Kiaušiniai

Ar žinojote, kad išgėrus per daug alkoholio, organizme gaminasi cheminė medžiaga acetaldehidas, nuo kurios ir jaučiami pagirių simptomai? Organizmas reaguoja gamindamas pastarąją neutralizuojančią cheminę medžiagą gliutationą, bet jis greitai išsieikvoja. O kiaušiniuose yra amino rūgšties cisteino (esančios ir gliutatione), kuri valo iš organizmo toksinus. Galbūt todėl po audringo vakarėlio ryte taip norime keptų kiaušinių, rašo glamourmagazine.co.uk.

Kriaušės

Australijos valstybinės mokslinių tyrimų agentūros CISRO duomenimis, kriaušės malšina pagirių simptomus. Iš vakaro išgėrus kriaušių sulčių, rytinis blogumas sumažėja 16–21 proc., teigia tyrėjai.

Vanduo

Alkoholis šalina skysčius iš organizmo, tad kitą dieną gerkite daug vandens, kad dingų dehidratacija. O tada ir galvą nustos skaudėti.

Žaliosios citrinos

Kaip ir citrinos, žaliosios citrinos – vaistas nuo pagirių. Įpilkite į vandens stiklinę du šaukštelius šviežiai spaustų žaliosios citrinos sulčių, įdėkite medaus šaukštelį ir išgerkite vos pabudę.

Laimono lupyna

Pomidorai

Pomidorų sultys padeda gelbėtis nuo pagirių. Pomidoruose ne tik gausu vitamino C, bet yra ir gliutationo, kuris, kaip minėta, padeda šalinti iš organizmo toksinus. Vien nuo minties apie pomidorų sultis darosi geriau.

Špinatai

Dar vienas savijautą gerinantis, detoksikuojantis produktas – špinatai. Kiekviename špinato lapelyje yra folio rūgšties, vitamino C ir sieros – šių vertingų medžiagų puokštė šalina nemalonius pagirių simptomus.

Rauginti agurkai

Per daug išgėrus organizmas netenka didelio kiekio vitaminų, mineralų ir druskos. Raugintuose agurkuose yra daug maistingų medžiagų – vitamino A, geležies, kalio, vitamino K, kalvio ir magnio, tad keli rauginti agurkėliai dieną po vakarėlio galis stipriai pataisyti savijautą.

Vaisių sultys

Po audringų linksmybių stipriai sumažėja cukraus lygis kraujyje, todėl jaučiame visą puokštę pagirių simptomų. Ryte pagurkšnokite vaisių sulčių – jose ne tik yra natūralaus cukraus, vaisių sultys atstatys prarastus elektrolitus, be to, gausite didelę dozę vitaminų. Obuolių ar spanguolių sultys – geriau nei apelsinų, nes jose mažiau rūgšties ir jos neerzina skrandžio.

Imbieras

Imbieras – ne tik stiprus antioksidantas, bet ir malšina uždegiminius virškinimo sistemos procesus, todėl praeina pykinimas. Išgerkite imbierinio limonado, įpjaustykite imbiero į troškinį arba užsiplikykite imbierinės arbatos.

Bananai

Kuo augiau suvartojama alkoholio, tuo stipresnė organizmo dehidratacija, o kuo stipresnė dehidratacija, tuo daugiau kalio netenkama. Kai trūksta kalio, jaučiamas nuovargis, galimi traukuliai, netgi pykinimas, vėmimas. Suvalgykite bananą, kuriame daug kalio – sušvelninsite pagirių simptomus.

Viso grūdo miltų duona

Kai kamuoja pagirios, žmonės dažniausiai nori angliavandenių. Veikiausiai ne be pagrindo. Viso grūdo miltų kepiniai turi daug detoksikuojančių B grupės vitaminų, taip pat vertingų riebalų rūgščių, kurios valo kepenis.

Pupelės

Pupelės su skrudinta duona – gardumėlis! Pupelės – ląstelienos ir folio rūgšties šaltinis, jose gausu ir baltymų, kurie padeda organizmui atsigauti. Jei perkate konservuotas pupeles, žiūrėkite, kad nebūtų per daug druskos ir cukraus.

Pipirmėčių arbata

Pipirmėčių arbata – šio straipsnio autorių mėgstamas vaistas nuo pagirių. Pipirmėtės gerina virškinimą, ramina, mažina pilvo pūtimą ir kitus nemalonius pojūčius. Jos taip pat greitina valymosi procesą.

Česnakai ir alyvuogių aliejus

Česnakai ir alyvuogių aliejus lėtina alkoholio įsisavinimą, o valgant produktų, kuriuose daug vitaminų B ir C, neteksite mažiau vitaminų. Alyvuogių aliejus suteikia sotumo, be to, mažiau apsvaigsite.

Riešutai

Jei gurkšnodami alkoholinį gėrimą užkandate riešutais, ryte pagirios turėtų būti lengvesnės. Riešutuose daug baltymų, vitamino E ir kitų maistingų medžiagų, o sūdyti riešutai neleis taip stipriai sumažėti cukraus lygiui kraujyje.

Ramunėlių arbata

Kaip nuraminti sudirgusį skrandį, sumažinti pilvo pūtimą ir pykinimą? Užsiplikykite ramunėlių arbatos. Pasaldinkite ją medumi – natūralus cukrus irgi lengvina pagirių simptomus.

Šparagai

Daug modelių, garsenybių tvirtina, kad šparagai mažina tinimą ir padeda sulieknėti prieš svarbius renginius. O mes tvirtiname, kad šparagai puikiai padeda nuo pagirių. Alkoholio sukeltą poveikį palengvins šios daug amino rūgščių ir antioksidantų turinčios daržovės.

Kajeno pipirai

Šios aštrios daržovės ypač vertingos. Aštrūs Kajeno pipirai – natūralūs nuskausminamieji, taigi pravers, jei per pagirias skauda galvą. Aštrūs maisto produktai spartina medžiagų apykaitą, vadinasi, organizme skatinami ir spartesni detoksifikaciniai procesai.

Medus

Mėgstate saldumynus? Medus – puiki priemonė nuo pagirių. Jame daug kalio ir su toksinais kovojančių antioksidantų, o fruktozė atkurs vartojant alkoholį prarasto cukraus kiekį. Galite užsitepti medaus ant skrudintos duonos riekelės.

Čiobreliai

Čiobrelių dedama į vištieną ar kitokią keptą mėsą. Pasirodo, šis prieskonis gydo nuo pagirių, nes turi antiuždegiminių ypatybių ir gerina virškinimą. Užsiberkite žiupsnelį čiobrelių ant pusrytinės kiaušinienės, pomidorų ar pupelių arba gerkite čiobrelių arbatos su medumi.

Japoniški krienai

Japoniški krienai gerina kraujotaką, aprūpina ląsteles deguonimi, taigi sparčiau šalina žalingus, galvos skausmą sukeliančius toksinus iš organizmo.

Obuoliai

Dar viena puiki priemonė nuo pagirių – tuščiu skrandžiu suvalgyti obuolį. Antioksidantai, natūralus vaisių cukrus ir mineralai (magnis) spartina natūralius detoksifikavimosi procesus.

Morkos

Net ir kukli daržovė – morka gali tapti gelbėtoja nuo pagirių. Kiekvienoje ryškiai oranžinėje morkoje yra detoksikuojančių vitaminų, mineralų ir natūralus cukraus.

Pankoliai

Ar žinojote, kad pankoliai gerina kepenų veiklą, padeda atgauti jėgas? Na, dabar jau žinote. Užpilkite šaukštelį pankolių sėklų verdančiu vandeniu, įdėkite šaukštelį medaus ir gurkšnokite šią vertingą arbatą.

Grybai

Grybai – seleno šaltinis, o šis elementas turi stiprių antioksidacinių ypatybių. Be to, grybuose daug B grupės vitaminų, kurie skatina valymosi procesus, todėl yra labai naudingi kepenims.

Raudonieji kopūstai

Sakoma, kad raudonuosiuose kopūstuose yra pieno rūgšties, vitaminų ir mineralų – visi kartu jie malšina pagirių galvos skausmą.

Bolivinė balanda

Bolivinėje balandoje gausu amino rūgščių ir kitų vertingų medžiagų, kurios padės atgauti jėgas ir pataisyti sveikatą.

Rudieji ryžiai

Puikūs lėtai įsisavinami angliavandeniai – rudieji ryžai. Juose gausu B grupės vitaminų ir baltymų.

Pienas

Nuo pagirių galima ne tik vaduotis, bet ir užkirsti joms kelią. Kaip? Iš anksto vartojant atitinkamų maisto produktų – pavyzdžiui, geriant pieno.

Konservuotas tunas

Kad ir kaip neįprastai skambėtų šis patarimas, bet teigiama, kad konservuotas tunas atstato prarastas maistingas medžiagas, dėl ko ir jaučiami pagirių simptomai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)