarnybos vaiko ieškojo iki išnaktų, savanoriai – iki paryčių.

Nuo pat kitos dienos ryto paieškos tęsėsi, įvykio vietoje knibždėjo žurnalistų ir neabejingų piliečių. Kai kurie savanoriai iš Panevėžio DELFI pasakojo atvykę net darbo metu, per pietų pertrauką.

Tądien apie 30-imt neabejingų tautiečių, kartu su pareigūnais, narais, kinologais su šunimis, mažylio ieškojo taip pat iki paryčių.

Netrukus savanoriai berniuko ieškoti važiavo ir iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir kitų nuo Kunciagalio kaimo nutolusių miestų.

Intensyvias paieškas nutraukė

Vasario 8-tą, ketvirtadienį, praėjus savaitei ir vienai dienai po berniuko dingimo, policija pranešė nutraukianti intensyvias vaiko paieškas.

„Kuriam laikui aktyvias paieškas stabdome. Ikiteisminis tyrimas yra pradėtas. Ikiteisminiame tyrime yra kaupiama visa informacija, gauta iš visuomenės, gauta iš viešosios erdvės – interneto, apklausų.

Gauta informacija yra analizuojama, kaupiama, tikrinamos visos galimos versijos, kol nerastas kūnas“, – sakė Panevėžio Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Orlandas Butkus.

Dieną prieš intensyvių paieškų sustabdymą policija sulaukė pagalbos iš Latvijos savanorių, kurie, pasitelkdami modernią paieškos vandenyje techniką, vaikelio ieškojo Nevėžio upėje.