Veganišką sūrį gaminanti ir už gyvūnų teises pasisakanti aktyvistė vietos žiniasklaidos įvardijama kaip Myriam stojo prieš teismą kovo 29 d. Jai pateikti kaltinimai pateisinant teroristinį išpuolį.

Žinia apie šį teismo sprendimą pasklido praėjus vos porai dienų po to, kai kairiųjų pažiūrų aktyvistė sulaukė vienų metų lygtinės bausmės už teigiamą žandaro Arnaudo Beltrame‘o mirties per Trebes mieste įvykdytą išpuolį įvertinimą.

Bausmė gresia bet kuriam asmeniui, įtariamam rėmus terorizmą ar teigiamai atsiliepus apie tai. Maksimali bausmė už tokį elgesį internetinėje erdvėje – penkerių metų įkalinimas ir 75 tūkst. eurų bauda.

Kovo 26 d. naktį policija feisbuke pastebėjo žinutę, kurioje minimas praėjusią savaitę įvykdytas mėsininko Christiano Medveso nužudymas „Super U“ prekybos centre, Trebes mieste. Mirtinus šūvius tada paleido su „Islamo valstybe“ siejamas asmuo. „Taigi esate ištikti šoko, nes žudikas buvo nužudytas teroristo, - rašo gyvūnų teisių gynėja. – Tik ne aš. Nejaučiu jokios užuojautos jam, tai tėra teisingumas.“

Prancūzijos mėsininkų federacija pareiškė pateikusi skundą teismui dėl šio įrašo autorės veiksmų. Prancūzijai gedint keturių išpuolio aukų ši žinutė sukėlė tikrą šurmulį internete.

Nors šių žodžių autorė vėliau žinutę ištrynė, teisėsaugininkai nusprendė jai vis tik pateikti kaltinimus dėl terorizmo pateisinimo.

„Galiu suprasti, kad galima mylėti ir ginti gyvūnus, bet ne taip, kad jaustumei neapykantą žmonėms“, – patikino teisininkas Franckas Alberti, artimai bendraujantis su nužudyto mėsininko šeima. Veganė aktyvistė gyvena Saint-Gaudens kaime, netoli nuo Pirėnų kalnų ir Trebes miesto.

Per iš Maroko kilusio Radouane‘o Lakdimo surengtą išpuolį žuvo keturi asmenys, trys iš kurių tuo metu buvo prekybos centre Trebes mieste.

Viena iš R. Lakdimo aukų – 50-metis dviejų vaikų tėvas, „Super U“ prekybos centro mėsos skyriaus vadovas. Laikraštis „Depeche du Midi“ publikavo veganės aktyvistės pranešimą, kuriame ji teigia pašalinusi komentarą ne vėliau kaip po dviejų valandų ir tikina maniusi, kad ši žinutė bus matoma tik jos draugams, o ne taps vieša.

Kairiųjų pažiūrų aktyvistė prancūzė Stephane Poussier kovo 27 d. nuteista vienerių metų lygtine įkalinimo bausme už socialiniame tinkle „Twitter“ skelbtus komentarus dėl tos pačios atakos.

S. Poussier viešai pasidžiaugė dėl pulkininko leitenanto A. Beltrame‘o, apsikeitusio vietomis su nelaisvėn paimta moterimi, mirties. „Kiekvieną kartą, kai nušaunamas policininkas, pagalvoju apie savo draugą Remi Fraisse, - rašo ji, turėdama galvoje aplinkosaugos temomis pasisakydavusį aktyvistą, žuvusį per susirėmimą su policijos pajėgomis 2014 m. vykusiame proteste. – Šį kartą tai buvo pulkininkas, puiku! Vienu Emmanuelio Macrono rinkėju mažiau.“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas kovo 28 d. išreiškė pagarbą žuvusiam pareigūnui, tapusiam tikru herojumi. Trijų aukomis tapusių civilių laidotuvės vyko kovo 29 d. rytą. Išpuolį surengęs R. Lakdimas policijos pareigūnų buvo nušautas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)