Prokurorai taip pat rekomendavo teisti N. Sarkozy advokatą Thierry Herzogą ir buvusį teisėją Gilbert'ą Azibert'ą, figūruojančius šioje 2014 metais iškeltoje byloje, nurodė šaltinis.

Jei ši informacija teisinga, tai bus jau antrasis teismo procesas dešiniojo sparno eksprezidentui, kuris bus persekiojamas baudžiamąja tvarka dėl galimai neteisėto jo nesėkmingos 2012 metų perrinkimo kampanijos finansavimo.

Visgi N. Sarkozy turėtų skųsti šį sprendimą.

63 metų eksprezidentui taip pat pareikšti kaltinimai dėl neteisėto finansavimo ir korupcijos kitoje byloje, kuri buvo iškelta dėl įtarimų, jog velionis Libijos diktatorius Muamaras Gaddafi 2007-aisiais skyrė didelę sumą grynųjų N. Sarkozy prezidento rinkimų kampanijai.

Bylos dėl prekybos poveikiu epicentre yra pokalbiai tarp Th. Herzogo ir teisėjo G. Azibert'o, kuriuos įrašė prokurorai, tyrę dar vieną N. Sarkozy iškeltą bylą dėl galimai neteisėtos finansinės paramos priėmimo iš turtingiausios šalies moters, kosmetikos kompanijos „L'Oreal“ paveldėtojos Liliane Bettencourt.

2013 metų spalį po ilgai trukusio tyrimo N. Sarkozy buvo išteisintas toje byloje. Tačiau tyrimo metu padaryti įrašai leido įtarti, kad N. Sarkozy iškėlė idėją pasiūlyti G. Azibert'ui, kuris tuo metu buvo galutinės instancijos apeliacinio teismo teisėjas, aukštas pareigas Monake mainais į informaciją apie L. Bettencourt tyrimą.

N. Sarkozy tvirtina, kad jis nenusižengė jokiems įstatymams – tai esą įrodo faktas, kad G. Azibert'as negavo naujo posto. Tačiau tyrėjai mano, kad sandėris neįvyko, nes buvęs prezidentas ir jo advokatas sužinojo, kad jų pokalbiai buvo įrašinėjami.

Th. Herzogui ir G. Azibert'ui taip pat turėtų būti pareikšti kaltinimai pažeidus konfidencialumą.

2014 metais N. Sarkozy tapo pirmuoju Prancūzijos eksprezidentu, sulaikytu policijos parengiamajame tyrimo etape.

„Politinė karjera baigta“

N. Sarkozy nėra pirmasis eksprezidentas, kuris bus teisiamas dėl korupcijos. Jo pirmtakui Jacques'ui Chiracui 2011-aisiais buvo skirta lygtinė dvejų metų laisvės atėmimo bausmė byloje dėl fiktyvaus įdarbinimo, kai jis dirbo Prancūzijos mero poste.

N. Sarkozy griežtai atmeta visus kaltinimus ir tvirtina, kad visos jam iškeltos bylos yra politiškai motyvuotos.

Kai eksprezidentui šią savaitę buvo pareikšti kaltinimai byloje dėl finansavimo iš Libijos, jis pažadėjo padaryti viską, kad apgintų savo gerą vardą.

„Tai gali užtrukti vienerius, dvejus ar 10 metų, tačiau galiausiai sutriuškinsiu šią (kaltintojų) grupuotę ir apginsiu savo garbę. Nenusileisiu nė per nago juodymą!“ – sakė N. Sarkozy emocijų kupiname televizijos interviu, transliuotame žiūrimiausiu laiku.

N. Sarkozy 2016 metais bandė siekti perrinkimo, tačiau patyrė nesėkmę pirminiuose rinkimuose ir pasitraukė iš politinės arenos centro. Visgi jis tebėra įtakinga užkulisinė figūra dešiniojo sparno Respublikonų partijoje.

Kai jam buvo pareikšti kaltinimai Libijos byloje, N. Sarkozy pripažino, kad jo politinė karjera baigta.